Trifle cu capsuni
Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o bucatarie nu prea gustoasa, reteta asta ar putea sa ii contrazica pe toti detractorii. In primul rand, un trifle e foarte usor de facut, un proiect in care puteti sa ii implicati pe copii, care vor fi incantati sa participe la realizarea unui desert atat de gustos.
Apoi, un trifle n-are cum sa nu fie delicios, alternand straturi de crema cu fructe proaspete si pandispan sau piscoturi (obligatoriu) insiropate. Desertul pentru adulti implica insiroparea pandispanului in bauturi alcoolice aromate si dulci, pentru copii se insiropeaza doar cu sirop.
Mai mult de atat, pare-se ca trifle-ul englezesc a stat la originea unui alt desert celebru, intrat in patrimoniul clasic al gastronomiei italiene, si anume zuppa inglese. Despre asta circula o poveste frumoasa pe care merita sa v-o istorisesc pe scurt: candva, in vechime, un rege italian si-a vizitat omologul incoronat din Anglia. Englezii si-au servit oaspetii cu tot ce aveau mai bun, printre care si trifle.
Revenit in insorita Italie, regele si-a chemat bucatarii si le-a cerut sa-i pregateasca „zuppa inglese” (in traducere „supa englezeasca”). Bucatarii nu cunosteau reteta, asa incat regele le-a descris desertul cremos cu straturile lui colorate diferit. In loc de fructele rosii, abordarea italienilor a fost sa insiropeze piscoturile cu lichiorul alchermes, colorat intr-un rosu intens datorita extractului din coaja unui gandacel din care se obtine, de fapt, colorantul alimentar cunoscut sub numele de carmin.
Ceea ce am facut eu azi e un fel de struțocămilă, pentru ca nu am folosit vinul porto sau madeira, cum ar fi facut englezii, ci un lichior rosu, care nici alchermes nu-i, cum ar fi facut italienii, ci un lichior de capsuni facut in casa. Pentru ca eu, cu aceasta reteta, mi-am dorit sa celebrez inca o data sezonul capsunilor, nu neaparat sa reproduc cu strictete un desert clasic :).
Ingrediente Trifle Cu Capsuni:
- 600 de grame de capsuni proaspete
- 500 de grame crema de branza (philadelphia, esquisa etc.)
- 600 de grame smantana pentru frisca
- 150 de grame de iaurt grecesc
- 80 de grame de ciocolata (eu am folosit ciocolata cu 70% cacao, daca nu doriti un gust atat de pronuntat de ciocolata puteti folosi o ciocolata cu un continut de cacao mai mic sau o ciocolata cu lapte)
- 3 linguri de zahar pudra
- 3 linguri de zahar tos
- 150 de ml. lichior sau sirop
- coaja de la 1/2 lamaie fin razuita (doar partea galbena)
- 1 lingurita extract de vanilie
- piscoturi sau pandispan (eu am folosit un pandispan de casa din 4 oua, 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina)
Preparare Trifle Cu Capsuni:
1. Pentru montarea desertului, e nevoie de un vas de sticla cu volumul de 2,5 litri. O varianta eleganta este sa se monteze portii individuale, in pahare de sticla. Se poate la renunta la oricare din straturile din reteta mea si se pot adauga altele. De exemplu, se poate renunta la jeleul de capsuni si se poate adauga o crema de vanilie.
2.Pentru jeleul de capsuni, se cantaresc 300 de grame de capsuni curatate, taiate bucatele. Se pun pe foc, intr-o craticioara, si se fierb in clocot cam 4-5 minute. Se adauga 3 linguri de zahar tos, se indeparteaza cu grija spuma de culoare deschisa care se va forma la suprafata si se mai fierbe jeleul 4-5 minute. Se paseaza (prin sita, la blender, chiar si zdrobit cu furculita e la fel de bine) si se lasa sa se raceasca.
3. Se infierbanta intr-o craticioara 100 de grame de smantana pentru frisca, se trage deoparte de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca pana ce ciocolata se dizolva complet in smantana fierbinte si se lasa deoparte.
4. Pentru asamblarea desertului, folositi pandispan, piscoturi sau chiar felii din checul preferat. Primul pas este sa se se tapeteze fundul formei cu felii de pandispan bine insiropate.
5. Pentru crema, se bat cu mixerul crema de branza scursa de zer si smantana pentru frisca (obligatoriu smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece) impreuna cu cele 3 linguri de zahar pudra, pana incepe sa se formeze o crema spumoasa. Se adauga extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie si se mai bate putin. Daca va place mai dulce, puteti sa suplimentati zaharul pudra dupa plac, eu am cautat sa realizez un desert nu prea dulce. La final, se adauga iaurtul grecesc si se incorporeaza in crema cu o spatula, amestecand usor. Nu trebuie sa se obtina o crema foarte teapana, trebuie sa fie usoara, dar sa nu curga, totusi, de pe tel.
6. De jur imprejurul vasului in care se asambleaza desertul se aranjeaza un rand de capsuni taiate in jumatate, cu taietura catre exteriorul vasului, apoi se toarna un strat de crema, atat cat sa se acopere capsunile.
7. Se continua cu un nou strat de felii de pandispan insiropate, peste care se toarna jumatate din jeleul de capsuni.
8. Se adauga din nou un strat consistent de crema, apoi se toarna jumatate din ganache-ul de ciocolata (ciocolata dizolvata in smantana pentru frisca). Se continua cu un nou strat de pandispan insiropat, restul de jeleu de capsuni, un strat de crema, din nou un rand de capsuni proaspete taiate in jumatati, se acopera cu crema si se finalizeaza cu restul de ganache care se niveleaza la suprafata. Desertul se da la frigider pentru 2-3 ore apoi se poate servi, presarat (optional) cu menta proaspata, cu fulgi de migdale usor rumenite, un strat de ciocolata alba razuita etc.
Lasă un răspuns