Prajitura cu lamaie si gem de zmeura
Acu’ ceva timp, aceasta prajitura cu lamaie si gem de zmeura defila tantosa in caruselul cu recomandari, facand pofta multor cititori. Reteta de prajitura nu a fost postata pana acum pe blog pentru ca facea obiectul unui contract cu o anumita firma din Bucuresti care a produs o cutie cu retete imprimate (poate unii isi mai amintesc de ea). Prajitura asta cu lamaie si gem de zmeura e absolut delicioasa, dupa gustul meu. Chiar nu ma mira ca multora li s-au lipit ochii de ea. Are un blat pufos, o crema racoritoare si accentul proaspat al gemului de zmeura o face si mai placuta.
Nu la fel de placuta a fost experienta mea cu firma respectiva, care nu si-a respectat contractul incheiat, a vandut cutiile iar eu m-am ales doar cu… popularitatea. Pana la urma, nici asta nu e rau, dar imi da un sentiment de frustrare faptul sa fi fost folosita in felul asta. Invatatura de minte sa-mi fie! In fine, ma consider libera de orice intelegere fata de „oamenii”(a se citi „teparii”) aia si cu tot dragul va ofer reteta de prajitura cu lamaie si gem de zmeura, sunt sigura ca o sa va placa!
Ingrediente Prajitura Cu Lamaie Si Gem De Zmeura
(12 bucati 6X6 cm.)
Blat:
- 3 oua
- 3 linguri de apa rece
- 1 praf de sare
- 6 linguri de zahar
- 150 de grame de faina
- 3 linguri de unt topit
- coaja de la ½ de lamaie
Crema:
- 2 oua intregi
- 6-7 linguri de zahar (dupa cat de dulce va place)
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- 40 de grame de amidon alimentar din porumb (gustin)
- 200 de mililitri smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- 1 plic de intaritor pentru frisca
In plus:
- 1 borcan de 370 de ml. cu gem de zmeura consistent
- zeama de la 1 lamaie si 6 linguri de zahar pudra pentru glazura
- decor din fructe confiate (cirese, coaja de lamaie etc.)
Preparare Prajitura Cu Lamaie Si Gem De Zmeura
In primul rand, e bine sa stiti ca reteta acestei prajituri este pentru o portie mica. Dupa cum am specificat deja, rezulta 12 bucati de prajitura gen „cub”. Daca doriti sa pregatiti mai multa, dublati sau chiar triplati ingredientele. Daca nu agreati gustul acrisor de lamaie, puteti inlocui crema de lamaie cu una de vanilie. Mie mi s-a parut perfecta si exceptional de racoritoare in combinatia lamaie si zmeura.
Blatul
1. Pentru a pregati blatul, puneti intr-un castron cele 3 albusuri cu apa si sarea si bateti-le pana se formeaza o spuma consistenta. Se adauga cate 1 lingura de zahar si se bate in continuare pana cand zaharul se dizolva complet. Se adauga galbenusurile, untul topit, faina si coaja de lamaie. Se amesteca de preferinta cu o spatula mai lata, prin miscari de jos in sus, astfel incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Acest blat nu contine praf de copt, dar va fi foarte placut si pufos cu singura conditie de a nu amesteca circular in aluat. Aerul din albusuri este ceea ce il face sa creasca.
2. Se niveleaza compozitia in tava acoperita cu hartie de copt. Eu am folosit o tava de 36×38 cm. Se coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-15 min., pana cand devine blatul devine auriu la suprafata. O scobitoare introdusa in blat ar trebui să iasa curata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Crema
3. Intre timp, se pregateste crema. Intr-o craticioara se bat 2 oua cu 6-7 linguri de zahar. Se adauga amidonul, coaja si zeama de lamaie. Se pune craticioara pe foc si se amesteca intr-una pana cand fierbe si se ingroasa (da, e un fel de „lemon curd”, ca la prajitura cu mac, branza si lamaie). Se da deoparte si se lasa sa se raceasca, dupa ce se acopera bine cu foile alimentara. Pentru a accelera procesul de racire al cremei, e bine sa puneti craticioara intr-un vas cu apa foarte rece pe care eventual sa o schimbati de cateva ori.
4. Separat, se bate frisca din smantana pentru frisca foarte rece. Se adauga zaharul pudra si intaritorul pentru frisca, continuand baterea pana cand se intareste. Dupa ce crema de oua si lamaie s-a racit bine, se incorporeaza cu mixerul in frisca.
Asamblarea
5. Se desprinde blatul rece de hartia de copt. Se decupeaza marginile (optional) si se taie in 3 fasii egale. Pe doua dintre cele 3 fasii de blat se repartizeaza cate 1/2 din gemul de zmeura.
6. Se aseaza pe un platou una dintre fasiile acoperite cu gem (cea care va constitui baza prajiturii) si deasupra gemului se intinde 1/2 din crema. Se acopera cu a doua fasie de blat cu gem deasupra careia se intinde restul de crema. In final, se aseaza fasia de blat ramasa simpla si se netezeste, presand usor. Se da prajitura la frigider pentru 1 ora.
7. Se pregateste glazura, amestecand 6 linguri cu varf de zahar pudra cu atata zeama de lamaie cat e nevoie ca sa se formeze o pasta omogena, de consistenta unui aluat de clatite mai gros. Imediat se toarna glazura pe suprafata prajiturii si se da din nou la rece.
Dupa ce glazura se intareste, prajitura se portioneaza dupa plac (eu am taiat-o gen „cuburi” dar merge foarte bine si in felii) si se orneaza cu fructe confiate.
E foarte buna si pufoasa si cu gust foarte proaspat, sunt convinsa ca o sa va placa. Pofta buna si daca sunteti interesati de mai multe retete de prajituri, le gasiti cu un click pe poza de mai jos!
Lasă un răspuns