Cautare in site
x inchide
Mucenici tradiționali de post

Mucenici tradiționali de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 08.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Mucenici tradiționali de post, rețetă cu poze pas cu pas. Rețetă de mucenici de post cu nucă. Mucenici tradiționali cu nucă și sirop, rețetă culinară. Semnificația sărbătorii celor 40 de mucenici. De ce se coc mucenici pe 9 martie.

În țara noastră s-a perpetuat traditia de a coace (sau fierbe) mucenici.  De la o zonă etnogeografică la alta, ”mucenicii”, pe care îi pregătim în prag de primăvară, sunt diferiți. Avem așa numiții ”mucenici moldovenești”, niște colăcei cu formă antropomorfă, făcuți tradițional din aluat de post și care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Apoi, mai avem și ”mucenicii muntenești” (sau oltenești), care se pregătesc în tot sudul țării și care sunt un fel de fiertură de paste (tot de post), îndulcită și îmbogățită cu nucă. Mucenicii propuși de rețeta ce urmează sunt făcuți dintr-un aluat de cozonac de post, însiropați și presărați cu nucă.

CLICK PE URMĂTOAREA POZĂ PENTRU REȚETA (VIDEO) DE MUCENICI MOLDOVENEȘTI DE DULCE (CU OUĂ, LAPTE ETC)!

mucenici moldovenesti cu miere si nuca reteta video laura laurentiu

Însă nu întotdeauna ziua de 9 martie este în afara postului. Uneori (cel mai des, de fapt), ziua mucenicilor cade după începerea Postului Mare. De aceea rețetele de mucenici de post sunt mai ades întâlnite decât cele de dulce și tot o rețetă de mucenici de post vei descoperi și în cele ce urmează.

Despre ziua Mucenicilor

După „babele” de la începutul lunii martie, sărbătoarea mucenicilor îmbogățește tradiția românească prin multe credințe populare și obiceiuri diferite de la un spațiu la altul.

Sărbătoarea mucenicilor din calendarul popular corespunde ca dată calendaristică – 9 martie –  şi parţial, ca semnificaţie, cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc. Acești creștini au fost jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei. O binecunoscută tradiție spune ca în aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin. Există credința că vinul băut de ”mucenici” se transformă de-a lungul anului în sânge şi dă putere de muncă.

Deasemenea, sărbătoarea „Mucenicilor” este considerată, în calendarul popular românesc, momentul în care încep să dea mugurii, să încolțească iarba, începutul propriu-zis al primăverii.

În Ardeal și Banat, nu există nicio tradiție specială legată de ziua de 9 martie.

Nici mucenici, nici păhăruțe de vin. Mărturisesc că eu i-am pregătit prima dată în 2009, pe când eram o forumistă activă într-un forum culinar. M-am contagiat de febra care cuprinsese toți forumiștii și, cum cei fierți nu m-au atras deloc, am ales să fac mucenici moldovenești. M-am gândit că nici familia mea nu va strâmba din nas și așa a fost. După ce a văzut mucenicii modelați, fiica mea s-a bucurat că fac covrigi. :))

Totuși, ca să fie mai ușor de acceptat de către ai mei, mi-a venit ideea să-i umplu cu nucă. Chiar nu am văzut niciunde mucenici umpluți cu nucă, înainte de 8 martie 2009, acum văd c-au mai apărut. Iată, așadar, și „mucenicii” mei de post, în poza de mai jos. Din cantitățile din rețetă, mi-au ieșit 20 de bucăți, nu prea mari. Dacă vreți neapărat să faceți 40, pur și simplu dublați cantitățile ingredientelor. Dupa cum cere tradiția, nu conțin nimic de dulce și sunt gata de împărțit în memoria celor dispăruți, din familia noastră.

reteta de mucenici insiropati de post

Ingrediente Mucenici tradiționali de post

aluat:

 • 500 gr. de făină cu minimum 11% conținut de proteină
 • 70 de ml ulei
 • 100 de grame de zahăr fin
 • 1/2 linguriță de sare – 10 grame
 • 250 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit 60 ml. de suc de morcovi proaspăt stors, amestecat cu 190 ml. de apă plată)
 • coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
 • 1 plic de zahăr vanilat bourbon (am folosit eu, se poate folosi și zahăr vanilat simplu sau pastă/extract de vanilie)
 • 7 grame de drojdie uscată sau 20 de grame de drojdie proaspătă

pentru umplutură (opțional)

 • nucă măcinată amestecată cu puțin zahăr
 • pentru sirop:

  • 300 de ml. de apă
  • 100 de grame de miere
  • 150 de grame de zahăr
  • 1 păstaie de vanilie sau un pic de zahăr vanilat
  • Modul de preparare pentru mucenici tradiționali de post – prepararea aluatului dospit

   1. Chiar dacă pregătim mucenici moldovenești de post și aluatul nu conține nici ouă, nici lapte și nici unt, nu e cazul să ne zgârcim cu aromele. Eu am folosit coaja unei lămâi netratate, pe care am răzuit-o fin, doar partea galbenă, de la suprafață.

   Mi-am pregătit destul de mult suc de morcovi proaspăt, pe care l-am stors la Hurom. În final, nu am folosit decât 60 de ml, pentru că mi-am dat seama că e foarte intens colorat. Îmi place și mie un aluat colorat în gălbui, dar să arate firesc, nu să aibă culori ciudate. În fine, am folosit și un plic de zahăr vanilat bourbon.

   arome aluat de cozonac de post pentru mucenici

   Advertising

   Activarea drojdiei

   2. Pentru aluatul de mucenici de post, ca pentru oricare altul, manopera începe cu activarea drojdiei. Am încălzit sucul de morcovi cam la 35 de grade (ca pentru frământat pâine). Într-un castronel, am amestecat drojdia uscată, 2 linguri de făină (din cantitatea totală, deja cântărită) și 2 linguri de zahăr (la fel, din cantitatea totală). Am adăugat câte puțin suc de morcovi și am amestecat până am obținut o pastă cu ceva mai consistentă decât aluatul de clătite. Pe deasupra, am presărat puțină făină.

   activarea drojdiei pentru aluat de mucenici de post

   Dacă folosiți drojdie proaspătă, se freacă mai întâi drojdia cu 1 lingură de zahăr din cantitatea totală recomandată, până se lichefiază. Se dizolvă amestecul de drojdie și zahăr cu sucul călduț și se adaugă și 2 linguri de făină. Se presară cu un pic de făină și se lasă deoparte până începe să facă bulbuci, așa cum am descris la varianta cu drojdie uscată.

   3. Iată, în momentul în care observăm că în făina presărată pe suprafață apar crăpături, înseamnă că drojdia s-a umflat. Putem trece mai departe cu prepararea aluatului. În cazul în care drojdia nu dă semne de viață în 10-15 minute, ori e veche, ori ați opărit-o cu un lichid prea fierbinte. Nu o puteți recupera, trebuie repornit procesul activării, cu drojdie proaspătă.

   drojdie activata

   Frământarea aluatului pentru mucenici moldovenești de copt

   4. Eu am frământat aluatul pentru mucenici de post cu mixerul planetar, dar se poate lucra și cu mâna. E un aluat chiar plăcut de lucrat, doar că, neconținând lapte deloc, care stimulează dospirea, și având zahăr și ulei, crește ceva mai lent. Cu puțină răbdare, veți obține niște mucenici pufoși și foarte gustoși. E importat, însă, să folosiți o făină bună, cu destulă proteină. Știți cum e, nu tu lapte, nu tu ou, măcar ceva trebuie să fie suficient de calitativ pentru ca aluatul să crească.

   Pentru început, am amestecat făina, în castronul mixerului, cu sarea, zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Odată activată drojdia, am răsturnat la mijloc conținutul castronelului.

   framantare aluat 1

   5. Am pornit mixerul și am adăugat restul de suc de morcovi amestecat cu apă călduță. Am frământat până când am obținut un aluat omogen și nelipicios (5 minute de frământare la mixer).

   framantare aluat 2

   6. Odată ajuns aluatul în stadiul descris la punctul precedent, am început să adaug uleiul, puțin câte puțin. Am crescut viteza mixerului și am frământat energic aluatul încă 10 minute bune. În final, am obținut un aluat de mucenici fin, molcuț, ca cel de cozonac. Are o culoarea plăcută, așa cum puteți vedea în poza următoare. E gălbui, într-o nuanță firească, le detest pe cele obținute cu coloranți artificiali sau cu turmeric, care e din cu totul altă poveste și are și un gust intens.

   aluat de cozonac de post pentru mucenici moldovenesti

   Aluatul l-am modelat într-o bilă, l-am uns cu ulei și l-am transferat într-un castron uns și el cu ulei. L-am lăsat să crească într-un loc călduț, înfoliat cu folie alimentară, până când și-a dublat volumul. Așa cum vă spuneam la începutul secțiunii dedicate aluatului, aluatul va crește ceva mai lent, nu vă îngrijorați, dacă drojdia e activă, va crește.

   Modelarea mucenicilor

   7. Odată crescut aluatul, l-am apăsat bine cu pumnul, în castron, să-l degazez. Asta va asigura distribuția uniformă a bulelor de aer formate în timpul creșterii, în aluatul de mucenici.

   degazare aluat

   8. Am uns planul de lucru cu o peliculă fină de ulei și am răsturnat aluatul din castron (m-am ajutat de o racletă de plastic). Am împărțit, mai întâi, în jumătate aluatul. Fiecare bucată de aluat obținută am împărțit-o în câte 10 bucăți. Așa mi-au rezultat 20 de bucăți de aluat, de câte 46-47 de grame fiecare. Dacă doriți să faceți mucenici mai mari, puteți împărți aluatul doar în 12 bucăți egale, sau chiar în 10.

   Advertising

   mucenici moldovenesti de post aluatul portionat

   Mucenici moldovenești simpli

   9. După cum v-am dezvăluit de la început, pentru fiica și soțul meu am făcut mucenici umpluți cu nucă. Pentru mine, însă, i-am lăsat simpli. Pentru a le da formă, am modelat câte o bucățică de aluat în formă de șnur, nu mai gros de 1 cm în diametru și lung de 50-60 de cm. Permanent, bucățile de aluat se păstrează acoperite cu șervete de bucătărie în strat dublu, să nu se usuce. În poza de mai jos sunt descoperite doar cu scopul de a fi pozate!

   modelarea mucenicilor simpli de post

   10. Aceste șnururi lungi le-am răsucit în sens invers și le-am pliat la jumătate. Mai clar, procedeul de modelare al acestor mucenici este descris în rețeta de mucenici de dulce (video), de la minutul  04:26.

   modelarea mucenicilor de post

   11. Din acest șnur dublu, am modelat opturi de aluat iar capetele le-am presat bine, să nu se desfacă.

   mucenic simplu de post modelat

   12. Pe măsură ce i-am modelat, am așezat mucenicii în tava așternută cu hârtie de copt. I-am păstrat acoperiți cu șervete de bucătărie în strat dublu, să nu se usuce.

   mucenicii modelati in tava

   Umplutura (opțional)

   13. Cu totul opțional, iată, se pot face și mucenici umpluți cu nucă. Bucățile de aluat pe care le-am folosit în acest scop nu le-am mai modelat în formă de șnur, așa cum am arătat la pașii 9-12.

   Fiecare bucată de aluat din care am făcut un mucenic umplut, am întins-o cu sucitorul, pe planul de lucru uns cu un pic de ulei. Merge rapid și ușor, aluatul de mucenici de post e foarte ușor de modelat. Am obținut o formă elipsoidală, cam de 18 cm în partea cea mai lungă și 12 cm în partea mai îngustă. Pe aceasta, am presărat 1 lingură de nucă măcinată, care, opțional, se poate amesteca și cu zahăr după gust. Eu nu am pus zahăr în nucă, pentru că am însiropat mucenicii, la final.

   modelarea mucenicilor umpluti cu nuca

   15. Cu umplutura în interior, am rulat bucățile de aluat umplute cu nucă, pe lung. Ruloul obținut l-am mai rulat pe planul de lucru, să se alungească, apoi l-am modelat în formă de opt. „Mucenicii” modelați, umpluți sau simpli, se pun în tava așternută cu hârtie de copt. I-am lăsat să mai crească în jur de jumătate de oră, acoperiți cu 2 șervete curate de bucătărie, într-un loc călduț, ferit de curent. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C.

   mucenic umplut cu nuca

   Sirop cu miere pentru mucenici

   16. Cât timp mucenicii cresc, am pregătit siropul. Într-o crăticioară, am pus pe foc toate ingredientele specificate în listă. Am folosit o miere zaharisită, a fost perfectă pentru scopul utilizării. Am fiert siropul 4-5 minute, din momentul în care a început să clocotească, apoi am oprit focul.  Siropul trebuie să fie ușor mai consistent decât apa, să pătrundă, dar să și creeze un strat lucios la suprafața mucenicilor. Am acoperit crăticioara cu capacul, să se infuzeze vanilia. Opțional, se pot folosi și alte arome, după gust.

   sirop cu miere pentru mucenici

   Coacerea mucenicilor

   17. Dupa dospire, mucenicii au crescut vizibil. Le-am umezit suprafața cu pensula înmuiată în sirop și imediat i-am dat la copt, la o înălțime medie,  în cuptorul preîncălzit la 180°C.

   inainte de coacere

   Am copt mucenicii timp de 25 de minute. În final, dacă sunt apăsați cu degetul, revin imediat înapoi, semn că sunt bine copți. Desigur, culoarea brun-aurie e și ea un indiciu că sunt gata.

   mucenicii de post copti

   Însiroparea mucenicilor

   18. Între timp, siropul s-a răcit până la temperatura camerei iar mucenicii doar ce i-am scos din cuptor. I-am lăsat să se răcorească timp de 5 minute, apoi, pe rând, i-am plonjat în sirop și i-am scăldat și pe o parte, și pe cealaltă. Îmbăierea mucenicilor în sirop a durat cam 10-15 secunde, în total.

   insiropare mucenici

   19. În final, i-am aranjat toți acești mucenici însiropați în tavă, din nou.

   mucenici moldovenesti de post insiropati

   20. Ca ultim detaliu, i-am presărat pe toți cu câte puțină nucă măcinată. Sunt gata, delicioși, însiropați, numai buni de împărțit și savurat în memoria celor dragi!

   mucenici moldovenesti de post simpli si umpluti cu nuca reteta

   Înainte să vă urez poftă mare, hai să-l și rup pe unul dintre ei! Uite, am nimerit unul umplut cu nucă și se vede clar, în poza de mai jos, că din acest aluat de mucenici de post, simplu și sărăcăcios, am obținut, totuși, niște mucenici pufoși, care se rup în caiere.

   mucenici simpli de post reteta mucenici de post umpluti cu nuca reteta

   Să vă fie de folos!

   În final, mai permiteți-mi o sugestie:

   Sunt multe alte produse de patiserie foarte potrivite pentru a fi împărțite în memoria celor dispăruți. În secțiunea de patiserie, veți mai găsi și alte idei bune. Descoperiți-le cu un click pe poza de mai jos.

   spirale cu crema de vanilie si visine reteta rasucite cu vanilie laura laurentiu torsade cu vanilie reteta

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

61 comentarii la Mucenici tradiționali de post

 1. Florica Manda spune:

  Buna seara. La mucenicii de post putem inlocui sucul cu lapte de soia? Mulțumesc

 2. ashok spune:

  I-am făcut și au ieșit o minune! Familia mea iti multumeste, Laura Laurentiu!

 3. Stefania spune:

  Până acum am mâncat doar mucenici muntenești,așa cum îi făcea mama mea. Astăzi am făcut acești mucenici moldovenești pur și simplu pt că arată minutat în fotografii. Sunt delicioși!!! Multumiri pentru rețetă.

 4. Flori spune:

  Bună ziua, doamna Laura. Vreau sa fac neapărat aceasta reteta de mucenici. Insa am o nelamurire. Logic ar fi, dacă se pun mucenicii în 2 tavi, siropul de 600 ml sa se împartă, nu? Și as dori sa-mi spuneți dacă după ce se scot din cuptor, mucenicii raman bine insiropati, nu uscati. Ca nu ați precizat. Tot logic ar fi sa fie moi. Scuzati-ma dacă va supara întrebările. Va urmăresc de mult și am mai făcut rețete de la d-voastră, cu mult succes. Așa vreau sa fie și cu acești mucenici. Va mulțumesc anticipat!

 5. Jamila spune:

  Adevaratii mucenici astia sunt, de post! foarte buni trebuie sa fie asa, cu nuca, multumesc de reteta, Laura!

 6. marcela spune:

  Buna ziua!
  Interesanta reteta, cu siguranta o voi incerca anul acesta, dar am totusi o nedumerire..ce fac cu cei 500 ml de nectar de piersici?
  Multumesc si va doresc o zi placuta!

  • lauralaurentiu spune:

   Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

  • lauralaurentiu spune:

   Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

  • lauralaurentiu spune:

   Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

  • lauralaurentiu spune:

   Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

 7. Mdoyna spune:

  Este prima data cand am optat pentru altfel de mucenici decat cei muntenesti. Am facut cea mai buna alegere! Am facut doar jumatate din cantitate_ca pentru doua persoane, doar- dar s-au terminat rapid. Multumesc pentru deliciosii mucenici. 
  Doina

 8. Oana spune:

  E prima data cand am facut mucenici si au iesit foarte buni! Multumesc pentru reteta!

 9. VASY spune:

  Buna ziua.Am facut mucenici moldovenesti de 9 martie cu reteta  ta de cozonac.Super buni.Am sa fac si aceasta reteta , mai ales ca e de post.multumesc inca odata

 10. Ingrid_cama spune:

  Aualeu ce bine arata imi lasa gura apa, o sa incerc si eu dar nu prea cred sa-mi iasa la fel, multumesc oricum pentru reteta amanuntit prezentata si felicitari!!!!

 11. Camelia Mancu spune:

  Buni mucenici! Dupa sufletul bucataresei. Sa fii iubita si sanatoasa!

 12. Marieta spune:

  Felicitari pentru aceasta reteta! Si eu faceam in fiecare an mucenici din acestia cu coca, dar care ii impleteam in mod traditional, fara umplutura in colac. Anul acesta ti-am respectat reteta si am ramas incantata de ceea ce a iesit. Sa aveti parte tu si familia ta de multa sanatate si la cat mai multe  retete de succes. Ai acum o admiratoare in plus!

 13. Cornelia spune:

  Laura draga, doresc sa-ti spun ca am adoptat reteta ta; sint cei mai deliciosi mucenici pe care i-am facut ori i-am mancat in viata mea. Felicitari din toata inima pentru minunatele retete pe care le impartasesti tuturor; pentru ca nu am avut in casa nectar de piersici, am facut repede un nectar de mandarine pe care l-am incorporat in reteta; de la mine primesti nota 11 cu plus; te astept cu mare drag cu noi retete; pina atunci iti doresc numa isi numai bine!

 14. Mimi spune:

  astazi am facut sfintisorii…multumesc de reteta, super buni. Totusi cred ca ar fi trebuit si un praf de sare in aluat, asa mi s-a parut mie, sper sa nu fie cu suparare ca am zis asta. Oricum copiii mei au zis: mami esti super.

  • lauralaurentiu spune:

   Mimi draga, reteta este postata mai demultisor, eu pun u npraf de sare in orice aluat, probabil am pus si in asta dar am uitat sa scriu :). Multumesc ca mi-ai atras atentia, o sa corectez.

   Ma bucur din suflet ca le-au placut copiilor, sa va fie de bine!

   2012/3/8 Disqus

 15. laura draga  mi ai facut o pofta  aoleu arata splendid vreau si eu citeva potii

 16. Mihaeladct spune:

  Draga Laura,La multi ani de 8 martie,iti doresc o primavara cat mai frumoasa si sa ai numai bucurii de la cei dragi.Toate retetele tale sunt cele mai tari,n-am dat gres cu niciuna din ele si pt. asta iti multumesc ca existi si pt.ca ai creat acest site. Imi pare rau ca nu l-am descoperit mai demult,dar niciodata nu e prea tarziu,iar de acum incolo voi fi sustinatoarea ta cea mai fidela. Te pup,Mihaela Mirea

 17. Aurelia spune:

  Au iesti. Si buuuuniiiiii. Multumesc si aici inca o data

  • lauralaurentiu spune:

   Aurelia, ma bucur mult ca ti-au reusit mucenicii, sa-ti fie d ebine! Vezi sa mai apuce si ziua de maine :)).

   • Aurelia spune:

    Pana aseara deja s-au mancat jumatate. A mai ramas si pentru azi ceva. Daca mai trebuie, mai fac inca o data

   • lauralaurentiu spune:

    Ohoo, deci au avut mare succes mucenicii mei! :) Ma bucur mult, si sa fie primit!

    2012/3/9 Disqus

 18. Giorgianaturcu spune:

  sunt grozavi…mult mai buni decat cei ce se fac la noi in Muntenia….

 19. Cornelia spune:

  La Multi Ani Laura ! ziua de 8 Martie sa-ti fie la fel de frumoasa si calda asa ca tine. Astept cu mare nerabdare sa incerc reteta asta ; nu am facut niciodata mucenici umpluti; cred ca sint grozavi de buni. Retetele tale sint un mare cadou pentru noi toti. Ne rugam bunului d-zeu sa ai sanatate si putere de munca si sa impartasesti talentul tau peste tot in lume.

 20. Florica2 spune:

  Sant colacii nostrii preferati in familie, multumim pentru postare. Eu am aceasta reteta de la bunica mea.
  Se pot inlocui nucile cu gem de prune, iar deasupra se ung cu ulei si presara cu zahar tos.
  Multumim pentru reteta,!!!

 21. Filovasi spune:

  Am aflat ce reprezinta traditia mucenicilor din aceasta reteta,Sint forte impresionata deoarece Romania intradevar are traditii f. f. frumoase si trebuie sa le urmam.Eu locuiesc in Grecia si in fiecare an pregatesc mucenici ptr. familia mea care i-i ,,latrevi,,

 22. Anonim spune:

  Cei mai buni mucenici pe care i-am mancat vreodata!!!
  Multumesc Laura pentru reteta.

 23. andreea spune:

  Laura draga, mi-am pregatit toate si maine ii fac. Tine-mi pumnii!

 24. Gabi Soare spune:

  Super…..Comit oare o „blasfemie” daca indraznesc sa va rog sa postati reteta de mucenici cu….zeama? Vreau si eu sa fac pentru prima data iar sfintisorii sunt prea complicati pentru mine desi mi-as dori sa incerc sa-i fac. Va multumesc.

  • Anonim spune:

   Draga Gabi, nu comiti nicio blasfemie, dar nu stiu sa fac asa ceva, nu am mancat niciodata, nici nu am vazut, in zona mea nu se fac. :)

 25. orestia spune:

  am o intrebare unde ai folosit nectarul de piersici ?
  merci mult!

 26. Crik_c spune:

  oameni buni ii puteti manca oricand nu trebuie sa asteptati 9 martie,si reteta si mucenici arata extraordinar

  • Anonim spune:

   Crik_c, asa e, poti sa ii faci oricand ti-e pofta, eventual mai micsorezi cantitatile, ca nu-i musai sa faci 40 de bucati de fiecare data :P.

 27. Violetaioan spune:

  abia astept 9martie sa-i fac…..bine mai arata.felecitari

 28. Anonymous spune:

  Aproape ca mi-au dat lacrimile citind reteta, n-am incercat-o inca dar pare sa fie exact cea dupa care mama facea mucenici acum treizeci si ceva de ani; toate celelelalte retete pe care le-am gasit descriu mucenicii ca fiind un soi de paste fainoase (raviolli) plutind intr-un sirop foarte lung si subtire. Multumesc mult si apreciez efortul pe care-l faci pentru a pastra obiceiurile culinare traditionale.

 29. laura laurentiu spune:

  2mainipricepute – ma bucur mult ca au iesit pe placul tau si al prietenilor! Pai, cand sa le mai faci, la anu' pe 9 martie! :))

 30. 2mainipricepute.blogspot.com spune:

  Draga Laura,iti inchipui ca n-am apucat sa fac poze ca n-am mai avut la ce?Am chemat niste prietei si pana sa pregatesc aparatul foto,dragii de mucenici au si disparut.Fara comentarii!
  Calificativul:mai bun de atat nu se poate si ma-u intrebat cand le mai fac.Te pup

 31. laura laurentiu spune:

  2mainipricepute – iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de frumoase! Ma bucur mult ca retele mele sunt pe gustul familei tale! Sunt curioasa ce impresie vei avea de mucenici.

 32. laura laurentiu spune:

  Ella, probabil ca raspunsul meu vine cam prea tarziu, dar nu cred sa fi folosit mai mult de 150 de grame de nuca.

 33. 2mainipricepute.blogspot.com spune:

  iti multumesc f.f.f.mult pt.bunatatea de a impartasi cu toata lumea stiinta ta.Am experimentat multe din retetele tale si toate au ajuns favorite in familia mea si mai departe in casa prietenilor mei.Nu am decat cuvinte de lauda si apreciere.Daca vei intra pe 2mainipricepute vei regasi cornurile de brutar,cozonacul impletit….Copiii mei sunt disperati dupa cornurile de brutar si chiflele tale.Astazi sunt la lectia de mucenici ,n-am teama ca nu vor iesi.Te iubim mult si iti dorim tot ce-i bun si frumos,cu spor in toate.

 34. Ella spune:

  Cam de cata nuca este nevoie pentru umplutura?
  Planuiesc ca am o "vorba" cu ei acum de 8 Martie. Reteta arata genial si abia astept sa o incerc. Numai bine si o primavara frumoasa.

 35. laura laurentiu spune:

  Multumesc draga mea!

 36. dana2dor spune:

  Ia, ca s-a deschis fereastra de data asta :)
  Acum pot sa-ti declar in scris admiratia mea deplina pentru Mucenicii tai!
  Ti-am „furat” reteta pentru data viitoare!
  Pup si o saptamana faina sa ai!

 37. laura laurentiu spune:

  Andrei G. – cererea ta mascata desigur ca nu va fi solutionata favorabil, dar oricum, dovedeste ca ma apreciezi si iti multumesc mult pentru asta! Barbatu-meu e mandru si el de nevasta lui, sa stii!

 38. Andrei G. spune:

  Laura, iti urmaresc de vreo cateva saptamani blogul si iti spun ca daca nu ai fi maritata cu un barbat atat de frumos te-as cere de nevasta! Daca ar fi mai urat ca mine tot te-as cere, poate a s avea o sansa, acolo, dar is mai urat eu cu mult, va stiu pe amandoi de la televizor si sunteti o pereche minunata! Sotul tau nu e doar frumos, dar e si norocos ca te are, nevasta care ii canta toata ziua dumnezeieste, care scrie atat de bine si spiritual si care gateste in fiece zi, si inca cum gateste, de iti vine sa mananci monitorul! Sa iti dea Dumnezeu sanatate tie, sotului, intregii familii, esti o super-femeie!

Advertising