Tajine de pui cu lamai murate
Asa cum mi-am promis cand am vorbit despre lamaile murate, azi am ajuns sa ma rasfat cu acel tajine de pui care are aceste lamai pe lista ingredientelor. Reteta este din carticica ce a insotit vasul tajine la livrare, este o reteta cu adevarat exotica, foarte aromata, carnea devine de o mare fragezime iar gustul dominant este cel de lamaie. Asadar, daca va place lamaia, o sa va placa si aceasta reteta, iar daca nu sunteti fani ai gustului ei, acrisor si usor amarui, mai bine alegeti o alta metoda de preparare a tajine-ului (cu fructe uscate, cu legume diverse etc.):
Ingrediente:
- 1-1,5 kg. de pui, bucati potrivite pentru fript, eu am folosit pulpe dezosate
- 3 cepe marisoare
- 1 ardei rosu
- 1-2 catei de usturoi1 lingurita de coriandru macinat
- 1 lingurita de paprika dulce
- 1 pliculet de sofran
- aproximativ 10 cm. ghimbir proaspat
- 2 lamai murate
- 150 de grame de masline verzi
- 5 linguri de ulei de masline extravirgin
- zeama de la 1 lamaie
- sare, piper
- patrunjel si coriandru verde (eu nu am avut decat patrunjel, coriandru verde nu am gasit)
Preparare:
Carnea de pui se portioneaza, se spala si se zvanta. Uleiul de masline extravirgin se incinge in vasul tajine, apoi pulpele de pui se pun la prajit:
Ardeiul se taie fasii fine, la fel si ceapa; ghimbirul se decojeste si se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste; lamaile murate se scot din borcan, se caltesc cu putin apa acalduta si se taie in felii:
Ceapa, ardeiul, ghimbirul, usturoiul, coriandrul, piperul si o lingurita de sare se pun peste carnea din vasul tajine:
Se amesteca bine si se mai lasa pe foc 3-4 minute, timp in care sofranul se infuzeaza in 500 de ml. de apa clocotita. Apa cu sofran se toarna in vasul tajine si se adauga feliile de lamaie murata:
Se acopera tajine-ul cu capacul si se fierbe la foc foarte mic timp de jumatate de ora, verificand din timp in timp daca nu cumva mai e nevoie de un aport suplimentar de lichid.
Dupa trecerea celor 30 de minute, se adauga in vas zeama de lamaie si se mai fierbe totul inca 5-6 minute:
La final, se adauga maslinele si verdeata tocata si se potriveste gustul de sare si piper:
Se stinge focul si se lasa sub capac 5-10 minute inainte de a se servi. Se serveste cu cous-cous simplu:
Lasă un răspuns