Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitură de post cu morcovi cu banane și cremă cu unt de cocos

Prajitură de post cu morcovi cu banane și cremă cu unt de cocos

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 28.03.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Prăjitură de post cu morcovi cu banane și cremă cu unt de cocos, rețetă culinară. Carrot cake vegan cu morcovi și cremă pe bază de lapte vegetal și unt (ulei) de cocos. Cum să faci o prăjitură de post delicioasă, ușor de făcut și cu ingrediente naturale. 

V-am dezvăluit de curând că am făcut o pasiune arzătoare pentru carrot cake, care a devenit prăjitura preferată de familia mea cu orice ocazie. Îmi place la nebunie textura moale și umedă. Îmi plac și aromele specifice pentru prăjitura cu morcovi. La un tort cu morcovi nu-i cazul să ne zgârcim cu mirodeniile: scorțișoară, nucșoară, zahăr brun, vanilie, coajă de portocală… toate astea sunt în topul preferințelor noastre iar acest desert ni le oferă din plin. Ei bine, o dragoste atât de mare nu se putea manifesta altfel decât în felurite variante. Drept pentru care, azi am transformat rețeta mea de tort de morcovi într-o delicioasă prăjitură de post cu morcovi.

prajitura de post cu morcovi si banane cu crema cu unt de cocos reteta prajitura de post reteta carrot cake vegan laura laurentiu

Uitați-vă bine la imaginile astea! Așa-i că nu vă vine să credeți că în ele e un desert 100% vegan? Nu vă faceți probleme, nici nouă, care l-am degustat, nu ne-a venit să credem! Prăjitura cu morcovi este absolut senzațională, umedă, moale și pufoasă. Ar fi fost suficientă ea însăși, chiar și fără cremă, pentru un desert. Dar mi-am amintit de crema delicioasă pe care am făcut-o la prăjitura cu foi cu bulion (tot de post și aceea). Mi-am zis că n-ar fi nimic greșit să fac cunoștință prăjiturii cu morcovi cu acea cremă aromată și chiar a fost o decizie bună.

Veți vedea, într-o mare măsură, rețeta de azi e identică celei a tortului cu morcovi (click pe link) publicat la aniversarea de zece ani a blogului. V-am spus deja, rețeta de azi e o variantă a aceleia. Nu am făcut decât să elimin ouăle și untul din acea rețetă și să le înlocuiesc cu ingrediente de post. În loc de ouă, am folosit niște banane răscoapte. Untul l-am înlocuit suplimentând cantitatea de ulei. Rezultatul? O prăjitură încă și mai aromată! Și nu vă mai țin la povești, rețeta e prea simplă ca să nu trecem imediat la treabă.

Ingrediente prajitură de post cu morcovi

pentru prăjitura cu morcovi:

  • 300 de grame de morcovi rași pe răzătoarea mică
  • 300 de grame de banane foarte coapte, cântărite fără coajă
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 175 ml. de ulei de floarea soarelui
  • 130 ml. de suc de portocale proaspăt stors (sucul de la o portocală mare)
  • 130 ml. de lapte vegetal (eu am avut un lapte de orez în casă)
  • 350 de grame de zahăr brun
  • 350 de grame de făină
  • 5 grame de bicarbonat de sodiu (1 linguriță)
  • 5 grame de praf de copt (1 linguriță)
  • 2 linguri de extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe cu vârf de scorțișoară
  • ¼ de linguriță de nucșoară rasă
  • 1 praf bun de sare

pentru cremă (opțional):

  • 350 ml. lapte de orez (sau de migdale, de cocos, de soia)
  • 40 de grame de amidon de porumb (gustin)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • zeama de la 1 portocală
  • 150 de grame de zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 130 de grame de unt de cocos
  • pe deasupra: 40 de grame de miez de nucă ușor prăjit, tocat cu cuțitul

Mod de preparare compoziție pentru prăjitură de post cu morcovi

1. Pregătiți-vă de la început toate ingredientele, astfel treaba va merge mai eficient. Cântăriți zahărul, făina, măsurați lichidele etc. Porniți cuptorul și fixați-l la 180°C, static. Pregătiți o tavă cu dimensiunea de 22 cm * 30 cm, căptușind-o cu hârtie de copt.

ingrediente pentru carrot cake vegan prajitura de post cu morcovi

2. Spălați foarte bine, curățați și radeți morcovii pe răzătoarea mică.

morcovi rasi pe razatoarea mica

3. Curățați bananele de coajă (intră cam 3 bucăți) și cântăriți miezul, să aveți 300 de grame. Stropiți-le cu zeama de lămâie și prelucrați-le cu blenderul până obțineți un piure fin.

banane piure pentru carrot cake vegan

4. Amestecați bine, într-un castron, făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și nucșoara. Într-un castron mare, puneți zahărul brun, uleiul, laptele vegetal, sucul de portocale, coaja rasă de portocală, sarea și vanilia. Adăugați tot piureul de banane, răzuind bine castronelul cu o spatulă flexibilă, ca să nu rămână nimic în urmă.

