Cautare in site
x inchide

Totul despre sparanghel – informații despre produs și idei de rețete

Adaugata la de

Acest articol vă informează despre sparanghel și proprietățile lui. Beneficiile consumului de sparanghel. Câte calorii are sparanghelul? Ce este Spargelzeit? Rețete cu sparanghel.

În România, pofta de sparanghel este considerată o ”fiță”. De fapt, sparanghelul e o nevinovată legumă care se potrivește perfect condițiilor climatice din țara noastră. Potrivit priceperii cultivatorului, acesta poate avea culori și calități diferite. La noi a devenit mai cunoscut cel verde, dar cel alb este considerat mai fin iar cel mai calitativ este cel cu nuanțe roz-violacee. În imaginea de mai jos puteți vedea diferite varietăți de sparanghel, de la alb la verde și violet intens. Interesant este că, pe teritoriul României, sparanghelul crește în sălbăticie. În unele locuri, țăranii cunosc și consumă acest sparanghel sălbatic, gătit în cele mai simple moduri: în ciulama, fript pe plită sau la tigaie, mărunțit în omletă etc.

diferite varietati de sparanghel

sursa foto: www.chefs-garden.com/

La noi, în Banat, etnicii germani, care au locuit aici timp de sute de ani, au cultivat câte o brazdă – două de sparanghel, în grădinile lor. În vremea copilăriei mele, înainte ca nemții să fi emigrat în țara lor de baștină, valurile euforiei declanșate în Germania de Spargelzeit (sezonul sparanghelului) se simțeau și pe la noi. Nu era nimic excepțional să fi văzut legături de sparanghel alb sau verde pe tejghele, în piața Iozefin!

legaturi de sparanghel

Proprietățile sparanghelului

Atunci când cumpăram sparanghel, primul gând este că e cam piperat. E bine să ne amintim, însă,  am achiziționat o legumă care, încă din antichitate a fost supranumităhrana capetelor încoronate„, datorită gustului ei deosebit. În același timp, nu avem voie să uităm că sparanghelul este o excelentă sursă de vitamina K. Pe lângă aceasta, sparanghelul este bogat în acid folic, vitamina C și vitamina A, dar și în  vitamine B (B1, B2, B3 și B6) și fibre. Mai conține proteine și minerale, cum ar fi mangan, cupru, fosfor, sulf și potasiu. Ceea ce NU conține sparanghelul, și ar trebui să ne bucure, sunt caloriile. Doar 20 de calorii/100 de grame, ceea ce e infim.

sparanghel alb si verde cu tenta violacee

Spargelzeit în Germania

Germanii nu sunt niciodată mai fericiți ca-n timpul sezonului sparanghelului. Poate doar de Oktoberfest. Cel mai iubit sortiment de sparanghel, în Germania, este cel alb, supranumit ”aur alb”. E bine să reținem că, dacă în cazul sparanghelului verde, decojirea este opțională, pentru sparanghelul alb e cam musai. Coaja poate fi destul de amară.

curatare sparanghel

În timpul acestui Spargelzeit, germanii sunt cuprinși de o euforie aproape religioasă.  În funcție de vreme, sezonul începe de obicei în aprilie și se termină în mod tradițional pe 24 iunie, cu așa numitul ”revelion al sparanghelului”.  Cu toate acestea, dacă începutul sezonului este întârziat din cauza vremii nefavorabile, fermierii amână sfârșitul sezonului. Există ani în care se poate cumpăra sparanghel proaspăt până la începutul lunii iulie.

Îngrijirea sparanghelului este migăloasă și pretențioasă iar recoltarea istovitoare. Pozitiv este faptul că truda fermierilor este recompensată de aprecierea și apetitul oamenilor, care cumpără cantități uriașe de sparanghel.

cultivarea sparanghelului alb

Până la urmă, Spargelzeit este un eveniment care vorbește despre dragostea germanilor pentru legumele și fructele de sezon. Deși supermarketurile mai mari oferă produse proaspete pe tot parcursul anului, mulți oameni evită să cumpere produse care sunt în afara sezonului. Nu este clar dacă aceasta este o chestiune de gust sau o conștientizare a impactului asupra mediului. Cererea mare de produse de sezon determină multe supermarketuri, care sunt geografic suficient de aproape de o suprafață mare de teren agricol, să furnizeze în mare parte doar produse cultivate local.

Rețete cu sparanghel

Pentru a accesa rețetele, dați click pe oricare din imaginile de mai jos sau pe denumirea de rețetei (textul de deasupra fiecărei poze).

Rețeta de sparanghel la cuptor, cu șuncă și brânză

sparanghel la cuptor cu sunca si branza reteta laura laurentiu reteta sparanghel gratinat pas cu pas

Rețeta de sparanghel cu ou poșat și sos olandez

sparanghel cu ou posat si sos olandez-1

Rețeta de supă cremă de sparaghel alb

supa crema de sparanghel alb 1

Rețeta de salată caldă cu cartofi noi, sparanghel și brânză de capră

salata calda cu cartofi noi, sparanghel si branza de capra 2

Rețeta de salată cu sparanghel alb și ouă de prepeliță

salata sparanghel si oua de prepelita

Rețeta de supă cremă de sparanghel verde

supa crema de sparanghel verde reteta

Rețeta de tartă cu sparanghel

tarta cu sparanghel 2

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu
Ne gasesti si pe

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *