Cati dintre voi isi imagineaza, oare, ce efort presupune meseria de bucatar? Daca doriti sa va faceti o idee, incercati sa stati in picioare, in confortul locuintei voastre, vreo 12-14 sau chiar 16 ore. Apoi, ganditi-va ca in vecinatatea plitelor temperatura e mai ridicata cu vreo 10 grade. Apoi, ganditi-va ca oamenii aceia sunt supusi unei presiuni formidabile, atentia lor este permanent setata la maximum, urmarind cate zece tigai care sfaraie pe plita si care trebuie sa iasa toate perfect. In final, ganditi-va ca in pentru o farfurie perfecta care ajunge in fata voastra in 10-15 minute de la lansarea comenzii, in bucataria restaurantului muncesc cinci-sase oameni. Oamenii acestia au putina viata personala, uneori le suna telefoanele si cei de acasa le dau vesti si bune si rele, dar ei nu pot fi alaturi de ei. Sunt foarte putine zilele in care isi schimba uniforma de bucatar cu imbracamintea obisnuita si chiar mai putine cele in care se intalnesc unii cu ceilalti asa cum ne-am intalni noi, pentru socializare.
Top Hospitality este o asociatie a oamenilor care ne fac pe noi toti sa ne simtim bine atunci cand mergem la un restaurant sau la un hotel, dar si a altor categorii de oameni care sunt implicati oarecum in zona HoReCa. Asociatia isi defineste scopurile astfel: „Suntem in permanenta cautare de profesionisti romani ( si nu numai) din domeniu HoReCa care activeaza in Romania si care au un cuvant de spus in vederea dezvoltarii pe termen mediu si lung a calitatii serviciilor si a produselor oferite de ospitalitatea romaneasca.” Asadar, bucatari, hotelieri, barmani, furnizori, oameni din presa etc. se intalnesc periodic ca sa se cunoasca mai bine, sa schimbe opinii si informatii, sa afle lucruri noi despre produse nou aparute… si sa se simta si ei bine, pana la urma, asa cum se straduiesc in celelalte zile sa-i faca sa se simta pe cei care le trec pragul. Este un ragaz binemeritat. :) La ultima intalnire de socializare am avut placerea deosebita sa particip si eu, alaturi de aparatul de fotografiat, desigur. Iar pentru ca scopurile Top Hospitality coincid intr-o mare masura cu cele ale grupului Romania Culinara despre care deja v-am vorbit si in care imi doresc sa ma implic si in viitor, vreau sa va povestesc si despre aceasta intalnire.
Ne-am intalnit la Hotel Pullman, in Bucuresti, pe 24 februarie. Pe unii dintre cei prezenti ii cunosteam deja, cu multa placere am facut cunostinta si cu altii. In general, oamenii schimba carti de vizita, vorbesc pe scurt despre activitatea lor, isi descopera cunostinte comune, ceea ce nu-i greu, pentru ca sunt oricum deja legati de interese comune.
Evenimentele serii: o degustare de vinuri de la Cramele Cepari (din pacate am fost cu masina si m-am abtinut de la degustari, dar niste oameni care chiar stiu ce spun le laudau), o degustare de uleiuri de avocado (excelente uleiuri) si mult asteptata demonstratie de plating a lui Nico Lontras, Johnny Susala, Catalin Petrescu si Iosif Stefanescu.
Amfitrionul serii a fost Laurentiu Mata-Tanase, cel care s-a implicat in organizarea acestui eveniment si a multor altora asemenea. In planul secund, doamna Gabriela Berechet, presedintele Federatiei Bucatarilor Romani.
Sala devine tot mai animata pe masura ce se descopera prieteni vechi.
Evenimentul a fost transmis live pe internet de catre Lipscani TV si accesand linkul lor puteti viziona multe alte imagini.
Eu o sa ma concentrez in continuare asupra demonstratiei de plating. Nico Lontras, cu emotie in glas vorbeste despre ceea ce urmeaza sa se intample (citez din memorie): „Ceea ce va vom arata azi nu este o farfurie propriuzisa, asa cum ai putea gasi intr-un restaurant, ci o metafora. Fiecare dintre noi patru am adus elemente din patru bucatarii diferite pe care vrem sa le armonizam. Metafora noastra contine pamant si mare, culoare, texturi si temperaturi contrastante. Nu e nimic prestabilit, vom crea in fata voastra.”
Si… sa inceapa magia! Nico Lontras si Johnny Susala incep sa puna bazele acestui original si inspirat display, „pictand” cu culori frumoase si vii. Culori care au gust. :)
Catalin Petrescu pregateste urmatoarele elemente.
In timp ce Nico isi aseaza elementele, Catalin Petrescu, Johnny Susala si Iosif Stefanescu le pregatesc pe urmatoarele.
Si in doar cateva minute, asistenta incantata vede risipindu-se un nor de gheata carbonica si este invitata la degustare.
Rareori poti vedea ceva mai frumos. Si mai bun. Pe platou se vor regasi sushi, vita wagyu, supa cu pasta tomka gelifiata cu agar-agar, tartar de ton, paine cu cerneala de sepia si… cate si mai cate.
In final, Nico ne spune „Asa as dori sa arate gastronomia romaneasca a viitorului”. Sa fie intr-un ceas bun, Nico, si sa se-mplineasca, la fel dorim multi dintre noi. :)
Finalul serii s-a desfasurat in alta parte, la nou lansatul Brothers Pizza Bar Focaccia. O pizza cu adevarat buna nu e de refuzat, aiar atunci cand recomandarea vine de la niste oameni care se pricep mai bine decat oricare altii, cum sa nu-i crezi? Si bine am facut ca i-am crezut. :)
Peretii micului local sunt efectiv acoperiti de diplomele obtinute de cei trei frati Toader la concursuri internationale de pizza.
Iar ei sunt tineri, ospitalieri si foarte, foarte priceputi.
Pizza lor are probabil cel mai bun aluat din cate am gustat vreodata, crocant atat cat trebuie, gustos si chiar daca simti ca nu mai poti, mai mare pacatul sa lasi o bucatica in farfurie. :)
Iar despre atmosfera in care s-a incheiat aceasta seara intre prieteni, va las sa va dati seama singuri, urmarind demosntratiile oferite de Claudiu si George Toader.
Sa ne vedem cu bine!
Lasă un răspuns