ingrediente lichide pentru carrot cake vegan reteta step by step

5. Bateți ușor timp de 2-3 minute ingredientele lichide cu zahărul brun, până se omogenizează.

Ultima rețetă publicată

amestecare ingrediente lichide pentru carrot cake vegan

6. Adăugați făina amestecată cu mirodeniile și substanțele de creștere și omogenizați rapid cu telul în formă de pară. Nu exagerăm cu amestecarea, doar cât să obținem o compoziție fără cocoloașe.

adaugare faina amestecata cu substantele de crestere si mirodenii

7. Adăugați imediat morcovii rași și omogenizați rapid. Fiind o prăjitură cu substanțe de creștere, trebuie să ne mișcăm repede, altfel acizii din compoziție (zeamă de lămâie, suc de portocale) vor reacționa cu prafurile de creștere pe masa de bucătărie, nu în cuptor iar prăjitura nu va mai fi la fel de pufoasă.

adaugare morcovi rasi la compozitia pentru prajitura de post cu morcovi

Prăjitură de post cu morcovi, coacerea

8. Imediat după încorporarea morcovilor, se toarnă compoziția în tava pregătită la punctul 1 și se nivelează. Se coace în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, cam 1 oră și 15 minute. Eu am copt prăjitura timp de 1 oră și 20 de minute.

compozitia pentru prajitura de post cu morcovi in tava reteta carrot cake vegan

9. După vreo 45 de minute, sigur prăjitura va fi rumenă la suprafață, o acoperim cu o coală de hârtie de copt umezită și continuăm coacerea până la trecerea timpului total recomandat. Această prăjitură cu morcovi ne poate induce în eroare, pentru că după 50 de minute – 1 oră scobitoarea iese curată, dar prăjitura nu e destul de coaptă. Este gata doar atunci când, apăsată cu degetul, revine imediat înapoi. După cum spuneam, asta s-a întâmplat la mine în 1 oră și 20 de minute.

carrot cake vegan copt reteta pas cu pas laura laurentiu

10. Imediat ce a fost coaptă, am răsturnat prăjitura cu grijă pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor și am îndepărtat delicat hârtia de copt. Prăjitura miroase fabulos și fără îndoială e delicioasă așa cum este. Dacă nu aveți chef să pregătiți și crema, se poate servi pudrată cu zahăr farin vanilat sau cu o glazură din zahăr pudră și zeamă de lămâie. Dacă doriți și crema, citiți în cele ce urmează cum se face.

prajitura de post cu morcovi pusa la racit reteta pas cu pas laura laurentiu

Cremă cu lapte vegetal și unt de cocos pentru prăjitura de post cu morcovi

11. Am pus 250 ml. din laptele vegetal într-o crăticioară, pe foc mediu – mic, împreună cu zahărul. Am amestecat amidonul de porumb cu laptele vegetal (50 ml) rămas. Când laptele vegetal din cratiță a fiert, am adăugat amidonul și am amestecat continuu, până s-a îngroșat bine. Am adăugat zeama și coaja de portocală și am mai fiert, amestecând continuu, cam 2 minute. Am oprit focul și am acoperit crema cu folie alimentară, aplicată direct pe suprafață, ca să nu prindă pojghiță.

baza pentru crema de prajitura vegana cu lapte de orez

12. După ce crema s-a răcit complet, am adăugat untul (uleiul) de cocos rece și vanilia. Uleiul de cocos, dacă e cald, e lichid, dar dacă e rece se solidifică, transformându-se în unt. Așadar, nu adăugăm untul de cocos în baza fiartă pentru cremă până când aceasta nu e rece complet, eventual răcită și la frigider. Mixăm compoziția cu mixerul la viteză mare, până devine o cremă onctuoasă.

crema vegana pentru prajitura pe baza de lapte vegetal cu unt de cocos preparare

Prăjitură de post cu morcovi, finisare și servire

Dacă ați optat pentru varianta cu cremă, aceasta se întinde într-un strat uniform pe suprafața prăjiturii cu morcovi complet reci. Eu am tras cu un pieptene special pentru decor niște linii pe cremă, apoi am presărat prăjitura cu nucă ușor prăjită, tocată mare, la cuțit. Am porționat prăjitura de post cu morcovi în 12 bucăți, aproximativ pătrate. Evident, puteți tăia prăjitura cum doriți.

prajitura de post cu morcovi reteta vegana carrot cake laura laurentiu

Este absolut delicioasă și, cu toate că ingredientele sunt 100% vegane, e cumva ciudat să accepți că acest desert atât de gustos și fin e o prăjitură de post. Și totuși…

Sper că o veți încerca și că o să vă placă. Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Prajitură de post cu morcovi cu banane și cremă cu unt de cocos

  1. Andrada spune:

    Cred ca este cea mai aromata prajitura pe care am mancat-o in ultima vreme, minunata! As indrazi data viitoare cand o fac sa reduc cam pe la jumatate cantitatea de zahar, am senzatia ca ar fi foarte buna si doar cu bananele coapte.

  2. Andrada spune:

    Laura, prajitura este curcubeu pe cerul gurii, cum s-ar zice. Minunata! As indrazni la un moment dat sa scot de tot zaharul din compozitie, am senzatia ca ar fi suficient de buna si doar cu bananele coapte din compozitie. Multumesc pentru reteta, intra la caietel!

  3. Dana spune:

    As vrea sa stiu daca se poate folosi alt ingredient in locul bananelor..poate piure de mere sau altceva. In rest, reteta este absolut delicioasa.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE