Iata ca ziua decisiva a sosit. Am acceptat sa particip in competitia Arena Bloggerilor si azi trebuie sa public povestea completa a ingredientelor din cosul cu produse livrat de simpaticul emisar al Selgros Cash&Carry Romania. In cautarea unei idei, am citit cu atentie toate comentariile voastre si va multumesc ca mi-ati sarit in ajutor in numar atat de mare. Prea putine dintre comentarii, insa, au oferit o varianta in care sa se foloseasca toate produsele din cos.
Repet, tema concursului a presupus un preparat din carne de vita, care sa contina: muschi de vita, oua, gorgonzola dolce, ceapa, ardei gras rosu, zucchini, ciuperci champignon, cartofi dulci, rosii cherry, smantana pentru gatit, otet balsamic si orez pentru risotto. In afara de toate acestea, pentru ca eu am gasit o varianta care mi-a permis sa folosesc toate ingredientele din cos, dupa ce am consultat organizatorii daca e permis, am mai folosit: vin alb, ulei, unt, faina, pesmet, supa de pui, supa de vita, usturoi, zahar brun, sare, piper si ierburi aromatice.
Asadar, pranzul gourmet de care s-a bucurat familia mea pe data de 5 septembrie a fost atent planificat si gandit in detaliu, si, dupa parerea mea si a celor doi meseni, a fost o mare reusita. Am gatit 3 portii, cele din imaginea de mai jos. Povestea completa va invit sa o descoperiti citind mai departe si, chiar daca fiecare element de pe farfurie este prezentat separat, sa stiti ca in realitate povestile lor s-au suprapus, pentru ca in acelasi timp trebuia sa pregatesc totul, asa incat in momentul servirii sa aiba fiecare textura si temperatura ideala.

Muschi de vita la gratar cu sos de ceapa caramelizata si otet balsamic, piure de ardei copt, arancini cu gorgonzola, cartofi dulci dauphinoise, ciuperci si zucchini sote si rosii cherry caramelizate
1. Muschi de vita la gratar – click pe link pentru reteta completa
2 si 3. Arancini cu gorgonzola si sosul de ardei copt, descrierea ingredientelor si modului de preparare pas cu pas o gasiti aici (click pe link).
4. Cartofi dulci dauphinoise – click pe linkul urmator pentru rețeta completă.
5. Rosii cherry la cuptor – rosii cherry, 1 lingurita de zahar, sare grunjoasa, piper negru macinat, cimbru uscat
Am taiat rosioarele in jumatati si pe fiecare am presarat cate putin zahar, piper negru macinat, sare si cimbru. Le-am dat la cuptorul preincins la 165 de grade Celsius timp de 15 de minute pana cand s-au caramelizat usor.
6. Sos cu ceapa caramelizata si otet balsamic – 1/2 ceapa alba, 1 lingura de ulei, 25 de grame de unt, 1 lingura de zahar brun, 2 linguri de otet balsamic, 300 de ml. de supa concentrata de vita, sare, piper, rozmarin, lavanda
1. Am incins 1 lingura de ulei de masline intr-o craticioara si am adaugat 25 de grame de unt. Cand untul s-a topit, am adaugat ceapa ramasa, taiata julienne. De la inceput am adaugat 1 praf de sare si am calit ceapa pana cand s-a inmuiat. Am adaugat 1 lingura de zahar brun si am sotat in continuare pana cand ceapa a fost complet imbracata in zaharul brun topit.
2. Am adaugat peste ceapa caramelizata 2 linguri de otet brun si 300 de ml. de supa concentrata de vita (degresata complet), cateva frunzulite de rozmarin si doua flori de lavanda. Am fiert totul la foc mic pana cand lichidul a scazut la jumatate si a dobandit o consistenta siropoasa, apoi am trecut sosul prin sita si i-am potrivit gustul cu sare si piper.
7. Zucchini sote si ciuperci la tigaie – zucchini, ciuperci champignon, 2 linguri de ulei, 20 de grame de unt, sare si piper
In timp ce muschiul de vita se odihnea, m-am ocupat si de aceste ultime elemente: am spalat bine zucchini, l-am sters si l-am feliat foarte fin cu un peeler pentru legume. Ciupercile champigon le-am sters cu grija cu servetele de bucatarie si le-am taiat in sferturi.
