Cocktail Mojito – rețetă de cocktail răcoritor, cu gust tropical
Cocktail Mojito – rețetă de cocktail răcoritor, cu gust tropical. Rețeta celebrului cocktail Mojito, ingrediente măsurate și modul de preparare prezentat deliat. Băutură răcoritoare de origine cubaneză, cocktail Mojito, rețeta pas cu pas.
Fără îndoială, celebrul cocktail Mojito este unul dintre cele mai celebre din lume (dacă nu chiar cel mai) iar originea sa este general acceptată ca fiind în Havana, Cuba. Potrivit legendelor, nativii de pe insulă cunoșteau anumite remedii naturale pentru bolile tropicale. Ingredientele unei astfel de poțiuni vindecătoare erau aguardiente de caña (tradus ca „apă arzătoare”, o formă brută de rom făcută din trestie de zahăr), amestecată cu ingrediente tropicale locale: lime, suc de trestie de zahăr și mentă.
O altă teorie ar fi că sclavii africani, care lucrau în câmpurile cubaneze de trestie de zahăr în timpul secolului al XIX-lea, ar fi jucat un rol esențial în originea cocktailului. Guarapo, sucul din trestie de zahăr folosit adesea în mojito, a fost o băutură populară printre sclavi și astfel ar fi apărut această băutură atât de îndrăgită azi. Toate aceste informații provin din Wikipedia.
Celebritatea mondială
Din aceeași sursă, aflăm și că acest cocktail Mojito ar fi fost băutura preferată a lui Ernest Hemingway. De altfel, Hemingway a fost cel care a făcut celebru barul numit La Bodeguita del Medio, atunci când a devenit unul dintre obișnuiții săi și a scris „My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita” pe unul dintre bereții barului. Această inscripție, scrisă de mână și semnată de însuși Hemngway, persistă și azi.
Mai aflăm și că Mojito a fost declarat, în 2016, cel mai popular cocktail, în Marea Britanie și Franța. Dacă toate aceste confirmări nu sunt suficiente să vă facă poftă, uitați-vă puțin la poza de mai jos. Așa! Acum, haideți să-l preparăm, durează câteva minute!
Ingrediente Cocktail Mojito
- 50 de mililitri de rom alb
- 30 de mililitri de suc de limetă, proaspăt stors
- 5-6 frunze proaspete de mentă
- 2 lingurițe de zahăr (alb sau brun)
- sifon sau apă minerală carbonatată
- gheață (cuburi sau și mai bine gheață spartă)
- felii de limetă și frunze de mentă, pentru garnisit
Mod de preparare Mojito – rețeta de cocktail răcoritor, cu gust tropical
ingrediente pentru 1 porție, multiplicați în funcție de numărul persoanelor
Pahar și instrumente necesare
Un cocktail Mojito adevărat se asamblează într-un pahar care se numește, în limbajul de specialitate, Collins. Iar paharul ăsta e unul înalt, drept (aproape tubular), chiar dacă în comerțul local avem pahare de țuică și de vin cărora li s-a dat același nume (în mod absurd). Paharul, deci, să fie unul înalt, drept, de long drinks, cu volumul între 300 și 400 de militri. Așa arată un pahar Collins, adecvat pentru Mojito.
În al doilea rând, dat fiind că acest cocktail Mojito se asamblează direct în pahar, mai avem nevoie și de un instrument care, în limbajul barmanilor, se numește muddler. Acesta este, de fapt, un fel de pisălog/pistil, doar că e destul de înalt, așa încât să fie eficient într-un pahar înalt. Vara asta am început să ne răsfățăm cu cocktailuri, așa că am investit în unul, dar se poate înlocui cu diverse alte instrumente. Prima dată când am făcut rețeta de Mojito, am folosit capătul sucitorului, pentru a zdobi un pic ingredientele! 😂
La fel de important este să avem și un recipient gradat în zeci de mililitri, pentru măsurarea lichidelor. Ăsta nu e nevoie să fie chiar unul de bar! Puteți folosi, de exemplu, o sticluță pentru bebeluși, cu toate că produsul finit e strict pentru adulți 😂.
Prepararea cocktailului
1. În paharul în care, așa cum am stabilit deja, se va și servi acest cocktail Mojito, am pus zahărul, frunzele de mentă și zeama proaspăt stoarsă de limetă.
2. Am început să presez cu acel muddler/pisălog lung, până când s-au eliberat uleiurile volatile din mentă. Altfel spus, am presat ingredientele până ce am simțit mirosul proaspăt de mentă.
3. Imediat, am adăugat în pahar romul. Nu fac reclamă vreunui sortiment, insist doar să alegeți o băutură de calitate, distilată din trestie de zahăr, nu alcool cu esență, care nu are nici cea mai vagă legătură cu finețea originalului. Cantitatea de rom necesară pentru acest cocktail Mojito este foarte mică, deci o sticlă de băutură bună ne va ajunge pentru multe, multe cocktailuri delicioase.
4. După adăugarea romului, cu o linguriță lungă, am agitat ingredientele din pahar până s-a dizolvat zahărul iar frunzele de mentă au început să se ridice la suprafață.
5. Imediat, am adăugat în pahar gheață, mai cuburi, mai spartă, dar gheață din belșug.
6. Fără să aștept, am umplut paharul cu apă minerală puternic carbogazoasă. Dacă aveți sifon, chiar mai bine, căci într-un cocktail Mojito e nevoie și de câteva bule jucăușe.
7. În final, am decorat paharul cu felii de limetă și câteva frunzulițe proaspete de mentă și… răcorirea cu gust tropical putea începe! Durează doar câteva minute să prepari un Mojito ca la carte iar gustul lui te recompensează din plin!
De servit cu paiul și cu moderație căci nu trebuie să uităm că suntem adulți responsabili!
MAI MULTE REȚETE DE COCKTAIL GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de răcorire și încântare!
Lasă un răspuns