Chiftele de legume – rețeta simplă și ieftină. Chiftele de post din legume, variantă vegană de chiftele, o modalitate simplă de a introduce mai multe legume în alimentația de zi cu zi. Chiftele de legume – cum se fac?
Poate că aceste chiftele de legume nu sunt chiar preferatele familiei mele, dar sunt o variație plăcută atunci când vrei să lucrezi creativ cu ceea ce ai la îndemână. Ele pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în sandwichuri și ca fel principal, lângă o garnitură la amiază. Foarte important, acest preparat poate fi ușor pregătit în varianta vegană, obținând niște chiftele de post din legume foarte hrănitoare și gustoase.
Una din regulile unor chiftele reușite de legume este controlarea umidității ingredientelor. Majoritatea legumelor conțin multă apă și pentru o textură potrivită, va fi nevoie sa stoarcem excesul de apă din țesuturi după cum am făcut și în această rețetă în care am eliminat apa din conopidă prin coacerea la cuptor.
Dacă doriți să aveti niște chiftele vegane sau, eventual, să le preparați în post, eu personal folosesc pentru legare fulgii de drojdie inactivă pe care îi gasiți, în general, la magazinele naturiste. Am mai auzit și de varianta semințelor de in, hidratate în prealabil în apă, 1 lingură semințe de in la 3 linguri apă. Aceste variante sunt de luat în seamă și datorită ingredientelor nutritive din compoziție, fulgii de drojdie conțin vitamina B12 iar semințele de in sunt bune în combaterea constipației și pentru întărirea sistemului nervos și pentru atenuarea oboselii.
1. Se pune la fiert cartoful în apă rece cu sare. Cât timp fierbe cartoful, pregătim celelalte ingrediente.
2. Eu am folosit dovlecel, pe care l-am curățat de miez, scobindu-l cu o lingură de interiorul moale cu semințe. Pentru chiftele se va folosi doar pulpa. Atenție, orice combinație de legume, așa cum am precizat deja la lista de ingrediente, poate fi folosită pentru aceste chiftele de legume. Eu am făcut chiftele cu conopidă rasă pe răzătoarea cu găuri mari, ardei gras și ciuperci fin tocate, la fel de bine se pot face cu morcovi și gulie fierte și apoi rase etc. Să fie în total cam 400-450 de grame. La aceste chiftele se pot adăuga și boabe de năut fiert sau de fasole fiartă, mărunțite ușor, ceapă tocată și călită etc.
3. Pentru că de această dată am folosit doar dovlecel, am descris în continuare cum am procedat. Am dat dovlecelul pe răzătoare mare, l-am presărat cu sare și l-am lăsat 5 minute într-o sită, să mai elimine din apă.
4. Se stoarce bine de apă pulpa rasă de dovlecel. O textură prea umedă va influența consistența finală chiftelelor.
5. Când cartoful este fiert, se scurge de apă, se curăță de coajă și se lasă să se răcorească puțin.
6. Se rade cartoful pe ochiurile mari ale răzătoarei.
7. Se taie mărunt verdeața – eu am folosit frunze de pătrunjel.
Iată cum arată aceste chiftele de legume! Sunt chiar apetisante, nu-i așa?
Poftă mare!
Acest site folosește cookies: Află mai multe
Vezi comentarii
Ar merge preparate aceste chiftelute cu vinete,în loc de dovlecel?Multumesc.
Sigur că da! Puteți face felurite combinații de legume, doar să țineți cont să ajustați cantitatea de pesmet, dacă iese prea umedă compoziția.