Prăjitură cu Prune și Cremă de Smântână – rețetă VIDEO + text





Prăjitură cu Prune și Cremă de Smântână – rețetă VIDEO + text (pas cu pas), cu indicații complete și precisă și ingrediente cu gramaje exacte. Cum se face prăjitura cu prune și cremă de smântână? Care e timpul de coacere? Învață să faci acest desert de sezon urmând tutorialul video de mai jos!
Vă arăt azi ultima mea creație dulce, o prăjitură cu prune și cremă de smântână pe care, dacă vă vine să credeți, am fost obligată s-o fac de două ori la rând! Asta s-a întâmplat pentru că, prima dată, a fost devorată înainte să apuc să îi fac pozele finale! I-am amenințat pe ai mei, în glumă, că pun cheie la frigider. În fine, nu se săturaseră de ea, le-a plăcut la fel de mult și a doua oară, nici măcar nu a apucat a doua zi.
Cel mai fain lucru – în afară de gust, desigur – la această prăjitură cu prune și cremă de smântână, e că tot acest ansamblu delicios se coace o singură dată, în același timp, într-o unică tavă. Tot, adică foaia de aluat fraged, crema faină și pufoasă de smântână și topping-ul de prune.
Cel mai puțin fain e că prăjitura are nevoie de un timp mai lung de setare, până se răcește bine și apoi la frigider (preferabil peste noapte). Și miroase atât de bine, îți vine s-o devorezi când o scoți din cuptor! Nu merge așa, însă, chiar e nevoie de câteva ceasuri bune la rece, așa că e bine să planificați să o faceți din ziua precedentă momentului când doriți să o serviți.
Ingrediente Prăjitura cu Prune și Cremă de Smântână
(pentru o tavă de 22 x 30 cm)
crustă de aluat fraged:
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime, moale
- 70 de grame de zahăr pudră (sau zahăr fin)
- coaja galbenă a unei lămâie cu coaja netratată
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 6 grame de sare (1 linguriță rasă)
- 300 de grame de făină (am folosit tip 650)
- 30-40 de grame de smântână (acră)
crema de smântână și prunele:
- 700 de mililitri de lapte
- 3 gălbenușuri
- 100 de grame de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 600 de grame de smântână cu 25% grăsime (acrișoară)
- 1 praf de sare
- 120 de grame de amidon alimentar din porumb
- 1 kilogram de prune + 1 lingură de zahăr
- opțional: 1 plic de tort gelee + 250 mililitri de suc de fructe sau din compot + 2 linguri de zahăr
Prăjitură cu prune și cremă de smântână – Rețeta VIDEO
Rețeta de prăjitură cu prune și cremă de smântână chiar nu e greu de făcut și sunt convinsă că cei care au experiență o pot pregăti și fără să mă vadă pe mine cum procedez, pas cu pas. Cei care sunt mai la început, în ale prăjituritului, sunt sigură că vor găsi foarte util tutorialul video de mai jos. Pentru rețeta în format text, vă invit să derulați articolul mai jos.
Prăjitură cu prune și cremă de smântână – Rețeta pas cu pas, în format text (printabil)
Crusta de aluat fraged
1. Mai întâi, am ras coaja galbenă a lămâii, colectând-o în făina deja cântărită și am omogenizat. În castronul mixerului, am pus untul moale, zahărul pudră, zahărul vanilat bourbon și sarea. Am mixat până untul s-a deschis la culoare.
2. Am adăugat făina și am mixat la viteză mică până când s-au format bulgărași. Am adăugat cam 1 lingură și jumătate de smântână și m-am oprit imediat ce am văzut că aluatul se adună la un loc.
3. Am transferat aluatul într-o formă rectangulară și l-am așexat pe o bucată de folie alimentară. L-am împachetat și l-am dat la frigider timp de 15 minute.
4. Am presărat planul de lucru cu foarte puțină făină și am întins aluatul într-o foaie de aproximativ 40 x 30 cm. Am rulat foaia pe sucitor și am derulat-o în tava căptușită cu hârtie de copt. Dacă aluatul se rupe sau nu e uniform aranjat în tavă, nu e o problemă, se lipește ușor prin presare. De asemenea, recomand să fie decupat acolo unde e prea mult și completat unde lipsește, așa încât să se creeze o bordură de o înălțime uniformă, de jur împrejurul tăvii. Odată asamblată foaia de aluat, am dat tava la frigider.
Crema de smântână
5. Am pus într-o cratiță de mărime potrivită 500 de mililitri din laptele deja măsurat. Am pus cratița pe foc mediu-mic, să se înfierbânte bine laptele.
