Iata-ne acasa. E bine, e soare (cam cu dinti), oameni dragi ne-au asteptat cu nerabdare, e relaxant si nici nu am lipsit atata timp incat sa ne fie greu sa reluam treburile exact de unde le-am lasat. Si totusi… parca ne-am intors acasa mai nostalgici decat din oricare alta calatorie a noastra. Povestim cu fata, ii aratam poze, ne improspatam si noi retina cu frumuseti surprinse cu doar cateva ore si zile in urma si parca ni se face instantaneu dor de cel mai frumos, armonios si calm loc in care am ajuns vreodata, Toscana. Ne-am promis noua insine ca ne vom intoarce acolo de cate ori vom putea si sigur asa va fi.
|
Chiancciano Terme |
Ceea ce mi se pare cu adevarat extraordinar in Toscana este faptul ca peisajul emblematic, cu dealuri perfecte etalandu-si rotunjimile sub soarele auriu si sub cerul incredibil de albastru, creat fiind de Dumnezeu, a fost desavarsit de mana omului, prin sute de ani de imbunatatiri funciare menite sa indulceasca pantele si sa le redea podgoriilor, livezilor de maslini si lanurilor in parg.
|
San Gusme |
In acest scurt, mult prea scurt rastimp al trecerii noastre prin acest tinut binecuvantat, am vizitat orase a caror istorie si civilizatie te infioara, dar si podgorii pasnice, livezi scaldate in soare, a caror blanda frumusete ne-a umplut sufletele.
|
Siena, Palazzo Pubblico, construit intre 1297 si 1310 |
|
Maslinii asteapta luna noiembrie, cand incepe sezonul recoltei |
Asa cum cititorii acestui blog culinar stiu prea bine,
motivul trecerii noastre prin Toscana este strict legat de mancarea buna. Aceasta minunata excursie nu ar fi fost posibila fara sustinerea cititorilor si a fanilor de pe facebook, care m-au ajutat sa castig
concursul Maratonul Safir si carora le multumesc din nou din toata inima. Dupa cum cei mai multi dintre voi stiu deja, mi-am dorit din tot sufletul sa castig acest concurs pentru sansa de a participa, chiar si pentru o singura zi, la cursurile unei scoli culinare din Toscana, cea a minunatei doamne
Lella Cesari Ciampolli. Imaginea de mai jos surprinde grupul romanilor care au fost cursantii Lellei alaturi de maestra; cele trei retete pe care le-am gatit,
Pappa al pomodoro,
Pici si Cantucci merita a fi detaliate in cate o postare fiecare, asa incat voi reveni asupra lor cat de curand.
Peregrinarile noastre in cautarea gustului si vinului bun ne-au dus intr-una din zile in invecinata Umbria, la Monte Vibiano Vecchio, unde am degustat vinuri si branzeturi de o mare finete si am vizitat o podgorie ce-si are inceputurile cu 200 de ani inainte de Cristos.
|
Vigna Lorenzo, Monte Vibiano Vecchio |
|
Cantina Monte Vibiano Vecchio |
Vinuri desavarsite am avut privilegiul sa gustam in Chianti, unde am vizitat muzeul vinului din Greve, podgoria Monterinaldi si oraselele Radda si Castellina.
|
Castellina in Chianti |
|
|
|
Bineinteles, am gustat bucate alese :). O sa vi le arat azi doar pe cele facute de altii si mancate de noi:
|
Antipasto toscano |
|
|
…paste :):
|
Raviolli |
|
Spagghetti al alio e pomodoro |
|
Gnocchi |
…o supa foarte interesanta, dar consistenta si gustoasa, gatita cu alac (grau de munte) si linte:
|
Zuppa farro e lenticchie |
…si fripturisioane:
…dintre care una cu trufe negre, minunat de gustoasa:
|
Filetto al tartufo nero |
… si ultimul pranz din Toscana, la restaurantul Loggia del Chianti, friptura de porc cu sos balsamic si rozmarin, servita alaturi de fasole frageda cu rozmarin si usturoi, simplu si delicios:
Cat de curand, voi reveni cu alte imagini din cele mai bine de 800 pe care le-am surprins in aceasta calatorie. Si mai ales, cu retetele promise!
Lasă un răspuns