Miel cu bulgur
Ne-am delectat de curand cu o mancare cu tenta orientala, miel cu bulgur, a carei reteta v-o impartasesc azi. De fapt, carnea de miel din a mea oala a fost grumazul musculos al unui bebecut din rasa Sufolk, pe care familia mea a decretat-o ca fiind deasupra tuturor oilor ca si calitate a carnii, are o consistenta de caramea cand e gatita si un gust foarte fin.
Ingrediente:
- carne de miel din care parte va place mai mult, adaptand cantitatea la numarul mesenilor
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- bulgur fin, masurati o cana de 300 de mililitri
- 1 ceapa mare
- 4 catei de usturoi
- 1/2 conserva de rosii in bulion
condimente
- 1 lingura de de chimen proaspat macinat
- 1 lingura de seminte de coriandru proaspat macinate
- 1 lingura de scortisoara pudra
- 1 lingura rasa de paprika dulce
- 1 varf de cutit de chilli sau piper de cayenne
- 1 foaie de dafin
- sare si piper
- 1 legatura de patrunjel verde
pentru sos
- 300 de ml. de iaurt consistent
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 3 linguri de frunze de menta proaspat tocate
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- sare, piper
Preparare:
Fiica-mea nu ne-a acompaniat la masa, a plecat cu prietenii pe coclauri (pacat ca i-a prins ploaia) asa incat am facut mancarea cu vreo 700 de grame de carne de la grumazul de berbec:
Intr-o cratita (tigaie) larga si adanca se incinge uleiul apoi se rumenesc bucatile de carne pe toate partile.
Se adauga usturoiul tocat fin si ceapa taiata pestisori, se caleste totul impreuna 3-4 minute apoi se adauga 1 lingurita de sare, paprika, piperul, chilli, coriandrul, scortisoara si chimenul, toate bine macinate. Se amesteca tinand vasul pe foc atat cat sa-si elibereze aromele condimentele.
Se adauga apa fierbinte cat sa acopere carnea; se pune si frunza de dafin si se aduce in clocot. Se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba la foc domol pana ce carnea s-a inmuiat.
Intre timp, bulgurul se pune intr-un vas si se acopera cu 1 litru de apa rece. Dupa ce se umfla si se inmoaie, se scurge printr-o strecuratoare si se apasa usor deasupra, ca sa se elimine cat mai mult din apa acumulata.
Se pregateste si sosul, amestecand toate ingredientele si potrivind gustul de sare si piper. Sosul se da la rece pana in momentul servirii.
Dupa ce carnea este moale, se adauga rosiile din conserva marunt tocate si bulionul lor. Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute, apoi se gusta sosul si se potriveste gustul de sare (daca mai e nevoie).
Se adauga imediat bulgurul bine scurs de apa si se amesteca.
Nu se mai fierbe mai mult de 4-5 minute, atat cat se umfle bulgurul si sa absoarba sosul. Se adauga patrunjelul verde tocat si mancarea este gata de servit.
Am servit mancarea fierbinte alaturi de sosul de iaurt cu menta si usturoi si, pentru cat mai multa autenticitate, alaturi de lipie proaspata:
Un adevarat deliciu!
Lasă un răspuns