Supa crema de sparanghel verde
Fina, catifelata si cu un gust superb, aceasta supa crema de sparanghel verde ar satisface chiar si gusturile celor mai pretentiosi. In plus, cu toate ca sparanghelul e o leguma destul de piperata ca pret, supa asta e o modalitate de a face economie, dand o utilizare capetelor lemnoase ale tulpinilor de sparanghel.
Cei care au gatit sparanghel, stiu bine ca acesta se rupe chiar in locul unde tulpina devine fibroasa. Acele capete tari, de la baza, uneori se arunca. Dar de ce sa nu ne bucuram de gustul si beneficiile pe care acestea, chiar daca au o textura nu atat de fina, totusi le au? Pentru ca atunci cand cumparam sparanghel, trebuie sa stim ca am achizitionat nu doar o leguma pe buna dreptate supranumita „hrana capetelor incoronate” datorita gustului ei deosebit ci si o excelenta sursa de vitamina K, acid folic, vitamina C si vitamina A, de vitamine B (B1, B2, B3 si B6), fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine.
Ingrediente Supa crema de sparanghel verde
- 1 ceapa mica (a mea s-a nimerit rosie, nu are neaparat importanta culoarea, dar e bine sa se foloseasca un sortiment de ceapa mai dulceaga)
- 1 lingura de ulei de masline
- 25 de grame de unt
- capetele de la aproximativ 24 de fire de sparanghel verde (asta insemand de la ~2 legaturi)
- 6-8 fire de sparanghel verde intregi
- 2 cartofi medii
- 1,5 litri supa de pui degresata
- 3-4 linguri de smantana lichida pentru servit
- sare si piper proaspat macinat
- 2 cuburi de zahar (eu am folosit brun, merge de oricare, se poate inlocui cu 1 lingurita de zahar tos)
Mod de preparare:
1. Intr-o oala de 2-3 litri se incinge uleiul, se adauga untul si cand s-a topit, se pune ceapa fin tocata sa se caleasca, presarandu-se de la inceput 1/2 de lingurita de sare (poza 1).
2. Cand ceapa se inmoaie si devine translucida, se adauga capetele de sparanghel si sparanghelul intreg, calindu-se pe foc mic (poza 2).
3. Dupa ce varfurile sparanghelului, care sunt cele mai fragede, se inmoaie, se scot deoparte si se pastreaza pentru ornat supa.
4. Imediat se adauga cartofii curatati si taiati cubulete si supa de pui fierbinte (poza 3).
5. Dupa ce cartofii au fiert bine, la fel si tijele de sparanghel, supa se paseaza cu blenderul (poza 4).
6. Pentru a retine toate fibrele lemnoase ale capetelor de sparanghel, supa se da prin sita, insistand pana ce in sita ramane substanta cat mai uscata (poza 5).
Supa crema de sparanghel verde se infierbanta bine si se potriveste gustul adaugand zahar, sare si piper macinat dupa gust. Daca a scazut prea mult si este prea densa, supa se dilueaza cu putina apa fierbinte si se da intr-un clocot.
Se serveste imediat, garnisind bolurile cu capetele de sparanghel si smantana lichida.
Pofta buna!
Lasă un răspuns