Sos marinara – rețetă italiană – sos de roșii cu usturoi și busuioc
Sos marinara – rețetă italiană – sos de roșii cu usturoi, oregano și busuioc, aromat și gustos. Cum se face rețeta italiană de sos alla marinara? Sos marinara, ingrediente și mod de preparare detaliat.
Fără îndoială, am pregătit acest sos marinara, aromat și foarte ușor de făcut, de nici nu țin minte câte ori! Merge atât de bine cu paste! Razi niște parmezan pe deasupra și ai cel mai ușor de făcut și mai gustos preparat vegetarian. Totodată, acest sos marinara este un element de bază al altor rețete delicioase. Am publicat mai demult o rețetă de involtini de pui, care se scăldau într-un sos de roșii aromat. L-am folosit și pentru delicioasa pizza alle melanzane dar și pentru absolut superba rețetă de parmigiana di melanzane, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
De data asta, însă, am avut la îndemână niște ingrediente superbe, tomatele coapte culese din grădina mea. La fel și busuiocul. Și ceapa. Am muncit mult, mai ales pentru roșiile astea! Le-am crescut din stadiul de sămânță și nu mă satur să le admir și să le savurez.
Întorcându-mă la rețeta zilei, dacă vreți să aflați de unde provine…
…conform Wikipedia, sosul Marinara (alla marinara, în italiană) este un sos a cărui origine este în însorita Italie. Există mai multe versiuni despre apariția sosului, majoritatea fiind legate de orașul Napoli. O legendă susține că sosul ar fi fost inventat de bucătarii navelor care navigau în America, prin secolul al XVI-lea și, sinceră să fiu, mi se pare destul de plauzibilă. Într-o carte de bucate, sosul marinara a fost consemnat prima dată de de bucătarul italian Antonio Latini, la finele secolului al XVII-lea.
Acest sos marinara este folosit pe scară largă și în bucătăria italo-americană. Ingredientele standard ale sosului sunt roșiile, usturoiul, ceapa, uleiul de măsline, oregano și busuiocul. Fiind o rețetă foarte populară, sigur că au apărut tot felul de variante, unele dintre acestea incluzând măsline, capere și hamsii sărate. Unele rețete folosesc vin alb, altele nu. Eu am ales să-l folosesc, dacă nu vreți, nu e chiar musai.
Ingrediente Sos marinara – rețetă italiană
- 1 kilogram de roșii proaspete sau 700 ml passata
- 1-2 căței de usturoi zdrobiți (depinde de mărime)
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- ½ de ceapă tocată (35-40 de grame)
- 40 de mililitri de vin alb sec
- 1 linguriță de oregano uscat
- 8-10 frunze de busuioc proaspăt
- sare după gust
- opțional, ¼ de linguriță de chili uscat
- opțional, 1 linguriță de zahăr (dacă iese sosul prea acid)
Mod de preparare Sos marinara – rețetă italiană – sos de roșii cu usturoi și busuioc
Dacă folosiți roșii proaspete.
Dacă folosiți passata, săriți direct la pasul 6 al preparării.
1. Am pus pe foc o oală cu apă iar alături am pregătit un castron cu apă foarte rece, cu niște cuburi de gheață. Cu vârful cuțitului, am crestat în cruce pielița fiecărei roșii.
2. Când apa a fiert, am adăugat roșiile. Nu au încăput toate deodată, dar cum nu trebuie opărite decât 30 de secunde, nu a fost o problemă să le adaug în câteva tranșe.
3. După 30 de secunde, am scos roșiile opărite din apa fiartă, cu o spumieră. Le-am transferat direct în castronul cu apă cu gheață. Șocul termic oprește instantaneu răcirea și în același timp forțează pielița să se contracte rapid, ceea ce face decojirea roșiilor foarte facilă.
4. Odată trecute prin această manevră rapidă, am decojit roșiile, a căror pieliță s-a desprins aproape de la sine.
5. După ce am decojit toate roșiile, le-am tăiat în cuburi și le-am pus într-un castron, ocazie numai bună să mă bucur încă o dată de frumusețea secțiunii acestor splendide roșii din propria grădină.
Fiind un soi cărnos, am adunat în castron multă pulpă de roșii parfumată.
Gătirea sosului
6. Am încins pe foc mediu o tigaie destul de adâncă. Am pus în tigaie uleiul de măsline apoi am adăugat ceapa tocată și usturoiul zdrobit. Am presărat de la început un praf de sare, am amestecat și am redus focul la mic. Amestecând frecvent, am călit ceapa și usturoiul la foc mic, timp de 7-8 minute.
7. Când ceapa s-a înmuiat, am turnat în tigaie vinul alb. Am ridicat focul la mediu și am lăsat să fiarbă timp de 2 minute, să se consume tot alcoolul.
8. Am adăugat în tigaie cuburile de roșii și am amestecat de câteva ori, până ce sosul a reînceput să fiarbă.
9. Am presărat imediat 1 linguriță de oregano uscat, specific acestui sos marinara. Adică, dacă nu suportați nicidecum busuiocul (pe care eu îl ador, în combinația asta), puteți renunța la el, dar nu la oregano.
10. Am fiert sosul marinara timp de 20 de minute, timp în care am amestecat, din când în când. La început, roșiile vor elibera foarte mult lichid.
11. Lichidul va scădea, în timpul fierberii, iar sosul va deveni tot mai consistent. Când se îngroașă, sosul începe să stropească, așa că eu reduc de fiecare dată focul la mic și amestec mai frecvent, nu cumva să se prindă. La finalul fierberii, evident, puteți să îl și pasați cu blenderul, dacă preferați. Eu prefer acest sos marinara cu o textură mai rustică, în care să simt bucăți de roșii. De aceea, când sunt mulțumită de cât e de scăzut, zdrobesc un pic roșiile cu un zdrobitor pentru piure.
12. Imediat, opresc focul, asezonez cu sare după gust și adaug și un pic de chili uscat, pentru o notă picantă. Nu e musai, desigur! Dacă sosul vi se pare cam acru, puteți adăuga și 1 linguriță de zahăr. Chiar la final, adaug și busuiocul proaspăt și amestec, lăsându-l să se infuzeze în sos.
Servirea
Așa cum am precizat încă de la început, această rețetă simplă de sos marinara e foarte versatilă. Sosul e servit atât ca atare, alături de pizza, de legume coapte etc, cât și ca sos pentru paste sau element al altor preparate (de obicei, carne cu sau legume la cuptor, cu adaos de brânză). De obicei, se servește la temperatura camerei și înviorează într-un mod plăcut preparatele, cu gustul lui echilibrat, cu o aciditate plăcută dar și cu culoarea vibrantă.
MAI MULTE REȚETE DE SOSURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns