Musaca de cartofi cu carne tocată
Musaca de cartofi cu carne tocata, rețetă cu origini grecești, straturi alternative de cartofi și carne tocată, coaptă la cuptor sub un strat de sos Bechamel și cașcaval, delicioasă, savuroasă și foarte sățioasă.
Musacaua este un preparat cu origini în Grecia și în Orientul Apropiat. În Orient și în Turcia, rețeta de musaca (în traducere servit rece) se gătește într-o variantă foarte diferită de cea pe care o cunoaștem noi, fiind în fapt un fel de salată cu roșii și vinete ce se servesc ca aperitiv.
În Grecia, musacaua – moussaka – are aspectul deja familiar românilor: straturi de legume alternează cu straturi de carne tocată (carnea poate totuși lipsi), care se asamblează într-o formă și totul se coace la cuptor.
La noi în familie, musacaua este un preparat iubit și cu valențe puternic sezoniere. În funcție de ce legume și ingrediente avem la îndemână, așa o pregătim. Vara, preferata este musacaua cu vinete, extrem de savuroasă, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Iarna, rețeta de musaca de cartofi vine la putere, având ingrediente ieftine și un rezultat final delicios.
Unul din motivele pentru care musacaua este o rețetă avantajoasă, este că permite pregătirea din vreme, eventual cu o zi înainte. Cartofii și sosul de carne se poate face dinainte și sosul alb Bechamel la fel. Acestea se pot asambla și pune la rece, urmând ca înainte de a fi servită să aibă loc coacerea finală. Astfel, cu puțină prevedere, putem avea fără mare bătaie de cap o masă consistentă și gustoasă în doar jumătate de oră după o zi aglomerată. Musacaua gata coaptă poate fi congelată cu succes, învelită cât mai ermetic.
Ingrediente Musaca de Cartofi
- 500-600 gr. cartofi
- 400 gr. carne roșie, tocată
- 100 gr. ceapă
- 100 ml. suc de roșii
- un ardei gras (de ce culoare aveți, eu am avut unul verde)
- un cățel de usturoi
- o foaie de dafin
- sare
- piper
- verdeață: cimbru, pătrunjel
- 100 ml. ulei
- 100 gr. cașcaval ras
- 1 – 2 linguri pesmet pentru tapetarea vasului de copt
Sos alb (Bechamel)
- 50 gr. făină
- 50 gr. unt
- 500 ml. lapte integral
- sare
- piper
- un vârf de cuțit nucșoară
Musaca de cartofi cu carne – pregătirea cartofilor
Cartofii pentru musaca pot fi folosiți în două feluri: fierți sau copți la cuptor.
A. Pentru cartofi fierți:
1. Cartofii bine spălați se pun la fiert întregi în coaja, în apă clocotită, cât să-i acopere. Se adaugă și o linguriță cu vârf de sare și se fierb circa 30 – 35 de minute.
2. Se verifică dacă sunt fierți, înțepându-i cu furculița. La drept vorbind, in faza asta, chiar dacă nu sunt total fierți, se vor găti în continuare la cuptor. Așa că se iau de pe foc, se scurg de apă și, când s-au răcit, se curăță de coajă și se taie în felii de jumătate de cm. grosime.
B. Pentru cartofii copți:
- Se încinge cuptorul la 180 °C.
- Cartofii cruzi se curăță de coajă, se taie în felii de jumătate de cm. grosime.
- Se pun într-o tavă smălțuită, se stropesc cu 4 – 5 linguri de ulei și se amestecă bine.
- Se bagă la cuptor, la temperatură medie.
- Se lasă să se rumenească și să se înmoaie bine fără să se amestece prea mult ca să nu se zdrobească.
Personal, prefer să fierb cartofii, mi se pare o variantă mai la îndemână.
Musaca de cartofi cu carne tocată – pregatirea sosului de carne
1. Ceapa se curăță și se taie marunt, după care se pune la călit pentru circa 2 minute, într-o cratiță, cu 4 – 5 linguri ulei. Se adaugă și ardeiul curățat de cotor și sâmburi și tăiat mărunt și usturoiul zdrobit. Se călește în continuare 3 minute, la foc potrivit, amestecând continuu.
2. Se adaugă carnea tocată, o jumătate de linguriță sare, un vârf de cuțit piper măcinat, frunza de dafin, o lingură de cimbru uscat sau altă verdeață, după preferințe. Se amestecă și se prăjesc la foc mic, până scade apa pe care o lasă carnea.
3. Când a atins acest stadiu, se mai prăjește circa două minute în grăsimea rămasă, amestecând mereu ca să nu se ardă.
3. Se oprește focul și se adaugă sosul de roșii.
Noi, pentru această rețetă, folosim în general carne de porc sau un amestec de carne tocată de porc și vită. Carnea de porc poate fi în amestec carne tocată de vită, această combinație este dintre cele mai comune dar se poate folosi și carne tocată de vițel, miel, oaie iepure sau piept de pasăre.
Pregătirea sosului alb
Nu vom insista asupra acestui pas deoarece avem deja o postare detaliată cum se prepară sosul alb Bechamel.
Asamblarea
1. Vasul termorezistent se unge cu o peliculă subțire de ulei și se tapetează cu pesmet. Dimensiunile formei sunt de 24 cm lungime/ 17 cm lățime.
2. Cartofii fierți și răciți se curăță de coajă și se taie în felii de jumătate de cm. Dacă se folosesc cartofi la cuptor după indicațiile de mai sus, acest pas este deja depășit.
3. În vasul pregătit de copt, se așează o treime din cartofii pregătiți, felie lângă felie sau chiar ușor suprapuși una peste alta.
4. Peste primul strat de cartofi, se pune jumătate din cantitatea de sos de carne, se mai așează o treime din cartofi, restul de tocătură și apoi al treilea strat de cartofi.
5. Deasupra se întinde uniform deasupra musacalei un strat generos de sos bechamel (alb).
6. Vasul se dă la cuptor la foc mijlociu (180°C) cu 20 – 30 minute inainte de servirea musacalei, până aceasta se rumenește pe deasupra.
După 20 de minute de coacere, se presară peste sosul Bechamel și cașcaval ras. Se mai dă la cuptor 4-5 minute, pentru gratinare.
Servirea
Scoasă de la cuptor, această savuroasă musaca de cartofi se feliază si se servește cu murături, salată de varză murată sau o minunată salata de sfeclă roșie.
Preparatul servit în porții individuale este delicios dar nu neapărat este aspectuos pentru că straturile gătite la cuptor tind sa se dezasambleze o dată porționate.
Dacă vreți o musaca de ținută, eventual pentru a impresiona la o masă de ocazie, cea mai buna variantă este să răciți musacaua, să o băgați la frigide peste noapte, apoi să o porționați după care să reîncălziți porțiile individual, la cuptor, pe farfurii termorezistente.
Lasă un răspuns