Ciorba de burechite
Bună-mea, Dumnezeu s-o ierte, era ardeleancă și făcea această ciorbă de oricâte ori ii ceream, fără a uita vreodată să ne aducă aminte că, de fapt, este ciorba tradițională pentru Bobotează. Pronunția ei era mai degrabă „zamă de buretiță” decat de burechițe, așa încât eu am crezut tot timpul, până de foarte curând, că așa se și zice :)). Intr-o zi mi-am adus aminte de această zamă a copilariei mele și am cautat pe internet o rețetă de „ciorbă de buretiță”. Nici pomeneală, în schimb am găsit de „burechițe” și am râs din toată inima dându-mi seama că accentul bună-mii m-a făcut să cred timp de 40 de ani că ciorba chiar așa se numeste.
In fine, ceea ce am găsit eu pe internet, însă, este destul de diferit, ca aromă, de ciorba de burechițe a copilăriei mele, același fiind doar principiul: mici „surprize” savuroase de carne, ascunse in foi de tăiței, adevarate „tortellini in brodo” neaoș românești. Aș zice că această zamă de burechițe e unul dintre cele mai rafinanate feluri românești, doar că destul de migălos de facut, însă e de pe vremea bunei celei dragi, care nu socotea timpul petrecut în bucătărie când era să ne faca o bucurie.
Ingrediente Ciorba de burechite:
- 300 de grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina
- 2 oua
- 100 de grame de faina
- 2 morcovi
- 1 fir de patrunjel radacina
- telina, cam cat 1 ou de mare
- 1 ceapa zdravana
- 1 ceasca de bulion
- 200 de grame de smantana
- 1 gulioara mica
- 2 linguri de ulei
- 1 legatura de patrunjel verde tocat
- 2 foi de dafin
- 3-4 ramuri de cimbru verde
- 4-5 ramuri de tarhon
- 2 linguri de frunzulite de tarhon tocate
- sare si piper
- otet (eu am folosit otet de mere) dupa gust
Ciorba de burechite, mod de preparare – burechițele
Dintru inceput, faceti un aluat de taitei destul de vartos, bine framantat si neted:
1. puneti pe planul de lucru faina (100 de grame) amestecata cu 1 praf de sare, faceti la mijloc un locsor si spargeti 1 ou acolo (poza 1);
2. incepeti sa amestecati de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepeti sa framantati energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus;
3. de framantat ati scapat in momentul in care aluatul este foarte omogen, neted si elastic; acoperiti aluatul in aceasta faza cu un bol de sticla si lasati-l in repaus 25 de minute (poza 2);
4. bolul de sticla va anunta cand aluatul de taitei e bun de intins, veti observa cum apa se condenseaza in mici picaturi in interiorul bolului (poza 3).
Cat timp aluatul se odihnește, se curata si se spala legumele, apoi radacinoasele si gulioara se taie in cubulete potrivite (de 1 cm.). Ceapa se toaca si 1 lingura din ceapa tocata se pune deoparte, pentru a da gust carnii.
Intr-un castronel, se pune carnea de vita fin macinata, patrunjelul verde tocat, 1 lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.
Se framanta bine compozitia de carne si se lasa deoparte.
Oul ramas se separa, galbenusul se pastreaza separat iar albusul se bate cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).
Am ajuns, in sfarsit, la prepararea propriu zisa a burechitelor:
1. aluatul se intinde intr-o foaie cat mai subtire si se taie in fasii late cam de 5 cm., care se pensuleaza pe toata suprafata cu albusul batut, apoi la randul lor se taie in patrate. Pe fiecare patrat se aseaza umplutura de carne cat o cireasa mare (poza 1);
2. se aduc catre mijloc doua capete opuse si se lipesc (poza 2);
3. capetele ramase libere se aduna deasupra, formand burechita (poza 3).
Burechitele astfel modelate se aseaza pe o planseta sa se zvante putin.
Ciorbă de burechițe – mod de prepare ciorbă
Cele 2 foi de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru se leaga intr-un buchetel strans. Așa o sa ne fie mai usor sa le scoatem din ciorba la final.
Si acum, hai sa facem din burechitele noastre o zama:
1. toate legumele se pun intr-o oala impreuna cu uleiul rece si 1 lingurita de sare. Se pune oala pe foc si se calesc legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa, devin lucioase(poza 1).
2. se adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi. Se da in clocot si se fierbe zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi se adauga si bulionul (poza 2).
3. se da in clocot din nou si se adauga burechitele, toate deodata (poza 3).
4. se fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 7-8 minute, apoi probati una din burechite. Daca e fiarta bine carnea dinauntru trageti oala de pe foc. Scoateti afara buchetelul cu verdeturi si adaugati frunzele de tarhon tocate. Cat se racoreste zeama putin, se bate bine smantana cu galbenusul de ou intr-un castron. Se dilueaza apoi smantana cu galbenus adaugand pe rând cateva polonice de ciorba fierbinte si se adauga in oala, amestecand bine (poza 4).
Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si se inacreste cu otet dupa gust. 1 lingura de otet, dupa parerea mea, ajunge pentru toata oala.
Se serveste fierbinte, cu placute aduceri aminte. Pofta buna!
Lasă un răspuns