
Cassoulet – mâncare de fasole cu pulpe de rață la cuptor – rețetă video






Cassoulet este un preparat franțuzesc, așa cum denumirea sa indică. Se pronunță ”casule”, cu accentul pe ultima silabă. Originea preparatului este în sud-vestul Franței, în provincia Languedoc. Mai precis, acest cassoulet pare-se să fie de baștină din orașul Castelnaudary, situat între Toulouse și Carcassonne. Toate trei orașele se mândresc, de altfel, cu propria variantă a preparatului. Denumirea este inspirată de vasul în care se gătește preparatul. Este vorba despre o caserolă din material ceramic termorezistent, de obicei rotundă. Rețeta ce urmează, însă, va demonstra că se poate face și într-un vas oval. Am lămurit de unde vine acest cassoulet, hai să lămurim și ce este: un preparat din carne cu fasole, gătit îndelung, la foc mic, de obicei câte 7-8 ore. Câtă carne? Acum devine chiar amuzant: varianta din Castelnaudary conține două-trei tipuri de cârnați de porc, confit de rață sau gâscă, șoric și ceva piept de porc.
Fasolea folosită este de obicei una albă, cu boabe mari, așa numitele lingots de Castelnaudary. Dar rețeta de cassoulet, ca orice preparat cu origini rustice, are multe variante care circulă în paralel pe teritoriul Franței. Există cassoulet care conține porc și oaie. Varianta din Carcassonne, de exemplu, înlocuiește pulpa de gâscă sau rață cu potârniche. Mai avem cassoulet cu sau fără roșii, cu crustă de pesmet sau fără. Ceea ce nu se schimbă, însă, sunt aromele folosite. În cassoulet predomină cimbrul și usturoiul, arome puternice pentru un preparat robust și foarte consistent. Varianta mea, veți vedea, a rezumat cassoulet-ul la minimum posibil: pulpă de rață și un pic de piept de porc afumat.
Prima mea întâlnire cu această mâncare
Iată, au trecut deja mai bine de cinci ani de când am explorat sudul Franței, descoperind locuri, arome și delicii care ne-au făcut să ne îndrăgostim definitiv. Auzisem de cassoulet, știam că e un preparat consistent și aflasem că orașul Castelnaudary este considerat capitala mondială a acestui fel de mâncare. Orașul, de altfel, e foarte frumos, port important la Canal du Midi, chiar merită vizitat. În niciun caz nu am bănuit, însă, la ce să mă aștept atunci când, plină de entuziasm, am comandat un cassoulet, acasă la el. Foarte gustos, foarte plăcut aromat, dar extrem de consistent. Mai era și vara! Bărbații din micul nostru grup, însă, au fost vrăjiți cu toții! Eu, după ce că nu am reușit să mănânc nici jumătate din porția mea, m-am simțit plină încă 24 de ore.
Și pentru că mi-a plăcut foarte mult consistența delicată a boabelor de fasole, aroma minunată a cimbrului și usturoiului, mi-am spus că o să încerc să fac și eu mâncarea asta, dar într-un mod care să țină cont și de faptul că noi nu lucrăm la câmp și nici nu tăiem lemne în pădure. Așa a apărut rețeta pe care v-o propun, mult mai lejeră față de variantele originale și în același timp mai accesibilă.
Prin ce este diferită varianta mea, acest cassoulet ”a mon façon
Adaptarea majoră este că am renunțat la cârnați, șoric, oaie etc. Am optat să folosesc pulpele de rață. Motivul e pur și simplu că-mi plac foarte mult când sunt gătite lent, la cuptor. Am adăugat și piept de porc afumat. M-am gândit că un pic de aromă sărată și afumată va merge perfect. Fasole am folosit deja gătită. Am ales fasolea albă gătită la abur, conserva cu inscripția ”au vapeur” de la D’Aucy. Mi s-a părut o alegere super avantajoasă, timpul de preparare s-a scurtat cu niște ore bune. În plus, fasolea din aceste conserve are exact forma, gustul fin și consistența cremoasă pe care mi le amintesc de când am încercat un cassoulet acasă la el, la Castelnaudary.
Atunci când am pulpe de rață confiate, timpul de gătire al acestei variante deja prescurtate se mai scurtează cu încă o oră și jumătate. Dacă nu, folosesc pulpe de rață crude și le gătesc la cuptor, înainte de asamblarea preparatului. Rețeta întreagă vă invit s-o descoperiți în format video, imediat după lista de ingrediente.
Ingrediente cassoulet – fasole cu pulpe de rață la cuptor
- 2 pulpe de rață crude, de 500-600 de grame împreună, sau 2 pulpe de rață confiate
- 2 conserve de fasole albă au vapeur D’Aucy
- 4-5 căței de usturoi
- 1 ceapă mică
- 150 de grame de roșii în cuburi, cu tot cu sucul lor (din conservă)
- 1 litru de supă de pui + o rezervă, în caz că va fi nevoie
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 foaie de dafin
- 4-5 rămurele de cimbru proaspăt
- sare grunjoasă și piper negru măcinat
- opțional: 40 de grame (cam 3 linguri) de pesmet, pentru o crustă mai crocantă la suprafață
Rețeta video
VEZI ȘI ACEASTĂ REȚETĂ CU PULPE DE RAȚĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
MAI MULTE REȚETE CU FASOLE GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA URMĂTOARE
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns