Cautare in site
x inchide

Ceva bun de mancat cu lapte!

Adaugata la de
Daca ar fi sa numesc un aliment caruia sa i se aplice perfect eticheta „eu cu asta am crescut mare”, cu siguranta ca este vorba despre lapte. Mama si cu tata bun, nici pe departe lacto-vegetarieni (sau ovo lacto, veg… nu stiu cum le-o mai zice), nu imi ofereau carne in fiece zi si cu toata sinceritatea, pe atunci nici lipsa nu i-o simteam. Daca mancarurile cu carne nu erau de toata ziua, laptele, in schimb, nu lipsea niciodata. In aproape fiecare dimineata primeam cate o farfurie plina cu lapte, in care inotau cuburi din coji de paine sau alteori galuste de mamaliga, asta pana cand am mai crescut si am devenit prea mofturoasa sau mai degraba prea ingrata ca sa apreciez bucatele bune si simple care, iata, ma crescusera pana in momentul la care m-am dezis de ele.
Gata, deci, cu farfuria plina de pesmeti cu lapte („cerealele” copilariei mele), gata si cu cana de lapte cald cu biscuiti, a inceput sa nu-mi mai placa laptele decat cu cacao sau in diverse dulciuri (budinci, orez cu lapte etc.). Mama si cu tata bun insistau „Bea, fata, lapte ca te-ntareste si te creste!” dar cu prea putin succes. Ca sa fie sigura ca nu imi lipseste laptele din alimentatie, mama buna facea lapte de pasare (doamne, ce-mi mai placea!), gris cu lapte, budinca de cacao (da, in copilarie imi placea tot ce era negru in masura in care acuma-mi displace :P) si te miri mai ce! Fara mari cunostinte despre dieta, alimentatie echilibrata s.a.m.d., maicuta mea stia si credea cu toata convingerea ca atat eu, cat si ei, cei care ma cresteau, aveau nevoie de un aport zilnic de lapte si de lactate in alimentatie.
Ei, noi nu mai traim pe vremea bunicilor, acum stim nu doar ca trebuie sa bem lapte, ci si de ce s-o facem: laptele este bogat in proteine, nu creste nivelul zaharului din sange, aduce organismului un aport important de calciu si reduce absorbtia de grasimi din alte alimente. Laptele este folositor pentru a ne mentine in forma, ajutand sistemul muscular prin aportul de proteine de foarte buna calitate, 80% caseina si 20% zer. Consumul regulat de lapte ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si colesterol rau (si nu neaparat laptele degresat, unele studii demonstreaza ca laptele integral este mai eficient in acest sens; eu de multe ori ma gandesc, vazand etichetele unor produse cu 0%, 1% grasimi s.a.m.d., prin ce-o fi trecut bietu’ laptele, untul sau iaurtul ala pana l-au subtiat asa :P, chiar cred ca produsele care au cel mai mult de oferit organismului sunt cele in starea lor naturala).
Asadar, dragii mei cititori, vin cu o intrebare: voi cat lapte consumati? Va invit sa comentati si sa scrieti despre preferintele voastre legate de lapte: il preferati la micul dejun, mai beti cate un pahar de lapte si sub forma de gustare intre mese, beti lapte inainte de culcare etc. Si pentru ca, pe langa cereale, mai sunt multe alte lucruri bune de mancat cu lapte, v-as ruga sa alegeti prin vot dintre cele 5 idei de mai jos acel „ceva bun de mancat cu lapte” a carui reteta ati dori sa o descoperiti in curand pe blog.

Ce reteta buna de mancat cu lapte ati dori sa pregatesc pentru voi?

In final, cateva recomandari de „ceva bun de mancat cu lapte” dintre retele deja publicate pe blog:

 

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *