Cautare in site
x inchide

Tehnica realizarii unui finisaj pentru tort in forma de cosulet impletit

Adaugata la de

In calitatea mea de buna matusa, am facut aseara un tort frumos, pe care l-a dus sora mea la spital (a se citi „serviciu”) pentru a marca momentul intoarcerii din concediul maternal si pentru a sarbatori alaturi de colegi nasterea micutului Alexandru, cel pentru care am facut si tortul de botez bleu. Reteta tortului am impartasit-o deja cu voi, este Tortul cu fructe si frisca.

tort cu fructe si frisca decoratiune cosulet impletit

Ceea ce vreau sa va impastasesc azi nu este, deci, o reteta, ci tehnica realizarii unei impletituri tip cosulet pentru decorarea marginilor unui tort. Aceasta tehnica, odata insusita, este foarte simpla si rapida. Intr-un timp record veti obtine torturi cu aspect profesionist. Dupa ce ati decorat marginea cu aceasta impletitura, asezati in varful tortului flori sau fructe si decoratiunea este gata.Tehnica tip „cosulet” se preteaza atat pentru torturi rotunde, cat si pentru cele cu forme dreptunghiulare sau patrate.

Materiale necesare:

Aveti nevoie de frisca batuta sau crema cu care vreti sa acoperiti tortul, intr-o cantitate generoasa. Pentru impletitura tip cosulet se consuma tot atata, sau chiar ceva mai multa frisca (crema) decat pentru acoperirea intregului tort cu un strat in grosime de 1 cm.Va recomand ca, in cazul in care decorati cu frisca, aceasta sa fie foarte bine batuta si stabilizata cu intaritor de frisca (1 plic la 250 de ml. de smantana petru frisca).

Instrumente necesare:– saculet impermeabil pentru ornat (din plastic sau panza impermeabila, asa numitul „pos”)- varf de ornare tip 47, este un varf cu deschizatura aplatizata si marginile striate, anume acesta:

tip 47

Procedeul:

Am ales sa exemplific procedeul atat cu imagini preluate de la Wilton, cat si cu un tutorial realizat de mine (ca sa il vedeti mai bine, dati click pe imaginea insotita de text). Pasul 1 – acoperiti toata suprafata tortului cu un strat neted, subtire, de crema sau frisca, aceeasi pe care o veti folosi si la realizarea impletiturii tip „cosulet” sau una in culoare constrastanta, dupa cum doriti.In continuare:A) Alegeti varful de ornare striat si plat (tip 47) si atasati-l saculetului pentru ornat. Umpleti saculetul cu frisca batuta si stabilizata sau cu crema. Pe suprafata mariginii tortului deja acoperita cu un strat subtire de frisca (sau crema) trasati o linie verticala, cat mai dreapta, pe toata inaltimea marginii. Trasati apoi 4 (sau 3) linii orizontale, lasand spatii intre ele egale cu grosimea lor. (click pe imagine pentru a o mari)

tehnica realizarii unei margini de tort tip cosulet impletit a

si imaginile de la Wilton:

cosulet 1

cosulet 2

B) Acoperiti capatul liniilor orizontale cu o linie verticala, cat mai dreapta posibil.(click pe imagine pentru a o mari)

tehnica realizarii unei margini de tort tip cosulet impletit b

C) Deasupra liniei verticale trasate la punctul B, tregeti linii orizontale, umpland spatiile lasate intre liniile orizontale trasate la punctul A. (click pe imagine pentru a o mari)

tehnica realizarii unei margini de tort tip cosulet impletit c

D) Acoperiti capetele liniilor orizontale trasate la punctul C cu o alta linie verticala, identica celei de la punctul B, apoi trasati linii orizontale intre spatiile lasate de liniile orizontale trasate la punctul C. Continuati in acest fel pana cand suprafata marginii tortului este complet acoperita. (click pe imagine pentru a o mari)

tehnica realizarii unei margini de tort tip cosulet impletit d

E) O variatiune a acestui model ar fi sa folositi doua tipuri de varf de ornare, pentru liniile verticale folosind un varf rotund si neted, iar pentru liniile orizontale varful descris la punctul A.(click pe imagine pentru a o mari)

tehnica realizarii unei margini de tort tip cosulet impletit e

cosulet 3

In final, realizati un finisaj ondulat, spritand cu un varf de decorare in forma de stea, la marginea superioara a decoratiunii in forma de impletitura. Aseazti fructe sau flori si tortul este gata:

tort cu fructe si frisca tehnica realizarii tortului cu margine cosulet impletit

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 comentarii la Tehnica realizarii unui finisaj pentru tort in forma de cosulet impletit

  1. Botis_raluca spune:

    buna poate sa ma sfatuiasca si pe mine cineva cum sa fac frisca din smintina?(pt ca aici in strainatate nu gasesc frisca lichida,numai la tub si nu pot sa o folosesc la tort,pt ca se lasa. )as vrea sa ii fac un tort de aniversarea ficei mele si nu am  cum!!!