Am incins puternic doua tigai pe foc. In una dintre tigai am adaugat 1 lingura de ulei, 20 de grame de unt si sferturile de ciuperci, pe care le-am gatit doar cateva minute pe fiecare parte, cat sa prinda culoare si sa se inmoaie usor. Am presarat sare si piper si am scos ciupercile pe o farfurie calda.
In a doua tigaie am adaugat 1 lingura de ulei, feliile de zucchini si am presarat sare. Am sotat feliile de zucchini nu mai mult de 30 de secunde, cat sa se inmoaie si sa devina lucioase, apoi le-am scos pe o farfurie calda.
1. Inainte de a trece la aranjarea farfuriilor, le-am incalzit in cuptor, pentru ca un preparat atat de elaborat merita sa fie montat pe o farfurie calda.
2. Am decupat cu un inel cu marginea ondulata 3 portii din cartofii dulci dauphinoise.
3. Am infierbantat sosul de ceapa caramelizata si otet balsamic si piureul de ardei copt.
4. Am rulat feliile de zucchini, obtinand mici „turnulete” cu aspect apetisant.
5. Mi-am pregatit elementele de decor, in cazul meu fiind vorba despre frunzulite mici de menta, despre frunzulite abia incoltite de ridiche si despre cateva floricele de menta salbatica din gradina proprie.
Cand am fost gata de asamblare, am inceput prin a monta pe farfuriile calde piureul de ardei copt, cu ajutorul unei raclete dintate. Deasupra ardeiului copt am asezat arancini, cate unul pentru fiecare portie. Am continuat asezand cu grija ciupercile si zucchini, alternativ cu rosioare cherry caramelizate.
Am adaugat pe farfurie sosul cu ceapa caramelizata si otet balsamic si cate o portie de cartofi dulci dauphinoise. Inainte de a adauga muschiul de vita pe farfurie, l-am dat usor pe suprafata, cu o pensula, cu sos, pentru a-l face lucios. Am presarat arancini cu frunzulite de menta iar pe cartofii dulci dauphinoise am adaugat frunzulite de ridiche cu gust picant si floricele de menta salbatica, cu un gust usor mentolat. Pe muschiul de vita am asezat rosioare caramelizate si frunzulite picante de ridiche.
Desigur, daca se prefera, muschiul de vita se poate prezenta pe farfurie feliat si recompus asa incat sa arate bine. Nu omiteti sa il lasati la odihnit inainte de a-l felia! Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, mijlocul este rozaliu si suculent, asa cum ne place noua. :)
Cateva close-up-uri cu elementele de pe farfurie:
Muschiul de vita:
Am bifat asadar toate ingredientele de pe lista: muschiul de vita, cartofii dulci si smantana pentru gatit, orezul pentru risotto si gorgonzola, ceapa si otetul balsamic, rosiile cherry, zucchini si ciuperci champinion. :) Va asigur ca a fost un preparat cat se poate de echilibrat, cantitatea de carne si garniturile fiind in acord perfect iar gusturile armonizandu-se de minune. Muschiul de vita moale si suculent s-a potrivit perfect cu gorgonzola topita, in crusta crocanta, cu sosul aromat de ceapa caramelizata si otet balsamic, cu cartofii dulci dauphinoise, picanti si aromati si legumele gatite foarte putin si simplu, pentru a-si pastra textura si gustul.
Pentru cei care veti fi in Bucuresti pe 10 septembrie, in cadrul finalei Arena Bucatarilor, ce va avea loc in Piata George Enescu, sunt convinsa ca veti putea vedea preparate mult mai reusite, realizate de cei 10 bucatari finalisti care participa la acest eveniment. In ce ma priveste, astept cu nerabdare sa vad ce au gatit in cadrul competitiei Arena Bloggerilor Teo si Bucataresele vesele, concurentele mele in aceasta intrecere amicala.
Rezultatele competitiei Arena Bloggerilor, dar si numele celor doi castigatori ai blenderelor Sencor oferite de Selgros in cadrul concursului pentru cititorii blogului ReteteCaLaMama, vor fi facute publice pe data de 9 septembrie. Pana atunci, sper sa ma sustineti distribuind acest articol. Va multumesc! :)
Lasă un răspuns