20 de rețete de post cu cartofi. Supe și ciorbe de post cu cartofi. Feluri principale sau garnituri de post cu cartofi. Salate de post cu cartofi. Deserturi de post cu cartofi.
În perioadele de post, cred că toți suntem de acord că cel mai la îndemână ingredient este cartoful. E ieftin, ușor de găsit, ușor de gătit și de inclus în cele mai diverse preparate, simple, gustoase și hrănitoare. Așa cum selecția de rețete ce urmează vă va demonstra, cartoful se pretează ca ingredient în supe și ciorbe, salate de post, feluri principale sau garnituri și chiar în deserturi simple de casă. Vă invit să descoperiți cele 20 de rețete de post cu cartofi și, de ce nu, să le și pregătiți, acasă la voi.
Supe și ciorbe de post cu cartofi
Pentru români, ciorba este un fel de mâncare esențial, face parte din obiceiurile alimentare cu care am fost crescuți și e foarte importantă pentru confortul nostru zilnic. Sugestiile de mai jos cuprind rețete de ciorbe de post cu cartofi foarte gustoase și ușor de adaptat. Click pe poze pentru a accesa rețetele.
1. Rețeta de ciorbă de cartofi cu tarhon, în varianta de post
2. Rețeta de ciorbă de post de legume, pe a cărei listă de ingrediente se găsește și cartoful.
Feluri principale și garnituri
Când e vorba despre rețete de post, linia care separă felurile principale de garnituri este aproape insesizabilă. Asta pentru că, în această perioadă, se recomandă consumul unor preparate cât mai simple. De multe ori, un preparat, pe care îl servim în mod obișnuit ca garnitură de cartofi, devine fel principal în perioada postului, alături de o salată de crudități sau murături.
Pe de altă parte, același preparat – și voi exemplifica cu cartofii țărănești – poate fi servit și ca garnitură, alături de niște chiftele de post din legume. Structura meniului zilnic, în perioada postului, trebuie să țină cont de compatibilitățile de gust și cele alimentare.
Există, însă, și anumite rețete de post cu cartofi, cum ar fi musacaua de post, care vor fi servite ca atare, neputând fi considerate garnituri. Mai jos găsiți sugestiile mele.
3. Rețeta de mâncare de cartofi – tocăniță simplă de post. Servită cu castraveți murați sau salată verde, este un prânz excelent.
4. Rețeta de musaca de post cu cartofi – simplă, sățioasă și foarte gustoasă. Se poate servi alături de alte legume la aburi (eu am pus alături de ea niște broccoli), un sos de roșii etc.
5. Următoarea rețetă, cea de mâncare de post cu cartofi și ciuperci, la cuptor, nu îmi aparține și nu este tocmai în stilul meu. Este o rețetă trimisă de o cititoare – articolul este semnat de Holly – care m-a asigurat că e pe gustul familiei ei. Posibil să fie și alți amatori, așa că o las și pe aceasta mai jos – click pe poză pentru rețetă.
6. O mâncare gustoasă, cu ingrediente 100% vegetale, este și cea de bame cu cartofi. O găsiți cu un click pe poza de mai jos.
7. Rețeta de chiftele din diverse legume, printre care și cartofi, o rețetă ieftină și ușor de adaptat. Dacă nu aveți una dintre legumele recomandate, puteți înlocui cu alta, oricum vor ieși gustoase.
Rețete de post cu cartofi – garnituri, care pot fi servite și ca fel principal
8. Nici nu pot să vă spun cât sunt de gustoase aceste chiftele de cartofi! Pregătiți-le într-o porție generoasă, adăugați lângă ele o salată verde și un sos aioli făcut cu maioneza de post de aici și vă asigur că toată familia va fi încântată. Rețeta cu un click pe poză.
9. Cartofii țărănești simpli, de post, sunt o garnitură excelentă, iar în perioada postului pot constitui un prânz sățios și gustos, alături de o salată sau de castraveți murați.
10. Rețeta de crumpi cu găluște este una tradițională, la noi, în Banat. În varianta de post, aluatul pentru găluște se face fără ou, doar cu apă, făină și puțin ulei. E o mâncare sățioasă și gustoasă, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe următoarea poză.
11. Cartofi prăjiți la cuptor – rețetă simplă și rapidă, care oferă una dintre cele mai gustoase și practice garnituri. În timpul postului, iată, avem ocazia să ne săturăm de acești cartofi cu gust și textură identice celor prăjiți în baie de ulei, preparați, însă, doar cu 2 linguri de ulei.
12. O rețetă cu cartofi puțin diferită e cea de tăiței de casă de post din aluat cu cartofi. Acești tăiței pot fi serviți ca garnitură, alături de tocănița de ciuperci, de exemplu, sau presărați cu pesmet rumenit în ulei, nucă sau mac măcinat, ca desert. Rețeta e mai jos.
Rețete cu cartofi noi
Cartofii noi pot avea un preț prohibitiv, într-o lungă perioadă a anului, sau e posibil să nu îi găsim deloc. Rețetele de mai jos pot fi pregătite și cu cartofi obișnuiți, fierți în coajă timp de 15-20 de minute (gătiți doar pe jumătate) apoi decojiți.
13. Rețeta de cartofi noi la cuptor, cu rozmarin și cimbru – simpli, savuroși, rumeni, pur și simplu irezistibili.
14. Rețeta de cartofi noi la cuptor cu usturoi verde – foarte gustoasă și ușor de preparat. Cartofii ies moi și savuroși, nu vă veți mai sătura de ei.
15. Rețeta de cartofi noi cu usturoi și rozmarin – super gustoși, cremoși în interior și crocanți la suprafață, mai e nevoie doar de o salată verde și un prânz pe cinste e gatantat.
Diferite salate aperitiv
16. Rețeta de salată orientală de post – cea mai cunoscută și una dintre cele mai îndrăgite salate ale românilor, Există și o variantă de dulce, dar eu o pregătesc întotodeauna în varianta de post, mi se pare mai gustoasă.
17. Rețeta de salată a la russe publicată de mine conține ingrediente 100% vegetale, legume, dintre care o bună cantitate de cartofi. De asemenea, mai conține și o maioneză vegetală (de post), despre care veți găsi toate detaliile în rețeta la care ajungeți cu un click pe poza de mai jos.
18. Rețeta de salată de cartofi cu ridichi e minunată pe timp de primăvară, proaspătă, sățioasă și ușor de preparat. Are un dressing gustos de muștar, care nu e foarte gras, și e pe placul întregii mele familii.
Deserturi de casă de post, care conțin și cartofi
19. Rețeta de nudli sau puțișoare/puțe cu mac sau cu nucă. În rețetă am recomandat folosirea unui ou pentru aluat, se poate renunța la acesta, pentru a pregăti o variantă de post. De altfel, recomandări de adaptare, așa încât să se obțină un preparat de post, găsiți și în textul rețetei pe care o puteți accesa cu un click pe poză.
20. Rețeta de găluște cu prune de post – găluștele ies fragede și gustoase și se pot umple cu jumătăți de prune congelate, prune din compot, uscate sau chiar cu magiun. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Sper să găsiți folositoare propunerile mele și vă doresc un post binecuvântat!
Lasă un răspuns