Orice lucru bun incepe cu o idee buna si-atunci cand ideea este a unui om la randu-i bun, este menita sa aduca o schimbare in mai bine pentru multa lume. Acum este momentul sa vi-l prezint pe unul dintre prietenii mei virtuali, Cristi Roman, care a avut ideea de a pune bazele unei miscari, a unui curent care sa aduca o schimbare majora in gastronomia romaneasca. Desigur, unele dintre ideile exprimate de Cristi in al sau articol Șapte idei pentru modernizarea României culinare au trecut prin si mintea altora, pentru ca nu se poate sa fii pasionat de arta culinara si sa nu realizezi ca, din pacate, in momentul de fata Romania a devenit o insula unde nu se intampla nimic de zeci de ani, izolata intr-o Europa in care arta culinara este privita asa cum merita sa fie, ca o componenta culturala, in permanenta transformare si perfectionare. Cristi, insa, a pus intr-un articol toate aceste idei si a invitat o seama de oameni care au un cuvant de spus in gastronomia romaneasca sa se alature miscarii, sa gandeasca si sa lucreze impreuna pentru ca schimbarea sa inceapa sa se intample. Si… iata ca a inceput, pe 31 ianuarie 2014 a avut loc prima intalnire a celor care doresc sa puna umarul la acest scop comun. Gazda noastra a fost Marius Tudosiei, care ne-a invitat la Bacania Veche – The Charity Shop din Bucuresti, unde au aparut: Oana Irina Coanta (manager-partener la Bistro de l’Arte din Brasov), Gabriela Berechet (presedinte al Federatiei Bucatarilor din Romania), Catalina Zaharescu de la Kiss The Cook, Chef Chef Cezar Munteanu, Tiberiu Fueriu (redactor sef la Food&Bar) si Chef Razvan Alexandru. Imaginea de mai jos e cu tratatia pregatita de gazde, un bufet bogat si delicios, care a continut atat preparate sarate cat si deserturi.
Cum si in ce calitate am ajuns eu in acest context? In calitate de blogger culinar, autor al unuia dintre cele mai importante bloguri de nisa din Romania. Rolul meu este acela de a transmite cele discutate catre voi, cei care, poate fara sa va fi gandit, aveti un rol cheie in industria ospitalitatii din Romania, acela de consumator. Fara consumatori, industria asta n-ar exista, de aceea cred ca e foarte important sa stiti ca o mana de oameni (sper ca ni se vor alatura si altii in viitor) au inceput sa se gandeasca la drepturile voastre, la binele vostru si, in final, la o Romanie Culinara demna de a fi mentionata pe harta gastronomica a Europei moderne. Credeti-ma, o sa ma straduiesc sa-mi fac partea mea de treaba cat voi putea de bine, asa incat nu va fi ultima oara cand veti auzi de la mine despre acest proiect in care cred din tot sufletul si in care voi pune pasiune fara sa ma zgarcesc deloc. Despre aceeasi initiativa a scris un articol Adrian Hadean si voi scrie in continuare si eu, pana cand voi simti ca lucrurile intr-adevar se misca, pana cand voi vedea ca pentru o experienta culinara memorabila nu mai e nevoie sa calatoresc cateva mii de kilometri, pana cand voi avea convingerea ca voi, consumatorii, veti sti ce asteptari si pretentii sa aveti atunci cand veti intra intr-un restaurant si pana cand voi constata cu enorma bucurie ca restaurantelor chiar le pasa.
La intalnirea de la Bacania Veche s-a discutat cu multa pasiune pe urmatoarele subiecte (le veti gasi si in articolul lui Cristi Roman, va rog sa va faceti timp sa il cititi, dati click pe link):
1. Initierea unui proiect intitulat „Saptamana restaurantelor” (cu doua editii, de primavara si de toamna); ideea este deja aplicata in Europa de vest si functioneaza cu succes. Restaurantele participante ofera meniuri cu reduceri de 20-40%, sau „platesti unul mananci doi”. Se asteapta ca restaurantele sa devina mai cunoscute, sa castige clienti care se vor fideliza ulterior, sa se vorbeasca despre aceste restaurante in media, dar si ca unele persoane care nu isi permit sa manance la restaurant in mod obisnuit sa aiba prilejul sa o faca.
2. Crearea unei imagini adecvate chef-ilor romani: in strainatate, un chef este un adevarat rock star si nici nu se concepe ca pe meniul unui restaurant unde acesta lucreaza sa nu fie consemnat numele sau. Orice artist isi semneaza opera, doar artistul culinar roman este condamnat la anonimat. Dorim ca pe meniul restaurantelor sa apara semnatura chef–ului care l-a creat, iar pe website-ul restaurantului sa apara numele intregii echipe. Astfel, oamenii din bucatarie se vor simti motivati dar si responsabilizati ca sa creeze ceva cu adevarat deosebit.
3. Promovarea restaurantelor pentru nefumatori si/sau a celor care ofera un salon de nefumatori complet inchis. Stiti, in toata Europa fumatul este interzis in restaurante. Mai mult, in Turcia este interzis fumatul in toate spatiile publice, in ciuda faptului ca in mintea noastra turcu-i cel mai mare fumator, de unde si expresia „a fuma ca un turc”. Nu este intentia noastra de a blama restaurantele in care (inca) se fumeaza, doar de a oferi recunoastere si vizibilitate celor care au inteles (deja) ca o experienta culinara de calitate nu poate avea loc intr-un loc in care tai fumul cu cutitul. Ca sa nu mai vorbim de respectul fata de cei care nu fumeaza si care sunt tratati ca niste clienti de mana a doua.
4. Crearea unor „hale de lifestyle culinar”, niste spatii in care sa coexiste standurile mai multor restaurante, tarabe cu mancare proaspat facuta (street-food), standuri de prezentare ale unor producatori diferiti din domeniul alimentar, care sa gazduiasca diferite evenimente, de la lansari de carti de profil pana la lansarea sau promovarea unor produse, festivaluri de street-food etc.
5. Realizarea unui ghid al restaurantelor din Romania, pe baza unor criterii clare de eligibilitate, care sa fie monitorizate atent si cu multa obiectivitate. Pe scurt, dorim ca acest ghid sa ofere vizibilitate restaurantelor care ofera un inalt standard de calitate, un specific clar (nu restaurante auto-intitulate „romanesti” cu spaghetti carbonara in meniu, de exemplu, dar nici restaurante libaneze cu ciorba de burta in meniu).
In afara punctelor din programul intalnirii, s-a discutat pe tema unei dorite coeziuni a organizatiilor profesionale din Horeca, despre un posibil festival de street-food in Bucuresti, despre viitorul site al grupului nostru (care vine, vine, e in lucru si urmeaza sa vi-l fac cunoscut in curand), despre sectiunile pe care acesta ar trebui sa le cuprinda (proiecte in derulare, evenimente, articole educative pe teme culinare cum ar fi descrierea unor bucatarii nationale, prezentarea unor portrete de chef) si… ne-am cunoscut, ne-am placut, ne-am exprimat sperantele ca de aceasta data sa se intample cu adevarat ceva.
Cat am putut de obiectiv, v-am relatat ce s-a intamplat la Bacania Veche pe 31 ianuarie. Acuma o sa va spun cam ce asteptari am eu de la acest proiect: in primul rand, as vrea ca romanul sa-nvete-a recunoaste calitatea, care nu este catusi de putin sinonima cu cantitatea, adica o farfurie plina cu cartofi prajiti unsurosi si o felie de ceafa de o culoare incerta poate aduce cu sine umplerea burtii, poate o colica biliara, dar in niciun caz nu poate aduce mandrie profesionala creatorului ei. As vrea ca romanul sa invete ca mancarea de restaurant si cea de cantina nu au voie sa fie acelasi lucru. As vrea, mai ales, ca romanul sa inceapa sa mearga la restaurant (desigur, la restaurantele care merita) asa cum ar merge la teatru sau la filarmonica, adica nu de foame, ci de dragul unui moment de arta, al unor experiente inedite. In final si cel mai tare as vrea ca patronii de restaurante sa inteleaga ca romanul a invatat toate lucrurile pe care le-am numit deja si sa inceapa o emulatie a serviciilor si ofertelor din ce in ce mai bune.
Sa nu credeti ca acest proiect se adreseaza doar celor care frecventeaza restaurantele in mod obisnuit, eu insami sunt mai pasionata de gatit decat de mancat si prefer sa gatesc acasa, dar chiar si cei care nu calca intr-un restaurant decat la vreun eveniment special vor beneficia de aceasta intiativa, pentru ca, atunci cand gatim in bucatariile noastre de acasa, modelele noastre sunt tot niste profesionisti, autori de carti de bucate sau chef-i celebri pe care i-am vazut la televizor si care ne influenteaza. Oricat de mult imi place mancarea mea de acasa, atunci cand merg la restaurant vreau sa am posibilitatea sa aleg, in orasul meu de bastina, nu neaparat in capitala, un loc in care nu voi fi dezamagita si in care sa imi doresc sa revin din pura placere, nu de foame.
Daca ai citit articolul pana aici, inseamna ca si tu impartasesti pasiunea mea pentru tot ceea ce inseamna aceasta arta a gustului bun, care ne aduce atata bucurie. Mi-as dori sa sprijini aceasta initiativa. Mi-as dori sa intelegi cat este de importanta pentru noi toti, dar mai ales pentru generatiile viitoare. Este o initiativa a unui grup privat, o mana de oameni dispusi sa faca munca voluntara pentru ca macar in acest domeniu care ne pasioneaza si pe mine si pe tine sa se schimbe ceva in bine, sa putem sa vorbim despre o bucatarie nationala bine definita si mai ales despre o mentalitate sanatoasa a consumatorului dar si a proprietarului de restaurant si a bucatarului roman. De aceea o sa te rog sa dai share, sa vorbesti despre acest proiect cu prietenii tai, sa… sa facem valuri impreuna. Sa aratam ca ne pasa. Si te-as mai ruga sa iti consemnezi impresiile dar si ideile proprii care ar putea contribui la succesul acestui proiect printr-un comentariu la articol. Iti multumesc.
Lasă un răspuns