Iaurtul… un produs lactat atat de cunoscut, bogat in proteine, calciu, riboflavina, vitamina B6 si vitamina B12. Beneficiile nutritionale ale acestui produs lactat sunt chiar superioare celor ale laptelui iar gustul acrisor si textura specifica este pe placul celor mai multi dintre noi. Iata de ce iaurtul face parte din dieta zilnica a foarte multor oameni atat in stare naturala, cat si ca si ingredient de baza intr-o sumedenie de retete. Printre sutele de retete cu care v-am imbiat de-a lungul timpului, cele cu iaurt sunt destul de numeroase, azi o sa ma limitez sa va amintesc doar trei dintre ele, toate delicioase si aratoase, cu gust atat dulce, cat si sarat:
Asadar, iaurtul poate fi folosit intr-o gama foarte diversificata de preparate culinare si de ce nu l-am folosi, cand e gustos si sanatos? Un motiv in plus de a gati cu iaurt se vrea si provocarea lansata de Danone prin site-ul nutriday.ro bloggerilor de nisa culinara din Romania: marele concurs Blog Chef, in care se vor premia cele mai gustoase si inspirate retete cu iaurt!
Premiile constau in: 2 vouchere in valoare de 500 de lei, iar marele premiu intr-un voucher in valoare de 3000 de lei, care pot fi cheltuiti pentru achizitionarea oricaror obiecte le-ar lipsi castigatorilor din bucatarie.
Concursul va avea trei etape:
Etapa 1: toti participantii vor trebui sa gateasca o reteta cu iaurt care poate fi una nou-nouta, inventata de concurent sau poate fi o reteta din cartea de bunatati cu iaurt. Important este ca participantii, indiferent ca se inscriu cu o reteta nou nouta sau ca perfectioneaza una existenta deja pe site-ul nutriday.ro, sa gateasca reteta cu grija, sa fotografieze reteta realizand imagini cat mai reusite, sa o publice pe blogul personal apoi sa o inscrie pe nutriday.ro. Termenul limita al acestei etape este 14 februarie 2013.
Etapa a 2-a: toti participantii vor trebui sa isi cheme sustinatorii sa voteze reteta lor, inscrisa pe nutriday.ro. Cele mai votate 5 retete (apartinand unui numar de 5 concurenti) se vor califica in finala. Termen, 15-19 februarie.
Etapa 3-a: marea finala, care se va desfasura la Bucuresti pe 23 februarie, intr-o bucatarie de restaurant, unde finalistii vor trebui sa gateasca cele mai bune doua retete cu iaurt din repertoriul lor culinar, care vor fi jurizate de un prestigios juriu din care am onoarea sa fac parte :). Un motiv in plus sa participati, contactul virtual pe care deja l-am stabilit se poate transforma intr-unul real.
Din juriul concursului Blog Chef fac parte: Teo Rogobete, Laura Adamache, Amalia Oanta, Loredana si Lia si Laura Laurentiu.
In afara de concursul pentru bloggeri, Danone lanseaza o provocare tuturor cititorilor blogurilor culinare si tuturor celor pasionati: inscriind retete cu iaurt in sectiunea concursului adresata lor pot castiga vouchere de la Flanco in valoare de 1.000 de lei si sorturi haioase oferite instant, in cazul in care cumpara 6 produse nutriday si pastreaza bonul fiscal.
Daca nu ai blog, si timiditatea te retine sa participi si la concursul public de retete, retine doar cateva motive ca sa consumi zilnic iaurt, desi cu adevarat motivele sunt mai multe decat cele sapte pe care le-am scris eu in continuare:
1. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele – In cele mai numeroase cazuri, chiar si persoanele intolerante la lactoza pot tolera iaurtul, pentru ca prin fermentatie, un proces asigurat de culturile bacteriene benefice, lactoza este transformata in glucoza si galactoza si partial in acid lactic.
2. Iaurtul este o importanta sursa de calciu.
3. Consumul de iaurt contribuie la sanatatea colonului. Bacteriile benefice din iaurt contribuie la dezvoltarea florei intestinale sanatoase. Aceleasi bacterii par sa fie capabile sa neutralizeze anumite substante periculoase (cum ar fi nitratii sau nitritii).
4. Consumul de iaurt sporeste capacitatea de absorbtie a unor minerale si nutrienti, cum ar fi calciul si vitaminele B.
5. Iaurtul creste imunitatea. Anumite studii arata ca persoanele care consuma in mod regulat iaurt au o mai mare capacitate de aparare contra infectiilor, la nivel celular.
6. Iaurtul este o sursa importanta de proteine – si nu doar atat, proteinele din iaurt, datorita fermentatiei, sunt mult mai usor de digerat, de aceea sunt numite uneori „proteine predigerate”.
7. Iaurtul este o hrana valoroasa pentru copii – datorita continutului de calciu, a usurintei cu care proteinele din iaurt sunt digerate si a faptului ca acidul lactic stimuleaza absorbtia intestinala a altor nutrienti valorosi.
Pofta buna la iaurt si va asteptam cu drag in concurs!
Lasă un răspuns