Cautare in site
x inchide

Borcanul burduhănos de castraveți murați la soare

Adaugata la de

Borcanul de castraveți murați la soare, burduhănos și ciudat la culoare precum un lac în mijlocul junglei amazoniene, exercită o atracție nebună în special asupra reprezentanților păroși ai rasei noastre. Pus strategic în mijlocul unui conflict armat poate naște armistiții, iar răcorit în prealabil și montat la o fasole ușoară de vară este un veritabil Peacemaker. Presa de specialitate suspectează în acest sens SRI și KGB de joc pervers prin plasarea unui astfel de angrenaj în preajma scutului antirachetă de la Deveselu.

Ce se poate spune cu siguranță este faptul că are viața cea mai scurtă din produsele îmborcanate pe la noi, plasându-se astfel în categoria efemeridelor de vară. Nici în Câmpulungul copilăriei mele nu reușea să-și ducă zilele pline și verzi prea departe. În clipa în care apărea în peisaj, era brusc potrivit lângă orice: cartofi prăjiți, fierți, mâncărică, fasole, mămăligă cu brânză (nu încercați așa ceva acasă), brânză goală, mamăligă goală și tot așa până la „pe burta goală”, acesta din urmă un fel de mâncare specific românesc și potrivit de altfel cu orice garnitură.

Cum se fac castraveții murați de vară?

Se lua un borcan de 5 litri abandonat de murături de ceva vreme și se spăla bine. Castraveții, de mărime potrivită, 3 kg, se spălau și ei după care, se grijeau frumușel unul lângă celălalt, neuitând să se strecoare printre ei câțiva căței de usturoi și ceva bețe de mărar matur. Se turna peste ei apă sărată fiartă și ușor răcită în proporție de o lingură de sare grunjoasă la litru și se lăsau pe sală, la soare, acoperiți la gură cu o cârpă curată, care îi lăsa să respire, dar îi proteja de eventuale intruziuni neumane. Trăiau astfel, sub priviri grăbite și amenințătoare de bărbați și băieți pofticioși, 4-5 zile. După acestă perioadă, vălul era ridicat și domniile lor înfulecați în două zile sub priviri nedumerite de femeie care își vede astfel munca distrusă și intuiește la fundul borcanului un repetir al acțiunii murăturistice până la sfârșitul verilor și anilor ei de bonne femme.

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Borcanul burduhănos de castraveți murați la soare

  1. service gsm spune:

    Cei mai buni vara sunt castravetii murati la soare, bine răciti.