Cautare in site
x inchide

CAPRICIU ROMÂNESC PENTRU TEL ȘI LINGURĂ DE LEMN

Adaugata la de

Bine ai venit, cititorule!

E un fapt minunat că bucătăria e o parte din viața ta căreia îi acorzi o atenție specială. E o sursă de plăcere zilnică, de apropiere între oameni, iar când e tratată cu grijă, de sănătate.

Aplecându-te asupra poveștilor mele culinare, vei surâde amintirilor tale sau, dacă ești mai tânăr, vei descoperi cu uimire ce se meșterea prin bucătăriile trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. Ca bucătar de meserie îți vei aduce aminte cu drag de unde ți-a plecat pasiunea și poate te vei întoarce cu experiența de acum asupra unor bucate tradiționale.

Aceaste povești, prezentate sper eu o dată pe săptămână sunt de fapt fragmente ale unei cărți întreagi pe care am ales să o prezint în fragmente citibile într-o pauză. Am decis să o aștern aici și nu pe hârtie pentru că spațiul on-line îmi e drag și fiindcă satisfacția de a ajunge cu bune intenții la sufletul fiecaruia dintre voi depășește micile mele orgolii sau interese financiare.

Și încă ceva! Să nu vă așteptați la rețete nemaiauzite. E doar o trecere în revistă cu surâsul atârnat pe chip a ceea ce mi-e drag mie și multora dintre voi. Pentru idei noi și bune aveți blogger-ițe harnice și cercetătoare, furnici pline de abnegație ale verilor în care, oricât aș încerca, tot un greier șarmant rămân.

Lectură plăcută!

ASTĂZI DOAR INTRODUCEREA

Mă număr printre acei puțini români în care, din întâmplare s-a adunat în felul de a fi, în proprietățile imobiliare și mai ales pe masa din bucătărie, întreaga Românie din Banat până în Moldova cu tot cu munții și dealurile dintre ele. Am avut popasuri lungi în tot locul, dar mai ales am fost atent în toate momentele vieții mele să mă pripășesc  în câte un colț de bucătărie cu femeie veche și pricepută. Când această a fost plecată prin târg la cumpărături, la vreun nefericit loc de trudă ori în vizite, am invadat bucătăria cu bărbații neamului în căutare de gustări aspre, cu arome tari ori, dimpotrivă, am zvârlit gustul în inefabilul pe care doar partea masculină în momentele ei de răbdare plecată burții îl poate naște.

Puteam în adevăr să înșir rețetele neamului copiate de pe hârtioarele pătate cu ulei de la sfârșitul cărților de bucate, dar am socotit mai potrivit să vă povestesc fiecare mâncare cu dichisul ei, să bat în slovă pentru câtă vreme o exista cartea asta, fiecare chip aplecat asupra bucatelor vieții mele și să-i prind fiecărui fel, după puterea mea, duhul și taina.

Români ca și mine ori străini în căutare de locuri inedite, vă invit în bucătăria neamului meu, când mai bogat, când mai sărac ca și vremurile, dar din toate părțile și veșnic adunat cu evlavie în fața bucatelor bine făcute, slujitoare de taifas, băbuță cu leac de beteșug, companie înveselitoare la necaz și prietenă de nădejde în orice prilej.

De săptămâna viitoare încep rețetele. Să ne vedem sănătoși!

Pe autorul acestor rânduri, Costin Barbutz îl găsiți pe pagina lui de Facebook.

Mai multe despre activitatea lui găsiți pe costinbarbutz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *