
Cartofi copți umpluți cu brânză și bacon





Cartofi copți umpluți cu brânză și bacon – cartofi copți de două ori (double baked potatoes), rețetă simplă și foarte gustoasă de cartofi umpluți cu brânză și bacon, la cuptor.
În mod normal, ar fi ciudat să pregătesc o rețetă mai degrabă de iarnă în a doua jumătate a lui mai. As’noapte, însă, au fost 3 grade Celsius. Cred că le-o fi fost și lor frig, așa singure și stinghere în tot termometrul, ce să mai zicem noi? Nu-mi amintesc să mai fi trăit așa o primăvară răcoroasă. A trebuit să repornim și centrala și să ne gândim la ceva ce-ar putea să ne încălzească sufletele. Prima alegere a fost – cum altfel – lichidă și aurie, am scos din congelator ditamai cocoșul și am făcut o supă concentrată cu tăieței de casă. A doua alegere au fost acești cartofi copți nu o dată, ci de două ori, ca să acumuleze cât de multă căldură din care să preia și bietele noastre suflete un pic.
Ingrediente esențiale și adaptabile
Ce e cel mai fain este că acești cartofi umpluți, copți, îi puteți pregăti cam cu ce aveți prin frigider. Câte-un pic de brânză din mai multe feluri, musai. Neapărat și un sortiment care se topește frumos, formând firele acelea lungi, care ne fac atâta poftă. O bună alegere e mozzarella – click pe link pentru rețeta de mozzarella de casă. Merge perfect un cașcaval simplu sau afumat, cheddar etc). Adăugați verdețurile care vă plac, unt și/sau smântână etc. Bacon-ul e opțional, puteți să-l eliminați cu totul sau să-l înlocuiți cu chorizo, cârnați picanți etc.
Am folosit pentru rețeta asta ultimii cartofi de anul trecut pe care îi aveam pe stoc dar se poate face perfect și cu cartofi noi. Totul e să alegeți cartofi (noi sau vechi) de mărime cât mai apropiată, ca să se coacă în același timp și dintr-un soi făinos, nu din cei săpunari, care sunt potriviți pentru prăjit. Să ne apucăm de treabă!
Ingrediente Cartofi copți umpluți cu brânză și bacon
- 6 cartofi de mărime medie, dintr-un soi făinos
- 100 de grame de telemea rasă (asta am folosit eu, se poate pune și brânză de burduf, dacă vă place mai picant, sau parmezan etc)
- 100 de grame de cremă de brânză (esquisa, în cazul meu)
- 50 de grame de unt
- 100 de grame de cașcaval
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 2 legături de ceapă verde
- opțional: 150 de grame de bacon
- sare și piper
Mod de preparare cartofi copți umpluți cu brânză și bacon
Coacerea cartofilor
1. Cartofii se spală cu grijă, se zvântă și dau la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se coc cartofii timp de 45 minute – 1 oră, până când intră furculița în ei cu ușurință. În funcție de soiul și de mărimea cartofilor, timpul de gătire al acestora poate varia. Nu stingem cuptorul, ba chiar ridicăm temperatura la 190 de grade.
Scobirea cartofilor
2. Se lasă să se răcorească puțin cartofii (eu așa am făcut). Dacă ne grăbim tare, ne punem mănuși groase și continuăm imediat. Crestăm câte un căpăcel cartofilor și îi scobim de miez, colectându-l într-un castron. Ținem cont ca pe lângă coajă să mai rămână și miez, cam într-o grosime de 1-2 cm (depinde cât de mari sunt cartofii). Cât este încă destul de cald miezul scobit din cartofi, adăugăm untul și amestecăm rapid, să se topească.
Pregătirea umpluturii
3. Într-o tigaie rece, punem baconul tăiat fâșii. Dacă optați să nu folosiți bacon, săriți direct la pasul următor. Pornim focul, care la început trebuie să fie mai iute, ca să înceapă să sfârâie imediat grăsimea, apoi îl reducem și lăsăm baconul să se rumenească și să elimine cât mai multă grăsime. Scoatem ”jumările” de bacon pe hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de grăsimea în exces. Grăsimea rămasă în tigaie o folosim la altceva.
4. Peste miezul de cartofi în care am încorporat untul, adăugăm baconul prăjit, telemeaua rasă și 2/3 din cașcavalul ras. Din cașcaval, vom păstra 1/3 pentru presărat pe deasupra cartofilor umpluți. Adăugăm în castron 2/3 din verdețurile tocate (ceapa verde, pătrunjel și mărar, în cazul meu), crema de brânză, sare și piper după gust. Amestecăm totul și asezonăm după gust (mie îmi place să pun cât de mult piper proaspăt râșnit la acești cartofi umpluți).
5. Se umplu cartofii îndesat și cu vârf cu acest amestec iar deasupra se presară cu cașcavalul păstrat. Se coc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 15-20 de minute sau până când încep să se rumenească pe deasupra. Îi putem rumeni mai tare sau mai puțin, după cum ne place.
6. După ce cartofii se gratinează frumos iar cașcavalul din vârf începe să capete o tentă brun-aurie, cartofii noștri sunt gata. De altfel, erau gătiți încă înainte de a doua coacere, care are doar rolul de a face toate ingredientele să se împrietenească și brânzeturile să se topească. Scoatem cartofii din tava cuptorului, îi presărăm cu restul de ceapă verde tocată amestecată cu mărar și pătrunjel și ne bucurăm de ei cât sunt calzi.
Pentru noi acești cartofi au fost un fel în sine, am pus alături de ei o lingură de iaurt grecesc și ne-au fost suficienți. Unii îi preferă în loc de garnitură, mie mi se par puțin cam prea sățioși și chiar cu prea multă personalitate pentru un rol secundar în farfurie. Oricum sunt delicioși și vă doresc poftă bună!
Lasă un răspuns