6. Între timp, într-un castronel, am omogenizat gălbenușurile cu zahărul și sarea. Am adăugat amidonul și, treptat, laptele păstrat deoparte. Am omogenizat energic totul, să obțin o compoziție fără cocoloașe.
7. Când laptele s-a înfierbântat, l-am turnat peste compoziția cu gălbenușuri și amidon. Am amestecat bine apoi am turnat tot conținutul castronului înapoi în cratiță și am pus din nou cratița pe foc. Am amestecat continuu și am gătit crema la foc mic, doar până s-a îngroșat. Crema va fi foarte consistentă, imediat ce e omogenă și groasă se ia de pe foc.
8. Am transferat crema fiartă într-un castron, să se răcească mai repede și am adăugat în cremă zahărul vanilat bourbon. Am lăsat crema să se răcească atât cât să fie abia călduță și am adăugat toată smântâna (600 de grame). Smântâna poate fi încorporată cu un tel în formă de pară sau cu mixerul de mână, ideea e că această cremă de smântână trebuie să fie fină și perfect omogenă.
Asamblarea prăjiturii
9. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Am scos tava cu aluatul fraged din frigider. Cât s-a încins cuptorul, am tăiat prunele în jumătăți, eliminându-le sâmburii. Evident, prunele se pot și rupe în două, doar că jumătățile nu vor arăta la fel de bine.
10. Am turnat crema de smântână în tavă, deasupra crustei de aluat fraged. Cu o spatulă, am netezit crema într-un strat uniform. Deasupra cremei, am aranjat prunele, cu tăietura în sus. Evident, se pot aranja și invers, cu partea convexă în sus, până la urmă, e o chestie care ține de estetica fiecăruia. Odată ce am aranjat prunele în tavă, le-am presărat cu 1 lingură de zahăr, distribuit pe toată suprafața.
Prăjitură cu prune și cremă de smântână – coacerea
11. Imediat, am dat prăjitura la cuptorul preîncins la 180°C, la o poziție medie. Am lăsat prăjitura în cuptor timp de 1:10 ore (o oră și zece minute). La finalul timpului de coacere, prunele trebuie să aibă un aspect lucios, caramelizat ușor pe alături iar marginea de aluat fraged, acolo unde e vizibilă, să aibă o tentă brun-aurie.
Finisarea
12. Am scos prăjitura cu prune și cremă de smântână din cuptor și am lăsat-o pe planul de lucru până s-a răcit complet (până la temperatura bucătăriei).
13. În privința finisării, eu am optat pentru un strat subțire de jeleu de tort transparent, care să acopere prunele și să le dea luciu. Această abordare e cu totul opțională. Unii, poate, vor prefera prăjitura simplă. Alții vor dori doar un pic de zahăr pudră pe suprafață sau, poate, frișcă bătută, pentru un desert mai complex. Această prăjitură cu prune și cremă de smântână e la fel de gustoasă în oricare variantă.
14. Dacă veți dori să mă imitați, să știți că am folosit suc de portocale diluat cu puțină apă plată. Am omogenizat conținutul plicului de tort gelee cu zahărul, apoi am adăugat treptat sucul, amestecând continuu. Am pus acest amestec pe foc și, din momentul în care a început să fiarbă, l-am fiert exact 1 minut, amestecând constant. Am luat jeleul de pe foc și l-am distribuit deasupra de prăjitura cu prune și cremă de smântână, începând de la mijloc către margini. Nu am folosit tot jeleul preparat, doar atât cât a fost necesar să acopere prăjitura.
Răcirea și servirea
Înainte de a fi servită, prăjitura cu prune și cremă de smântână are nevoie de un timp de setare, la frigider, de minimum 3 ore (preferabil peste noapte). Dacă se sare peste această etapă, e posibil ca prăjitura să se dezintegreze, atunci când se încearcă porționarea. Odată foarte bine răcită, prăjitura e fermă, având o textură între cheesecake și cremșnit. Se poate porționa în pătrate, felii sau romburi, după preferință. E o prăjitură gustoasă și nu foarte dulce, cu un contrast excelent între gustul acrișor al prunelor și crema bogată de smântână, bine vanilată.
Soțul meu a venit cu ideea să folosesc un blat de biscuiți digestivi (ca la cheesecake). Chiar cred că ar merge bine! Data viitoare voi încerca ideea lui și, mai mult, voi amesteca biscuiții cu nucă tăiată din cuțit, pentru mai multă textură. A, și să nu uit să menționez: prăjitura asta poate fi preparată cu succes și cu alte fructe. Mă gândesc să o încerc cât de curând cu gutui!
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURĂ CU PRUNE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns