Lichior de trandafiri – rețetă detaliată pas cu pas
Lichior de trandafiri făcut în casă, cu petale de trandafiri de dulceață, fără arome și coloranți artificiali. Rețeta de Rosolio, lichior de trandafiri făcut pornind de la o rețetă siciliană (cu destule adaptări).
Acum mai bine de zece ani, am primit de la prietena mea Tănțica o tufă de trandafir Rosa Damascena. Am plantat-o, atunci, în curtea casei și între timp am tot înmulțit-o. Acest soi de trandafiri e super parfumat. Sunt crescuți special pentru uzul alimentar și pentru extragerea uleiului aromat folosit în parfumerie, tocmai pentru că au o aromă atât de distinctă, dulce și persistentă. Pentru că producția de petale aromate din curtea mea a crescut de la un an la altul, am început diversific preparatele pe care le fac din aceștia. Pentru prima dată, anul acesta am făcut și lichior de trandafiri.
Primul produs pe care l-am făcut a fost dulceața de trandafiri, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Am făcut și o băutură răcoritoare din petale de trandafiri de Damasc. Este vorba despre așa numita ”trandafirată”. Pentru rețetă, click pe poza următoare.
Un alt preparat care a apărut tot urmare a înloririi acestor trandafiri din curtea mea a fost rahatul de trandafiri! 100% preparat în casă, fără arome artificiale, acest deliciu oriental a ieșit nemaipomenit de bine. Găsiți rețeta cu o apăsare pe poza de mai jos.
În fiecare an fac și sirop de trandafiri, în urma preparării căruia mai rezultă și câteva borcănele de dulceață. Pentru rețetă, click pe poza de mai jos.
… iar anul acesta le-am făcut pe toate și tot mi-au mai rămas petale! Așa a apărut rețeta de lichior de trandafiri pe care v-o împărtășesc în cele ce urmează. Pentru rețeta asta, am căutat pe internet și am găsit o rețetă de lichior de trandafiri din Sicilia. Am pornit fabricarea lichiorului meu pornind de la acea rețetă dar, spre rușinea mea și cum procesul durează ceva timp, pur și simplu nu mai știu de pe unde m-am documentat! Oricum, finalizarea preparatului este total diferită de rețeta de Rosolio de la care am pornit.
Sfaturi de adaptare a rețetei
Chiar dacă nu mai reușesc să dau peste rețeta de lichior de trandafiri care m-a inspirat, să știți că aceasta folosea, ca bază de alcool, grappa. Eu nu am avut această băutură, așa că am înlocuit-o cu vodka. Am folosit-o pe cea mai scumpă și mai de calitate pe care am găsit-o în comerț, așa cum procedez la toate băuturile de casă pe care le prepar. Nu le fac în cantități mari, pentru că noi arareori consumăm câte un păhărel, dar le fac bune.
NU recomand să folosiți nici alcoolul de 90°, obținut industrial, și nici diverse țuici care au propria lor aromă. Mă gândesc că nu vă doriți un fel de țuică de prune cu vag parfum de trandafiri, așa că mai bine evitați folosirea acestor băuturi.
Pentru prepararea acestui lichior de trandafiri se pot folosi și petale de la alte soiuri de trandafiri. Recomand să folosiți doar flori de culoare roșie, foarte parfumate, netratate, crescute la curte (nu în sere care cultivă flori pentru vânzare, în scop decorativ).
Ingrediente lichior de trandafiri
- 300 de grame de petale de trandafiri de dulceață, cântărite gata curățate
- 900 ml. de vodka de foarte bună calitate, cu 40° tărie alcoolică
- 800 ml de sirop simplu, făcut 600 de grame de zahăr + 300 de grame de apă + zeama de la 1 de lămâie sau 600 ml de sirop de vișine + 200 ml sirop simplu în completare (eu am folosit a doua variantă)
Mod de preparare lichior de trandafiri
Macerarea
1. Pentru macerarea acestui lichior de trandafiri, am pregătit un borcan mare, cu volumul de 3 litri. În poza de mai jos puteți vedea o parte dintre trandafirii folosiți. Să știți că 300 de grame de petale ocupă, în stare proaspătă, un volum mare. Nici măcar nu au intrat în borcan toate deodată, am completat pe măsură ce alcoolul le-a ofilit.
2. În primul rând, am spălat trandafirii în apă rece. Am umplut chiuveta cu apă și am agitat florile, ca să scap de praful și eventualele insecte. Am zvântat florile și am decupat cu foarfeca partea verde de la baza petalelor.
3. Am cântărit petalele curățate, mi-a rezultat un castron plin de petale! Jumătate dintre ele le-am pus în borcanul pregătit, care, inițial, a fost plin până sus. Am turnat deasupra petalelor vodka, am acoperit borcanul cu o farfurioară și l-am lăsat deoparte cam 20 de minute.
