Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gratin de dovlecei

Gratin de dovlecei

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Adorand gustul dovleceilor mei crocanti, m-am gandit sa incerc aceeasi combinatie intr-o alta forma. Si iata ce a iesit:

gratin de dovlecei 9

Ingrediente Gratin de dovlecei:

  • 1,2 kilograme de dovlecei (atat au cantarit cei 5, micuti, pe care i-am folosit eu)
  • 350 ml. de iaurt
  • 200 de grame de branza telemea
  • 3 catei mari de usturoi
  • 30 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 250 de grame de pesmet
  • 50 de grame de cascaval ras
  • unt pentru uns forma
  • sare, piper

Preparare Gratin de dovlecei:

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa „transpire” aproximativ 15 minute (sarea extrage apa in exces pe care o contin):

gratin de dovlecei 1

Branza telemea se rade si se incorporeaza, impreuna cu un catel de usturoi tocat, in pesmet, omogenizandu-se bine:

gratin de dovlecei 2

Iaurtul se bate cu putina sare, piper, 20 de ml. de ulei de masline extravirgin si 2 catei de usturoi tocati fin.Se pregateste o forma gratinabila ( a mea a fost una rotunda, de 24 de cm. diametru) ungandu-se bine cu unt.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Feliile de dovlecel se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces , se plonjeaza in iaurt, apoi in pesmet:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
gratin de dovlecei 3

Se tavalesc feliile de dovlecel in pesmet, astfel incat sa fie imbracate pe toate partile, apoi se aseaza in forma bine unsa, perpendicular pe fundul acesteia:

gratin de dovlecei 4

Se continua pana cand s-a inghesuit strans toti dovleceii:

gratin de dovlecei 5

Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline:

gratin de dovlecei 6

Se repartizeaza deasupra restul de pesmet, amestecat cu cascavalul ras:

gratin de dovlecei 7

Se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru 45-55 minute, pana cand gratinul este bine rumenit:

gratin de dovlecei 8

Se lasa sa se raceasca si se serveste caldut sau rece, direct din forma in care s-a copt. Este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si simplu.

Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 comentarii la Gratin de dovlecei

  1. ghiocel07 spune:

    Cautam retete cu dovlecei, altceva in afara de "smitele" si am poposit aici. Acum dilama mare, din care sa fac: reteta asta sau dovlecei crocanti Ambele mi-au facut cu ochiul. O sa le iau pe rand. Multumesc.

  2. Anonymous spune:

    ff interesanta reteta , merge si cu ou in iaurt ?

  3. Miha spune:

    Yamm yamm…As papa o feliuta..
    Daca ai 2 sec., vino pe blogul meu sa iei cateva premii!!!
    O seara faina!

  4. laura laurentiu spune:

    Claudia-Maria – ludailii is de la Real ;). Ma gangesc ca n-ai cum sa nu afli s-acolo la cine! :))

  5. laura laurentiu spune:

    Pisco, ce ma bucur! Ce poze frumoase ai pe blog, multe, multe felicitari!

  6. laura laurentiu spune:

    Daniela, ma bucur mult ca iti plac. Aceleasi ingrediente ca si la dovleceii crocanti la cuptor, uite-aci: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/07/dovlecei-crocanti-la-cuptor.html

  7. laura laurentiu spune:

    alison, ma bucur ca iti place papica! In alta ordine de idei, sa stii ca nici eu nu pot posta comentarii, la foarte multe bloguri!

  8. laura laurentiu spune:

    mariette, incearca si dovleceii crocanti la cuptor, aia sunt cu adevarat spectaculosi, uite-aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/07/dovlecei-crocanti-la-cuptor.html

  9. laura laurentiu spune:

    GDC – bine ca am reusit sa sar peste etapa de proteste! :))

  10. laura laurentiu spune:

    Cami, multumesc, as fi incantata daca ai incerca si tu reteta! Te mai astept cu drag!

  11. Claudia-Maria spune:

    Alison e de la mine :)))))))) eu am atentionat-o pe Laurica ca nu putem scrie comentarii :)))
    Lauro da unge fras ai scos dovlesei in toiul iernii :)) ador sufleul asta,arata minunat si precis gustul e pe masura,tare fain ;) abia ascept sa vina vara ….

  12. Lia(piscotel) spune:

    Laura,
    Ingenioasa combinatia de pesmet cu branza si usturoi.
    Am sa incerc negresit.

  13. alison spune:

    deliciosi,desigur!ca tot ceea ce faci,o beatitudine papilo-gustativa!
    p.s.:ma mir ca pot posta la tine un comentariu,rar pot face asta…e de la mine sau de la tine,oare?

  14. Daniela spune:

    Arata super!
    Iar gustul sigur este bun!
    Dovlecei,branza, cascaval…mmm numai bunatati!
    Felicitari!

  15. mariette spune:

    Interesanta reteta!Imi place combinatia dovlecel-iaurt!Super!

  16. Gospodina de Criza spune:

    Cand deja nu mai rezistam si deja ma saturasem de somon, uite ca ai aparut cu ceva nou si delicios. Azi dimineata eram pornita sa protestez! Dar, nu mai e nevoie!
    Asa, mai da!
    Cu drag, GDC

  17. Cami spune:

    Laura, mereu ai niste idei grozave! Multe salutari din Hamburg! Cami

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE