Cautare in site
x inchide

Bucate cu gust

ADVERTORIAL
Adaugata la de

In ultimii ani am auzit in mod repetat ca suntem un popor de mamaligari – sincer, nu inteleg ce-o fi rau in asta – apoi, ca mancam foarte prost si foarte gras, ca mancarurile noastre traditionale, cele care ne bucura papilele si ne indestuleaza pantecele, trebuiesc damnate ca fiind, pare-se, nesanatoase. Toate, sau cel putin mare parte din ele. M-am intrebat de multe ori de ce or fi considerand acesti „experti” bucataria… franceza, de exemplu, mai sanatoasa, cu mancarurile inecate in unt, cu o traditie a ingrasarii pasarilor peste masura, cu al sau foie gras si confit de canard – nu, nu le condamn, le ador, doar ca nu inteleg de ce o mamaliga cu un pic de tocanita e mai blamabila decat acestea.  Citesc in diverse medii si vad pe la televizor oameni sustinand ca ar trebui sa devenim ierbivori si sa nu mai consumam pic de grasime… oameni buni, niciun mecanism nu merge daca nu-i uns, nici rotitele creierului uman nu par sa functioneze mai bine! Pai treaba-i asta, cand omul a devenit omnivor inca din preistorie, cand cultura gastronomica a prezentului – fie ea a noastra, neaosa, a francezilor sau a oricarui alt popor, ma refer la un patrimoniu universal – s-a cladit in milenii, renuntam acum la tot in favoarea unor diete inventate in ultimii 20-30 de ani!?

ulei de floarea soarelui

Eu m-am nascut, am crescut si am trait intr-o familie de banateni, cu radacini in Ardeal. Bunica mea ne-a hranit cu ce s-a priceput ea mai bine, fara cunostinte despre diete, colesteroale, fara sa numere caloriile si fara sa ne faca portii. Ca si copii, cu cat am mancat mai „bine” (a se citi ,,mult’’), cu atat mai laudati am fost, asta pentru ca ai nostri ne-au vrut voinici, rezistenti la boli, inalti si spatosi. O fi fost bine, o fi fost rau? Timpurile moderne nu mai agreaza aceste practici, dar parerea mea este ca ceea ce s-a schimbat nu este faptul ca cei mici trebuie sa manance totul din farfurie, ci calitatea alimentelor. Au patruns in alimentatia noastra foarte multe feluri de mancare care reprezinta adevarate capcane pentru metabolism, pline de calorii, pline de conservanti si in niciun caz nu sunt cele traditionale. Aceleasi principii alimentare s-au aplicat in familia mea de generatii, si cu toate astea, unul dintre lucrurile cu care imi place sa ma laud atunci cand vorbesc despre „laurențeni” este longevitatea, faptul ca nu imi amintesc ca in familia asta sa fi existat boli cronice și că bunicu-meu, pe care l-am auzit adesea glumind, dupa o masa cam prea imbelsugata, “decât bucate stricate/mai bine mațe crăpate”, a trait 96 de ani. Tot despre el imi amintesc ca respingea orice fel de mancare care i se parea prea grasa, nu ii placea uleiul de un deget deasupra zamei, nici untul gros de un centimentru pe felia de paine si asta pentru ca avea in toate, deci si in alimentatie, un extraordinar bun simt.

Ce primeam de mancare? In primul rand, rareori mamaliga, baș că mie mamaliga imi place chiar foarte mult, in fiecare zi paine de casa, uneori paine cu cartofi, densa si cu coaja crocanta si parfumata. Micul dejun cel mai adesea consta intr-un castron de cubulete din painea asta adevarata peste care buna-mea turna o cana de lapte cald, ca pe vremea noastra nu se inventasera „cerealele” la punga (iar cuvantul „cereale” denumea graul, orzul, secara si altele care cresteau pe campuri, neprocesate in vreun fel). Carne de oricare, dar nu in fiecare zi. Afumaturi… uneori, dar nu mai mult de 10 ori intr-un an intreg. Sosuri? Am inteles ca au devenit blamate si acestea in timpurile moderne, da, ni se servea carne de pasare sau de vita fiarta, cu legume fierte si cu sos de rosii, de marar sau de visine. Cred ca alaturarea sosurilor langa rasolul simplu, fiert, fara niciun fel de adaus de grasime sau prajeala, tinea de bunul simt si de bunul gust, nu de vreo stiinta a alimentatiei: carnea e gatita simplu? Punem un sos chiar si cu rantas, ca n-o fi moarte de om! Carnea-i fripta sau cu propriul „saft” (sosul fripturilor la cuptor, suc de carne)? Apoi nu-i mai punem nimica, ca nu-i musai!

Buna-mea avea in repertoriul ei culinar mancaruri de vara si mancaruri de iarna. Nu le clasificase ea astfel, doar ca in fiecare perioada a anului gatea cu ingredientele specifice sezonului, pe motiv ca “Dumnezeu de aia le-o dat sa le mancam acuma, mai tarziu nu mai sunt si le-om cauta degeaba”. Asa incat vara primeam zamă de spanac, de  lobodă sau de salată, brânzeturi cu rosii si ceapă in fiecare zi, cate-un pui cu fasole verde sau mazare sau alte legume (că doar nu avea să taie porcu’ crescut pentru Craciun :P), intr-un cuvant, mancaruri usurele. Iarna, in schimb, era sezonul verzei cu carne de porc, al sarmalelor, ciorbei de fasole cu afumatura, al carnatilor fripti si al clisei. Iata cum mersul firesc al naturii, obiceiurile alimentare mostenite de generatii, chiar si regulile religioase cu privire la alimetatie, oranduiau lucrurile asa incat omul sa manance ceea ce si cand trebuia.

In ultimii ani, am asistat cu sentimente amestecate (uimire, enervare dar si amuzament) la ofensiva sustinuta in media pentru schimbarea totala a obiceiurilor alimentare ale acestei natii, la contorizarea imbucaturilor pe care le baga fiecare-n gura, la obsesia generalizata de a deveni cu totii fotomodele – fara a tine cont ca mai slab chiar nu inseamna intotdeauna mai sanatos – si, bineinteles, la blamarea bucatariei traditionale si m-am intrebat deseori cum de multi dintre oameni nu isi dau seama ca exista grupuri care au de castigat in urma acestei campanii in care e clar ca se investeste foarte mult. Daca niste oameni cu multi, multi bani nu s-ar fi gandit sa faca si mai multi vanzand tot felul de hapuri, prafuri, leacuri, suplimente alimentare, produse lactate ultraprocesate si saracite de nu le mai inghite nici pisica, alimente sintetice care promit sa te faca din hipopotam bibelou de portelan s.a.m.d., nu s-ar fi auzit si nici ca s-ar fi povestit atata despre diete si mancare sanatoasa versus mancare nesanatoasa. In calitate de blogger de nisa culinara o sa va dezvalui un secret de culise: dintre toate cuvintele cheie din contextul asta culinar, cea mai mare competitie exista pe “retete de slabit”. Aici e interes, aici se vinde.

De aceea, o campanie care isi propune sa promoveze si sa redescopere bucatele traditionale romanesti nu poate decat sa-mi faca bucurie. Ma refer la initiativa Unisol, care propune iubitorilor bucatelor romanesti cu gust o alternativa mai sanatoasa a stilului alimetar cu care s-au obisnuit. Pentru ca oricare dintre bucatele copilariei poate fi usor adaptata stilului de viata modern, pentru ca nimeni nu va muri si nici nu va ajunge la doctor mancand cu o mancare cu gust bun, dar si cu masura, va invit sa vizitati si sa votati retetele traditionale reinventate de bucatarul Unisol. Sunt retete traditionale romanesti intr-o abordare moderna, gatite in asa fel incat sa fie mai sanatoase dar sa pastreze gustul cu care am crescut, care ne place atat de mult.

sursa foto

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 comentarii la Bucate cu gust

  1. Pretty spune:

    Bucătăria românească are multe mâncăruri care sunt delicioase și nutritive, dacă sunt gătite corect și consumate în cantități moderate. Mamaliga, de exemplu, este o sursă bună de carbohidrați și fibre, în timp ce tocanita de legume sau carne poate oferi proteine și vitamine. De asemenea, bucătăria românească are o varietate de salate și legume, care sunt bogate în nutrienți și sănătoase pentru organism.

  2. Din pacate tot mai multe alimente sunt preparate cu tot felul de chimicale pentru a rezista cat mai mult pe rafturi si pentru a avea un „gust cat mai deosebit”. Mamaliga este unul dintre cele mai sanatoase alimente, are calorii pe jumatate cat painea, e foarte bogata in magneziu si polifenoli.
    Nu as schimba mamaliga de dimineata amestecata cu branza de vaci, smantana , doua oua moi si cateva bucatele de slaninuta pentru nimic in lume ;)

  3. apetito spune:

    laura sunt foarte de acord – ce formulare, pfff…scuzata-mi fie – cu ce gandesti si scrii, dar am impresia ca e un fel de scoatere din „esticizare” si pe aceasta cale a romanilor. am discutat de mult eori cu sotul meu: fiecare natie/bucatarie are si mancare „grea”, dar si alimente sau obiceiuri alimentare : asocieri de legume, carne, condimente care te „scot”, un asa-zis echilibru. eu zic asa: oamenii cu capul pe umeri stiu sa deosebeasca, e vorba de bunul simt. prafuri, lotiuni, potiuni si aparate magice… nu te scot din grasimi super-ultra saturate si leneveala online. totul cu masura, as zice. mi-a placut aia cu hipopotam / bibelou de portzelan, ha ha!!

  4. Paula Gafitescu spune:

    Foarte frumos articolul. Eu de multe ori ma intrebam ce-o fi vazand ei asa gras la bucataria noastra, dar iata ca nu sunt singura. Mi-a placut foarte mult ce ati scris. Eu, ca mama, incerc mereu sa-i dau copilului meu ce e mai sanatos din casa, si cu moderatie din toate, pentru ca aici e secretul succesului. Felicitari, aveti retete minunate!

  5. Tina spune:

    Desi nu am lasat nici un comentariu pana acum, te urmaresc de foarte mult timp si imi plac tare mult  retetele pe care le faci. Felicitari pentru tot, si in mod special pt.acest articol. Ai perfecta dreptate ca se incearca sa se denigreze si sa se distruga cam tot ce e romanesc, inclusiv bucataria romaneasca. Nu vad nici eu cu nimic mai sanatos fast- foodul american s-au shaormele turcesti s-au mai stiu eu ce alte „modernisme” , decit o tocanita bine facuta s-au o sarmaluta cu carne de porc. Totul este ( asa cum ai spus si tu), sa fii moderat. Imi plac experientele culinare si imi place sa incerc diferite mancaruri dar parca tot ale noastre sunt mai bune.Orice popor incearca sa-si promoveze bucataria si traditiile numai noi le denigram pe ale noastre din pacate. Nu as da o pita cu unsoare si cu rosii din gradina pe nici o delicatesa. Si nu sunt supraponderala, nu am fost niciodata si nu am nici in familie probleme de genul asta. Scuze ca m-am intins la vorba dar mi-a placut atat de mult articolul incat as fi in stare sa stau o zi intreaga sa discut despre subiect. Iti multumim din suflet pt. tot si iti dorim sa fii sanatoasa si sa ne incanti cat mai multi ani cu minunatiile pe care le faci.

  6. Ami spune:

    imi place mult acest blog, il urmaresc constant, insa postarea de fata … sa arunce primul piatra cel fara de pacat ! 
    imi aduc aminte de nenumarate accesari la care primul lucru pe care il vedeam aici (spre nemultumirea mea completa) era o reclama la pastile/prafuri/ceva de slabit … cu siguranta extrem de nesanatos si poate chiar periculos pentru sanatatefara suparare, insa e si putina ipocrizie la mijloc

    cu stima

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Ami, ma acuzi degeaba, pentru ca eu nu am controlul reclamelor prin google. Practic, google directioneaza spre acest blog ceea ce considera relevant contextului, eu am posibilitatea doar sa interzic accesul anumitor reclame care consider eu ca ar contraveni politicilor mele, ceea ce am si facut pentru cateva site-uri care ma stresau si pe mine cu agresivitatea promovarii: slimfit-2000com/ro, acai-romaniacom, hyperslimro, persolinearo – astea sunt doar cele cu prafuri de slabit; ar mai fi unele care ne indemnau cu poze relevante sa scapam de negi si cosuri, altele care ne invita la jocuri gen gladiatus si mai ales unul care afisa o poza foarte realista cu materii fecale, indemnandu-ne sa cumparam nus’ce pentru curatirea colonului. Pentru ca acest blog sa afiseze strict ceea ce rimeaza 100% cu principiile mele, ar trebui sa nu mai permit nicio forma de publicitate, in acest caz cheltuielile de hosting, mentenanta etc. nu stiu cine le-ar suporta.

      2012/5/30 Disqus

  7. Doina spune:

    Mi-a placut foarte mult articolul si mai ales ca ai mare dreptate. Am vrut sa scriu mai demult sa-ti spun ca am incercat multe retete de ale tale. Mi-au reusit toate, explicatiile sunt foarte clare si abia astept sa vad in casuta mea de mail o noua reteta. Acum sunt in vizita in State si cum aici nu se gasesc maruntaie de miel am facut de Pasti acel drob din carne de pui si ficatei care a avut mare succes. Iti multumesc pentru retete si desi sunt,,batrana,, in bucatarie mai am multe lucruri de invatat

    • lauralaurentiu spune:

       Multumesc, Doina draga, ma bucur ca incerci retetele si ca iti reusesc, te mai astept cu mare drag.

  8. Sabina spune:

    Bravo dna Laura!
    Si pe mine m-a uns la suflet ce ati scris!

    Si taica-meu obisnuia sa spuna:
    Dãcât bucate prãdate, mai bine maţã
    crepate!

    Sa mincam cu moderatie din toate, dar si sa depunem munca fizica adecvata, chiar daca nu mergem la sapat de cucuruz!
    Sanatate tuturor!

    • lauralaurentiu spune:

       Sabina, vreo doua randuri de cucuruz la zi sa vezi ce linie am avea cu totii, ar da faliment ‘ai cu prafurile! :))

  9. imi place sa gatesc spune:

    Felicitari un articol care merita citit si mai ales de cei obsedati de emisunile sau tot ce se are ca subiect dieta,fotomodel.Eu am trei copii si pot sa-i multumesc lui D-zeu ca sunt o mama sanatoasa si manac tot ce am invatat de la mama bineanteles ca nu fac mancaruri grase.Manac cand vreau si ce-mi pofteste stomacelul si a orice ora si nu ma ingras.Poti sa tot tii diete dar daca nu ai arderea buna o sa traiesti o viata numai cu diete si nu te mai poti bucura de nimic din ce a lasat D-zeu.Si uitativa in biblie ca in vechiul testament ca oameni chiar mancau multa carne bine nu de porc ca asa era traditia,si traiau sute de ani.Tote cu intelepciune si va fii bine  atat cat da D-zeu.A apropo am citit un articol ca o familie  a mancat toata viata produse bio sa nu aiba probleme de boala dar tot au facut cancer.,deci in concluzie ce ti dat de la D-zeu aia este! Feresaca D-zeu de vine o foamete  cat vor rezista cei care manaca chibrituri cum vine vorba romanului! Te pup si numai bine de la D-ezu.

    • lauralaurentiu spune:

       Multumesc pentru felicitari, pana la urma este vorba despre moderatie si cred ca mamele au cea mai mare responsabilitate pentru educatia alimentara a copiilor si familiei in general. Asa cum spui, religia este importanta, in vremuri in care eram cu totii mai apropiati de Dumnezeu si se respectau cu sfintenie posturile de peste an, oamenii erau fara indoiala si mai sanatosi (asta si mie imi suna, ca nici eu nu prea postesc).

  10. Marketing spune:

    Daca am gandi cu totii in termeni de bun simt si masura cu siguranta s-ar schimba multe in jurul nostru. e valabil si la mancare si ce am citit mai sus m-a facut sa dau si mai departe, sunt adepta unei alimentatii foarte diversificate dar pe principiul cate un pic din fiecare. Nu imi refuz aproape nimic, ma bucur ca am pofta de mancare si savurez in primul rand mancarurile gatite in casa. mare dreptate ai Laura cu unsul rotitelor, mi se verifica de fiecare data. nu indemn la indopat, ci doar la a ne bucura de ceea ce ne ofera viata si bucataria romaneasca. iar daca adaugam si un pic de miscare sunt convinsa ca vom vedea lucrurile intr-un mod optimist. multumesc pentru asa o parere care aduce in ziua de azi o filozofie sanatoasa de altadata dar … atat de valabila. mi-as mai dori articole de acest gen.

