Povestea mea cu lapte incepe din frageda pruncie. Cand, la cateva saptamani de la nastere am refuzat total laptele de la sanul mamei desi nu se punea problema sa nu ma alimenteze la san, dar asa am fost eu :) incapatanata din primele clipe de viata. Nici laptele praf nu mi-a placut, nu l-am suportat, nu stiu din ce motiv faceam bubite de la el si mai mult flamanzeam. Mama a vazut ca sufar de foame si a recurs la o soutie banata in momentul actual, laptele de vacuta. :) Da, da, stiu… nu este recomandat la varste asa mici, dar cu astfel de lapte am crescut si n-am avut nimic. :)
Cand am mai crescut putintel, mama imi facea lapte cu cacao in fiecare dimineata. Daca nu apucam sa beau dimineata (stiti cred si voi cum sunt copii cand merg a scoala, cauza principala a intarzierii mele la scoala era ca uneori imi era atat de somn incat ma mutam de pe un pat pe altul pana punea mama piciorul in prag si ma „fugarea” la scoala) la amiaza mama avea intodeauna pregatita portia mea de laptic cu cacao. Il asteptam cu atata drag si pofta de parca nu exista ceva mai bun pe pamant. Iar seara de seara asteptam ca o pisicuta (cum imi zicea buni) cuminte in usa grajdului si sorbeam prima canuta de lapte cu muuulta spuma (asa nestrecurat si nu m-am imbolnavit niciodata din aceasta cauza :) mulsa de buni special pentru mine. S-apoi de la spuma aia alba, frumoasa faceam ditamai mustacioarele si radeam cu buni de ma prapadeam… Oh, ce vemuri si ce dor mi s-a facut de copilarie. :)
Pisicuta de atunci s-a transformat in ditamai pisica care are la randul ei pisoiasi. Ei bine copilasii mei consuma cu aceeasi placere lapte crud. Stiti si voi ca laptele este o sursa buna de calciu, iar copiilor mei nu le-a lipsit niciodata acest element.
Fiindca inevitabil cand spui lapte te gandesti la copilarie, am incercat sa reinvii aromele acelei perioade cu acesti biscuiti, imbinand laptele, cacaoa si putina crema de branza care-mi aminteste de spuma laptelui proaspat.
Va poftesc cu drag sa-i incercati.
Biscuiti cu lapte si Nesquick
Ingrediente (pentru 48 biscuiti cu diametrul 7 cm)
Biscuiti
620 g faina de grau 000
200 ml lapte
150 g zahar tos
150 g Nesquick
50 g cacao
75 g ulei de palmier
1 ou mediu (M)
1 lgt rasa bicarbonat de sodiu
1 lg otet
Crema de branza
250 g mascarpone
150 g smanatana dulce (fina si cremoasa, 20% grasime)
15 g zahar pudra
Cum procedam:
1. Intr-un vas amestecam 350 g faina cu cacaoa, Nesquick-ul si zaharul tos.
2. Adaugam in vas ingredientele lichide: laptele, oul batut, uleiul de palmier (incalzit cat sa devina lichid) si bicarbonatul stins cu otet.
3. Framantam bine compozitia incorporand restul de faina putin cate putin, pana cand obtinem un aluat ferm, nelipicios.
4. Punem aluatul intr-o folie alimentara si il introducem in frigider pentru 12 ore.
5. Preincalzim cuptorul la 200°C.
6. Scoatem aluatul din frigider, si fiindca e dcestul de tare il impartim in 4 ca sa putem lucra.
7. Intindem foi de 0.5-1 cm, taiem cu o forma rotunda (sau puteti folosi ce forma aveti la indemana).
8. Punem biscuitii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 8-14 minute (depinde de grosimea lor). Dupa ce s-au copt ii lasam la racit 15-20 minute, apoi ii putem decora.
9. Pentru crema de branza amestecam cu un tel mascarponele cu smantana si zaharul pudra.
10. Punem crema intr-un pos cu un varf simplu, apoi spritam pe fiecare biscuite dupa preferinta. Putem, de asemenea, pune crema si intre biscuiti.
Enjoy!