Vin de mure
Mi-am dat seama ca mi-am făcut un obicei să vă îmbii cu de-ale gurii fără să vă ofer și ceva de udat gâtlejul. Dorind să îndrept această greșeală, vă ofer azi o rețetă de vin de mure 100% home made. Rețeta de vin de mure nu-i de la mama (care nici nu-l prea aprobă, pe motiv că e prea tare :P), ci de la tata. La el am și gustat pentru prima data acest vin de mure. Ne-a plăcut de numa’, am cerut rețeta și anul acesta am și pus-o în practică.
Faza cu vinul ăsta de mure e că e gustos ca cel mai bun suc de fructe dar se suie la cap ca un vin veritabil. Așa că… moderația e esențială. Ăăă… nu mai știu cum e formularea aia celebră, dar parcă așa cumva ar trebui sa sune: lauralaurentiu.ro recomandă consumul responsabil al acestui preparat, care, însă, are categoric gust „a încă”, după cum zicea fie iertat Moșu-meu.
Ingrediente vin de mure:
- 3 kilograme de mure proaspete sau congelate
- 3 kilograme de zahar
- 10 litri de apa
- 10 grame de drojdie de bere
Mod de preparare vin de mure
Acest vin de mure, ca orice alt vin, se produce prin fermentatia fructelor. Pentru ca murele sunt fructe cu un continut de zahar (fructoza) mic (spre deosebire de struguri), trebuie adaugat zahar in plus, care va fermenta si va da taria alcoolica. Atunci cand vinul este gata, nu va fi dulce, ci, sa zicem, un demisec. Un vin foarte bun si gustos.
Fermentarea completa dureaza 5-6 saptamani, in conditii de temperatura moderata si pe cat posibil stabila. Noi am purces la facerea vinului de mure pe 9 august si l-am decantat azi. Asta ar insemna 1 luna si 6 zile, deci… cam 5 saptamani. In toata aceasta perioada, recipientul in care a fermentat vinul a stat in garaj. L-am pus acolo pentru că e locul cel mai ferit de lumina directa a soarelui din casa noastra. La fel de ferit este si de variatiile mari de temperatura. In toata aceasta perioada, in garaj au fost intre 20-22 de grade.
De ce anume e nevoie pentru vinul de mure, in afara de ingredientele deja mentionate:
1. un recipient de preferat din sticla (damigeana) care sa aiba un volum cu cel putin 1/3 mai mare decat al tuturor ingredientelor (eu am folosit o damigeana de 20 de litri)
2. un borcan de 2-3 litri, plin cu apa
3. un dop special pentru fermentare, care sa se potriveasca perfect la gura damigenei si sa fie prevazut cu o gaura la mijloc
4. un furtun care sa se potriveasca perfect la gaura dopului si sa fie suficient de lung ca sa ajunga in borcanul cu apa asezat mai jos decat damigeana
Ce e de facut?
1. Apa se incalzeste intr-o oala mare ca pentru paine (la temperatura mainii, ~36 de grade Celsius). Se dizolva in apa calduta, amestecand constant, zaharul. Se adauga drojdia de bere dizolvata in putina apa si toate fructele zdrobite. Daca se folosesc mure congelate, se decongeleaza complet inainte iar sucul pe care il lasa se adauga si el.
2. Se amesteca ingredientele pentru vinul de mure si se toarna in damigeana pregatita (sa fie foarte curata si uscata). Se acopera cu dopul special la care se fixeaza furtunul. Furtunul se duce pana in borcanul plin cu apa si se fixeaza sub nivelul acesteia (chiar la fund).
3. E foarte important ca in interiorul recipientului pentru fermentare sa existe suficient spatiu. Alfel, vinul de mure ar putea da pe afara in timpul fermentarii. Dopul trebuie sa fie situat suficient de sus pentru ca vinul, cand se umfla, sa nu ajunga sa il astupe.
4. Fructele si lichidul din vas nu trebuie sa ajunga in contact direct cu aerul. De aceea, gazele produse in timpul fermentarii trebuie sa fie evacuate in borcanul cu apa. Daca ar veni in contact direct cu aerul, am obtine otet, nu vin de mure. Aerul oxideaza vinul si asa se obtine otetul.
5. In scurt timp, vom observa cum incep sa iasa bulbuci de gaze in borcanul cu apa, ceea ce e absolut normal. Acest proces va continua saptamani in sir iar al nostru vin de mure nu se poate decanta pana cand fermentatia, respectiv eliminarea gazelor, a incetat complet. La inceput bulbucii vor fi foarte frecventi. Catre sfarsitul perioadei de fermentatie, frecventa eliminarii acestor bulbuci de gaze va scadea mult. Important e sa aveti rabdare, sa urmariti vinul timp de cateva saptamani. Daca apa din borcan se evapora, sa o completati. Nu decantati vinul de mure atata vreme cat inca se mai intampla ceva in borcan.
Decantarea vinului
6. Cand al nostru vin de mure se stabilizeaza, este bun pentru decantare. Se observa cum drojdiile si comina s-au asezat pe fundul vasului.
6. Pentru a-l decanta, se baga in damigeana un furtun, cu grija sa nu ajunga in stratul de comina de pe fund. Se trage vinul de mure intr-un vas asezat mai jos decat damigeana, filtrandu-l prin cateva straturi de tifon.
Comina se poate lasa sa se mai decanteze si sa se mai extraga inca in jur de 1 litru de vin.
7. Vinul de mure limpede se pune in sticle si se astupa cu dopuri bune. Se pastreaza intr-un loc racoros, ferit de soare direct (camara).
Merge si dupa o mancare buna, dar si pur si simplu la un pahar de vorba. Vinul de mure e bun, mai ramane sa avem si-o companie agreabila si ne-am facut seara frumoasa.
Lasă un răspuns