    • lauralaurentiu spune:

       Exact, ce inseamna o viata de privatiuni, ce bucurie iti mai aduce? O masa buna impartita cu cei dragi este una dintre cele mai importante bucurii ale vietii si e mare pacat sa ne refuzam si noua insine, dar mai ales celor dragi asa ceva. Sunt de parere ca obstinandu-ne sa ne abtinem de la tot ceea ce, de
      fapt, ne dorim si ne place, vom ajunge sa fim tare nefericiti,
      ineficienti la locul de munca, suparati pe lume si viata. Nu trebuie sa mancam un porc odata, ci portii normale, de oameni cu scaun la cap :), dar sa fie bun, gatit cu grija si dragoste.

      • Cofi spune:

        Sunt de acord cu ce spui, la noi acasa de cand ieseau ierburile o tineam numai in ciorbe de loboda, salata, ce se mai gasea, ca erau si vremurile si nu se gasea chiar tot ce vroiai!
        Vara salate cu de toate, si mancaruri lejere. E drept ca nici iarna nu era excesiv de grasa mancarea ca avea mama probleme cu colecistul. Dar un carnat afumat acolo, nu era capat de tara!
        Si sarmalele de Craciun n-au lipsit niciodata!
        Tot asa cred ca n-a lipsit niciodata branza si laptele, fara UHT luate dupa suportat o coada, laptele cu sticla la schimb,dar  vad ca am ceva ani pana acum. Laptele si iaurtul de 0,1% va spun ca nu-l manca pisicile, pe probate!
        Nu sunt eu bibelou de portelan dar fata de ce am vazut din alte tari, nici hipopotam nu ma consider!

  11. just me(bia) spune:

    ai mare dreptate! eu cred ca mancarea traditionala romaneasca e foarte buna, problema e ca nu mai sunt produsele de alta data….daca in romania se manaca prost…ce sa zic de america, eu aici traiesc si nu am vazut in cei 25 de ani cat am trait in romania , atatia oameni grasi , obezi deformati, copii grasi…cati am vazut aici de 5 ani de cand sunt!e mult de discutat pe tema asta….eu imi cresc copiii cu mancare in stil romanesc, nu iau semipreparate si alte porcarii, nu-i duc la macdonalds….incerc pe cat posibil….dar aici dezavantaj mai mare e viata mai comoda….tusti in masina …copiii nu fac atatea activitati, nu se joaca intre ei , asa ca si vecini, fiecare pt fiecare….dar din pacate traim intr-o lume nebuna nebuna nebuna:))) eu zic ca daca ai bun simt si manaci putin din fiecare e perfect…..nu pot fi deacord cu cei care promoveaza viata vegetariana sau cea cruda sau mai stiu eu ce inventeaza,moderatie in tot..desi intre noi fie vb si eu vreau sa fiu fotomodel….am vreo 10 kg in plus dupa 2 copii…dar macar 6 tot le-oi da cumva, fara diete renumite si cu macare romaneasca..na si de ciuda!!!!!! pup, scuze ca am scris atata, dar mi-a placut ce ai scris tu si mi-ai adus aminte de copilarie, bunici…vremurile de alata data!!!

    • lauralaurentiu spune:

       Din pacate, Bia, timpurile moderne nu au adus numai progres, ci si obiceiuri mai comode, dar total nesanatoase. Pare-se ca in tari mai evoluate decat Romania e chiar mai rau decat aici. Multumesc pentru comentariu si te mai astept cu drag!

  12. Aveti perfecta dreptate, se bate prea multa moneda pe diete si produse de slabit, in detrimentul unei educatii culinare sanatoase. 

  13. anamaria spune:

    felicitari pentru articol si pentru tot ceea ce transmiteti prin randurile scrise, in general!

  14. Laura Frunza spune:

    Foarte frumos articolul, Laura, m-a uns pe suflet!

  15. Adinagrig spune:

    ce frumos ai scris si ce de dreptate ai….bravo tie…tine-o tot asa