    • lauralaurentiu spune:

      1. Smantana trebuie sa fie speciala pentru frisca, cu minimum 30% grasime.
      2. Pentru a obtine frisca din smantana pentru frisca, aceasta trebuie sa
      fie foarte rece.
      3. Se bate pana cand se intareste putin (cat sa apara valuri delicate la suprafata) si se adauga zaharul pudra, 1 lingura de zahar/250 ml. de frisca. Daca se adauga intaritor de frisca, acum e momentul sa se puna si el.
      4. Se bate pana se intareste bine, dupa care se
      inceteaza baterea, daca s-ar continua ar fi pericolul ca frisca sa se
      taie.

  2. nicoll spune:

    felicitari sunteti o adevarata maestra as avea si eu o rugaminte se poate sa filmati si apoi sa postati cum faceti aceasta impletitura? am incercat sa o fac pe o foaie dar mi-e teama sa ma apuc sa o fac pe tort pana nu sunt convinsa exact cum se face.

  3. Raluca_bozintan spune:

    Buna doamna Laura!Demult imi doresc sa stiu secretul acestui model de impletitura dar..din pacate eu nu am varful acela…decat stelate si rotund neted si ma gandesc ca ar intra mult mai multa crema la unul stelat si nici nu ar avea acelasi efect……:( ce ma sfatuiti?va implor !

    • Anonim spune:

      Raluca, incearca cu oricare dintre varfuri, dar deplasandu-l razant pe langa tort si „turtind” astfel cilindrul de crema eliberat prin varf.

  4. carmen iordache spune:

    Tortul tau arata ca o gradina exotica. Foarte interesant!

  5. Angela Mioveni spune:

    Urmand tehnica ta am reusit sa fac un tort in forma de cos impletit cu care am uimit pe toata lumea, multumesc foarte mult, Laura, ca impartasesti cu noi aceste bunatati!

  6. Anonymous spune:

    Scuze,voiam sa postez comentariul la rulada de miel!

  7. Anonymous spune:

    Tot eu sunt!Mai am o intrebare:din oasele de la pulpe si capul de miel banuiesc ca faci ciorba, nu-mi spui si mie cum o faci tu? Multumesc!Ionela

  8. laura laurentiu spune:

    Mariana, cuvintele tale imi fac o mare bucurie! Asta inseamna ca nu muncesc degeaba si ca oamenilor le sunt utile postarile mele! Iti doresc succes, fa un tort frumos si da-ti gata mesenii!

  9. Anonymous spune:

    Draga Laura, tin sa iti multumesc din suflet pt toate detaliile si secretele pe care le impartasesti in blog…de mult timp incercam sa aflu cum se face aceasta decorare cosulet…ei uite ca am gasit intr-un final…iti multumesc inca o data pt bunatatea si intelepciunea de a impartasi si altora secretele tale
    Cu mult drag, mariana

  10. laura laurentiu spune:

    MONOKE KITCHEN, ma bucur ca ti se pare util!

  11. laura laurentiu spune:

    Camelusha draga, iti multumesc foartemult pentru mesajul tau! Nu ma simt eu ca as fi o atat de importanta persoana cum ma lauzi tu :P , dar am retinut ca ai incercat deja retete de pe blog si cau fost o reusita, ceea ce ma bucura foarte mult. Te astept cu impresii proaspete de la ziua ta, iti urez deja la multi ani! si mult succes cu tortul ;)

  12. MONONOKE KITCHEN spune:

    Foarte frumos si foarte util!

  13. Camelusha spune:

    Laura, urmaresc de mult timp blogul tau, abia acum mi-am luat inima in dinti sa iti scriu. Sa stii ca am incercat prrajitura Scufita rosie, biscuitii marmorati si cozonacul impletit. Pentru toate am fost laudata de prieteni si de familei. Iti multumesc mult ca rupi din timpul tau pretios ca sa imparatasesti cu noi retetele tale. Multe gospodine pricepute tin secrete retetele lor, nu le-ar divulga unor fete tinere, asa cum sunt eu, dar tu, care esti si o persoana atat de importanta si cunoscuta, esti atat de generoasa si ne oferi tot ceea ce sti. Iti multumesc mult, mult de tot! Sa stii ca sambata imi voi sarbatori ziua de nastere si o sa fac un tort pe care il voi decora cu impletitura pe care ai explicat-o. Arata exceptional de bine si singura nu mi-as fi dat seama nici intr-o mie de ani cum se face.

  14. laura laurentiu spune:

    Laura draga, sper sa iti fie de folos!

  15. Laura spune:

    Uau, superbe secrete.:)))))))))))