Lava cake – rețeta originală după Gordon Ramsey – explicată detaliat
Lava cake – rețeta originală după Gordon Ramsey – explicată detaliat, lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare pas cu pas. Cum să faci la tine acasă prăjitura cu miez fondant de ciocolată – lava cake – după rețeta lui Gordon Ramsey.
Prăjitura lava cake, cu miezul său de ciocolată care curge, este un desert delicios și elegant pe care și-l arogă atât francezii cât și americanii. Bucătarul francez Michel Bras, în 1981, după doi ani de experimente, ar fi creat un desert asemănător, inspirat de o scenă dintr-o stațiune de schi, cu o familie care se delecta savurând o ciocolată caldă.
Un alt bucătar francez, Jean-Georges Vongerichten, dar care lucra în New York City, a susținut că el ar fi inventat rețeta de lava cake, în 1987. Într-o bună zi, ar fi scos un pandișpan de ciocolată din cuptor înainte de a fi gata și a constatat că centrul era încă curgător, dar cu un gust și o textură foarte bune. El a fost creditat cu popularizarea prăjiturii cu miez de ciocolată topită în Statele Unite ale Americii.
Rețeta de lava cake de mai jos nu e făcută după niciunul dintre cei doi maeștri bucătari pe care i-am citat mai sus, ci după unul dintre cei mai mari ai zilelor noastre și anume Gordon Ramsey. Am urmat rețeta aproape la literă și a ieșit foarte bine, după cum puteți vedea mai jos.
Pentru servire, vă recomand să asortați prăjitura lava cake cu un sos de vanilie – creme anglaise – a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Combinația este delicioasă iar desertul obținut va fi super luxos, potrivit pentru o cină romantică sau o ocazie oricât de festivă dar și pentru momentele în care vă doriți pur și simplu să vă răsfățați.
Ingrediente lava cake rețeta originală după Gordon Ramsey
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 150 de grame de ciocolată neagra cu minimum 60% cacao
- 75 de grame de făină
- 25 de grame de cacao neagră
- 3 ouă întregi
- 3 gălbenușuri
- 190 de grame de zahăr fin + 1 plic de zahăr vanilat (care are 10 grame)
- 1 praf bun de sare
Mod de preparare lava cake rețeta originală după Gordon Ramsey
1. Pentru început, am pornit cuptorul și l-am setat la 190˚C, cu căldură de jos și sus, pe modul static. Dacă porniți ventilația, e suficientă temperatura de 170˚C.
2. Am uns 4 forme de tip ramekin cu unt. Formele au avut volumul de 250 de mililitri. Într-un castronel separat, am amestecat cacaoa și 25 de grame din cantitatea recomandată de făină.
3. Cu cacaoa amestecată cu făină am pudrat generos interiorul formelor, așa încât să fie complet acoperite. Le-am scuturat de exces și le-am lăsat deoparte.
Prepararea compoziției
4. Am ales un castron termorezistent care să se potrivească bine deasupra unei cratițe. În cratiță am turnat apă de câteva degete și am verificat ca stratul de apă să nu atingă fundul castronului. Am pus cratița cu apă pe foc, să fiarbă, iar în castron am pus untul tăiat cubulețe și ciocolata. Am așezat castronul pe cratița cu apă care deja fierbea și am redus focul la minimum.
5. Am verificat încă o dată să nu vină în contact direct fundul castronului cu apa clocotită. Dacă se întâmplă asta, se aruncă puțin din volumul de apă. Am lăsat untul și ciocolata să se topească lent, în bain marie, amestecând din când în când cu o spatulă de silicon, până la obținerea unui amestec lucios și omogen.
6. Odată topite ciocolata și untul și bine omogenizate, am luat de pe foc castronul. Deasupra amestecului de ciocolată, am cernut restul de făină (50 de grame) și am omogenizat-o în compoziție.
7. Într-un castron separat, am pus ouăle, gălbenușurile, sarea, zahărul și zahărul vanilat. Diferența față de rețeta din care m-am inspirat este aceea că eu am folosit și un plic de zahăr vanilat, pentru că vanilia mi se pare indispensabilă în dulciuri, chiar în cele cu ciocolată.
Cu telul în formă de pară, am amestecat ouăle cu zahărul până s-au omogenizat bine. Pentru rețeta de lava cake, nu e nevoie să se spumeze ouăle și nici măcar să se dizolve complet zahărul, doar să fie bine omogenizate dar, ca să mă asigur că totul va fi bine, am folosit zahăr fin (cu granulație mai mică). Puteți folosi de asemenea zahăr pudră.
8. Am turnat compoziția de ouă și gălbenușuri, obținută la pasul anterior, în amestecul de unt și ciocolată. Am amestecat totul cu telul în formă de pară, atât cât a fost nevoie să se omogenizeze bine.
În acest moment, compoziția pentru lava cake este gata.
Asamblarea și coacerea
9. Am turnat compoziția de lava cake în ramekinele pregătite în avans (pașii 2-3), împărțind-o în mod egal. Am așezat formele într-o tavă, ca să-mi fie mai ușor de manipulat, apoi am dat tava la cuptorul preîncins la 190˚C, cu căldură de jos și sus, fără ventilație, la o înălțime medie.
10. Coacerea este ”cheia” reușitei rețetei de lava cake! Gordon Ramsey recomandă, în rețeta sa, un timp de coacere de 9 minute. Practic, acesta ar fi momentul în care eu recomand să începeți să le testați, din minut în minut. Cu mănușă de protecție, apucați câte un ramekin și încercați să-l scuturați ușor, stânga-dreapta (pe orizontală). Practic, lava cake este gata atunci când, la agitare, marginile sunt setate (stau fixe) iar mijlocul se mișcă.
Ale mele au fost gata în 11 minute dar diferă de la cuptor la cuptor, trebuie multă atenție ca să se obțină rezultatul pe care ni-l dorim, o prăjitură lava cake cu exteriorul stabil și mijlocul curgător.
Servirea
11. Lava cake se servește caldă, așa că, odată coapte, am scos tava cu formele cu lava cake din cuptor. Cu un cuțit bine ascuțit, cu lama subțire, am trecut cu delicatețe în jurul prăjiturilor, desprinzându-le de formele în care s-au copt. Am acoperit formele cu farfuriile pe care urma să le servesc și am răsturnat prăjiturile, dintr-o singură mișcare. Am ridicat forma cu multă delicatețe, nu cumva să rup prăjitura. Nu mai e nevoie decât de foarte puțin zahăr pudră…
… neapărat un sos de vanilie (creme anglaise) sau o cupă de înghețată de vanilie și am obținut un desert cu adevărat de vis!
Sper să vă placă rețeta și să o încercați cât de curând. E foarte rapidă și merită fiecare minut petrecut în bucătărie.
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU CIOCOLATĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns