Legume la grătar – asortate, cu un dressing mediteranean, rețetă detaliată
Pregatire
00:20 ore
Gatire
00:10 ore
Timp total
00:30 ore
Portii
4
Grad dificultate
usor
Mă dau în vânt după legume la grătar. Toată vara m-aș înfrupta din aceste doar daruri proaspete și colorate ale grădinii și mi-ar fi deajuns. Perpelite rapid și stropite cu un sos (un dressing bun), iese un fel de salată caldă de legume la grătar, care azi poate conține anumite tipuri de legume, mâine altele, în funcție de sezon și de pofta inimii.

Nu am voie să uit, însă, și de restul familionului. Totuși, chiar și carnivorii mei sunt de acord că legumele la grătar sunt una dintre cele mai savuroase garnituri, alături de ceva cărnoase, și că sunt de acceptat chiar dacă-s simple, doar stropite cu un sos (dressing) și cu un strop de brânză de capră – uite o cină foarte gustoasă și ușoară.
Ingrediente legume la grătar
- legume după plac, eu am folosit: dovlecei, roșii, ceapă, vinete și ardei Kapia copți
- ulei de măsline
- sare
sos:
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de busuioc
- 1 cățel de usturoi
- 4-5 linguri de ulei de măsline
- zeama de la 1/2 de lămâie (opțional)
- sare, piper
Preparare legume la grătar
1. Pentru acest preparat simplu, esențială e calitatea ingredientelor. Așadar, se aleg legume proaspete, tinere, sănătoase și tari. Toate legumele se spală bine și se zvântă cu șervete de hârtie absorbantă. Opțional, se pot decoji (vinetele și dovleceii), eu nu o fac. Dovleceii se feliază cam de 7-8 milimetri grosime, fie pe lung, fie în rondele. Așa cum puteți observa mai jos, eu i-am feliat pe lung.

2. La fel am procedat și cu vinetele, bine spălate, zvântate și apoi feliate (pe lungime) în felii de aproximativ 1 centimetru grosime.

3. Imediat, am presărat sare grunjoasă atât pe feliile de vinete cât și pe cele de dovlecei. Am lăsat sarea să extragă lichidul în exces din ambele legume, aproximativ 10-15 minute.

Ceapa, ardeii și roșiile
4. În acest răstimp, m-am ocupat de restul legumelor. Am ales o ceapă îndesată, pe care am decojit-o și am tăiat-o în felii rotunde, perpendicular pe direcția de creștere a foilor.

5. Ardeii pentru aceste legume la grătar asortate prefer să îi coc, înainte de a-i trage rapid la grill. De aceea, aleg ardei destul de cărnoși, pe care îi coc rapid, apoi în tai în jumătăți și elimin nervurile și semințele.

Tăiați fiind în jumătate, mi-e foarte ușor să elimin pielița ardeilor, care se desprinde într-o singură bucată.

6. Tomatele, bine coapte dar ferme, le-am tăiat în jumătăți. Am decupat partea verde, mai lemnoasă, unde se inserează codița apoi le-am sărat cu sare grunjoasă. Am sărat și feliile de ceapă.

Gătirea la grătar
7. După aproximativ 10-15 minute, iată, pe suprafața vinetelor (dar și a dovleceilor) se vedea clar cum sarea a extras lichidul în exces din aceste legume. Cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, am îndepărtat acest lichid, zvântând bine feliile de vinete și dovlecei.

8. Am încins bine grătarul (cel pentru aragaz, de această dată). Când legumele se așază pe grătar, acesta trebuie să sfârâie, așa că l-am lăsat vreo 4-5 minute, să fie bine încins. Între timp, folosind o pensulă moale de silicon, am uns cu ulei de măsline dovleceii bine zvântați, doar pe partea vizibilă (fără să-i întorc).

9. Când grătarul s-a încins bine, am așezat dovleceii pe acesta, cu partea unsă în jos. Au început să sfârâie instantaneu iar eu am uns dovleceii pe partea vizibilă, care rămăsese neunsă.

10. După 2-3 minute, am întors feliile de dovlecei pe partea opusă. Le-am lăsat pe grătar încă 2 minute. Dacă nu aveți chef să cronometrați, practic, se lasă pe grătar până când dinții unei furculițe intră cu ușurință în pulpa dovleceilor.

Pe măsură ce sunt gata, se păstrează la cald. Eu am pus legumele deja gătite într-o farfurie așezată deasupra unui vas cu apă fierbinte.
Am procedat identic cu vinetele.
11. Bine zvântate, unse cu ulei de măsline pe o singură parte, apoi așezate pe grătar cu partea unsă în jos și imediat unse și pe partea rămasă fără ulei.

După 2-3 minute, le-am întors și am continuat gătirea încă 2 minute. Verificați gradul de gătire, vinetele chiar trebuie să fie bine gătite, moi, cremoase în interior.

Restul legumelor
12. Cam la fel am procedat și cu restul legumelor. Feliile de ceapă, sărate (vezi pasul 6), le-am uns cu ulei de măsline, cu aceeași pensulă moale.

Am gătit ceapa pe grill-ul încins, câte 1-2 minute pe fiecare parte. După ce am așezat-o pe grill, am uns-o pe partea rămasă fără ulei, la fel cum am procedat și cu vinetele și dovleceii.

13. Am uns roșiile cu ulei de măsline pe partea tăiată și le-am așezat pe grill cu această parte în jos. Le-am lăsat pe grill-ul încins 3-4 minute, apoi le-am întors și le-am mai gătit 2 minute.

14. În sfârșit, ardeii! Aceștia, fiind deja copți și decojiți, au avut parte de un alt tratament. Pur și simplu i-am uns puțin cu pensula, cu ulei. I-am presărat cu un strop de sare și i-am pus pe grătar, pe ambele părți, doar cât să capete urmele caracteristice, nu mai mult de atât.

Odată gătite toate aceste legume la grătar, le-am păstrat pe toate la cald și am preparat sosul cu care le-am servit.
Sos de usturoi și ierburi aromatice pentru legume la grătar
15. Acest sos, foarte ușor de făcut, poate fi și un excelent dressing de salată. S-a potrivit minunat și cu legume la grătar. Pur și simplu, am pus într-un chopper (blender) toate ingredientele, adăugând de la început cam 2 linguri de zeamă de lămâie.

Am prelucrat totul până am obținut o pastă, pe care am subțiat-o cu zeamă de lămâie. În cazul în care cineva nu agreează gustul acru, poate subția sosul cu apă rece, până la atingerea consistenței dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina după gustul și plăcerea fiecăruia: tarhon, mărar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.

Legume la grătar – Servirea
Imediat ce a fost gata sosul, am stropit legumele, păstrate la cald, cu acesta. Sosul le dă o savoare splendidă, arome și un specific mediteranean, că te simți imediat în vacanță!

Se servesc imediat și pot fi: un aperitiv cald foarte gustos, o garnitură excelentă lângă preparate de carne sau brânzeturi la grill sau un fel principal vegan. În oricare abordare, aceste legume la grătar sunt întotdeauna apreciate la superlativ, de toți mesenii.
Poftă mare!













Lasă un răspuns