4. După 20 de minute, am împins cu putere petalele către baza borcanului, cu capătul unui sucitor perfect curat și le-am și zdrobit puțin. Petalele, în contact cu alcoolul, pierd repede din volum. În scurt timp, toate petalele care nu au încăput de la început în borcan, au ajuns și ele lângă primele. Le-am presat bine cu capătul sucitorului, ca să fie acoperite de alcool.
Am acoperit borcanul cu o farfurioară și l-am dus în cămară, într-un loc întunecos. În următoarele 14 zile, tot ce am mai făcut, pentru prepararea rețetei de lichior de trandafiri, a fost să amestec o dată pe zi în borcan și să mă asigur că petalele sunt presate sub nivelul alcoolului.
Filtrarea
5. După două săptămâni, petalele de trandafiri și-au pierdut volumul și culoarea. Inițial, am fost destul de dezamăgită de culoarea băuturii. Îmi imaginasem un lichior de trandafiri roșu sau măcar rozaliu și obținusem unul de culoarea coniacului! Totuși, lichidul din borcan este foarte puternic aromat cu parfumul irezistibil al rozelor de Damasc!
Ceea ce este de făcut în continuare este filtrarea petalelor. O bună parte din alcool (și din aromă, care acum este în alcool) rămâne în petalele ofilite, așa că acestea trebuie foarte, foarte bine presate de orice urmă de lichid.
6. Eu am avut ideea ca, după ce o bună parte din lichid s-a scurs natural, prin sită, să prelucrez petalele cu storcătorul cu melc. Acesta a scos o cantitate de lichid pe care nici nu aș fi bănuit-o, din acele petale!
7. Iar petalele au rămas uscate de tot, ca niște peleți, așa cum puteți vedea în poza de mai jos. În final, am obținut 950 ml. de lichid cu tăria alcoolică de 40°, aromatizat cu trandafiri.
Finalizarea lichiorului
8. Am mai trecut lichidul printr-o sită în care am așezat tifon, în strat dublu. Era limpede, parfumat, dar tot acea culoare de coniac o avea. Și cum acel lichid avea tăria alcoolică de 40°, trebuia să-l diluez cu sirop de zahăr, până la obținerea unei tării de 20-23°, așa cum trebuie să fie lichiorurile. Dintr-o dată, mi-am amintit că eu am un sirop de vișine recent preparat, făcut după rețeta de aici! Acesta era roșu intens, o aromă proprie prea accentuată nu avea… mi-am zis să-l torn peste alcoolul cu trandafiri. Zis și făcut, am turnat 600 de ml. de sirop de vișine.
9. După ce am amestecat bine, recent preparatul meu lichior de trandafiri era încă prea tare, așa că am preparat rapid un sirop simplu din 150 de grame de zahăr, pe care l-am pus pe foc, într-o crăticioară, cu 75 de ml. de apă și 1 linguriță de zeamă de lămâie. Deîndată ce tot zahărul s-a dizolvat, am oprit focul și am transferat siropul într-un alt recipient, să se răcească mai repede.
10. După ce siropul simplu pregătit a fost complet rece, l-am adăugat peste restul de lichior de trandafiri și am amestecat bine.
Observație: dacă nu aveți sau nu doriți să folosiți alt sirop pentru rețeta de lichior de trandafiri, pregătiți doar sirop simplu, din 600 de grame de zahăr + 300 de grame de apă + zeama de la 1 de lămâie, după modul de preparare descris la pasul 9. Răciți bine siropul și îl amestecați cu alcoolul aromatizat, bine filtrat.
11. După ce am adăugat ambele siropuri, am fost pe deplin mulțumită de felul în care a ieșit rețeta de lichior de trandafiri. E aromat minunat, exact cât trebuie de tare (cam 21° tărie alcoolică), îmi place și culoarea iar gustul vișinelor e complet mascat de aroma de trandafiri. Se simte doar un discret gust acrișor care, până la urmă, s-ar fi regăsit în siropul simplu, pentru care aș fi folosit o lămâie întreagă și care completează gustul lichiorului foarte plăcut.
Servirea și păstrarea
12. Următorul pas a fost să îmbuteliez lichiorul în sticle cu dopuri care închid etanș. Am depozitat sticlele în cămară, într-un loc întunecos și… am plecat în vacanță. Numai bine, pentru acest lichior de trandafiri mai trebuie să se matureze încă minimum două săptămâni, în sticle. Apoi, se răcește bine la frigider și se servește rece, la desert. Convingerea mea este că acest lichior de trandafiri se poate include și în niște cocktail-uri delicioase. Încă nu am încercat, dar plănuiesc să dau frâu liber fanteziei și să-l combin cu prosecco și, într-o altă variantă, cu gin și suc de grapefruit roz.
Să vă fie de folos!
Mai multe rețete de lichioruri de casă găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns