Sos de merișoare cu portocale și scorțișoară – rețetă simplă, delicioasă
Sos de merișoare cu portocale și scorțișoară – rețetă simplă și delicioasă. Sos de merișoare – un acompaniament perfect atât pentru fripturi cât și pentru preparate dulci (orez cu lapte, budinci etc).
Acest sos de merișoare este specific bucătăriilor din țările anglo-saxone dar și celor din țările nordului european. În Suedia și Norvegia e foarte popular, am aflat asta vizitând diverse restaurante care, toate, îl puneau lângă chiftele dar și lângă fripturi, lângă cartofii copți dar și lângă budincile dulci. Eu am gătit prima dată un sos de merișoare cu 13 ani în urmă, când am sărbătorit Ziua Recunoștinței pentru prietenii fetei mele. Drept vă spun, ne-a plăcut! A mers superb cu curcanul umplut.
Îmi amintesc că am pus într-un castronel cantitatea mică de sos de merișoare rămasă după acea cină și l-am dat la frigider. A doua zi am făcut un orez cu lapte și mi-a venit ideea să adaug pe deasupra sosul rămas. A fost o adevărată revelație, combinația dintre orezul cu aromă delicată de vanilie și sosul dulce acrișor și aromat a fost excelentă! De atunci, am tot făcut sos de merișoare, de oricâte ori am găsit. De cele mai multe ori, am folosit merișoare congelate, cu care ne întâlnim, parcă, mai des.
Azi, Vukomir a fost la piață după diferite legume. Pe lângă cele menționate pe lista cu care a plecat de acasă, s-a întors și cu o caserolă cu merișoare. Mai mărunțele, mai imperfecte… le-a cumpărat de la o bătrână care vindea felurite poame. Ce să fi făcut cu ele? Am făcut rapid un sos, până la urmă nu durează decât 20 de minute!
Ingrediente Sos de merișoare cu portocale și scorțișoară – rețetă simplă
- 350 de grame de merișoare proaspete sau congelate
- coaja rasă fin (doar partea portocalie de la suprafață) a unei portocale cu coaja netratată
- zeama de la 1 portocală mare (aproximativ 60-70 ml de suc de portocale proaspăt stors)
- 60-70 ml de apă (același volum cu al sucului de portocale)
- 200 de grame de zahăr brun
- 1 baton de scorțișoară
Mod de preparare Sos de merișoare cu portocale și scorțișoară – rețetă detaliată
1. Iată merișoarele pe care le-a adus Vukomir de la piață. Le-am ales, le-am spălat și le-am zvântat, apoi le-am cântărit. Au fost 350 de grame dar nu cred că rețeta va suferi mari modificări dacă avem doar 300 sau chiar 400 de grame.
2. Înainte de a mă apuca de altceva, am spălat bine portocala și am zvântat-o. Am ras coaja intens portocalie, de la suprafață. Partea albă sigur nu e de dorit, pentru că e amară. Abia după ce am ras coaja, am tăiat portocala în jumătate și am stors sucul, străduindu-mă să scot cât mai mult.
Nu e o idee bună să stoarceți mai întâi portocala și apoi să încercați să radeți coaja, nu va merge prea bine.
3. Am turnat merișoarele spălate și alese într-o cratiță de 2 litri. Subliniez că acest sos de merișoare se poate face la fel de bine și cu merișoare congelate, dacă nu găsiți proaspete. Acestea se adaugă direct congelate, nu au nevoie de decongelare prealabilă.
4. Am adăugat peste merișoare coaja rasă de portocală, apoi zahărul brun și batonul de scorțișoară. Am adăugat apoi sucul de portocale și am completat cu apă, cam până la nivelul superior ocupat de merișoare, în cratiță.
Gătirea sosului
5. Am transferat cratița pe foc și am adus-o la fierbere. Odată ce sosul de merișoare a început să fiarbă, am redus focul la minimum și am continuat fierberea timp de 10 minute, amestecând din când în când. În final, am scos batonul de scorțișoară și am lăsat sosul să se răcească.
Sosul nu are nevoie de niciun agent de îngroșare – amidon, făină sau altele asemenea – pentru că merișoarele conțin enorm de multă pectină. În timpul fierberii, bobițele plesnesc iar pectina este eliberată din interior. Împreună cu zahărul și aciditatea suplimentară din zeama de portocală, sosul gelifică în mod natural. După ce se răcește, devine și mai coagulat.
Păstrarea
Acest sos de merișoare, turnat cald într-un borcan, apoi închis și lăsat să se răcească până la temperatura camerei, poate fi păstrat în frigider până la o săptămână. Dacă sterilizați borcanul, după umplere, îl puteți păstra mult și bine în cămară, dar odată deschis, ceea ce rămâne în borcan trebuie depozitat în frigider.
Servirea
Acest sos de merișoare se potrivește perfect cu curcanul fript dar și cu puiul la cuptor. După cum v-am spus deja, este delicios cu budinci și deserturi simple, cum ar fi orezul cu lapte, rețeta de budincă de griș cu lapte și brânză de vaci sau cea de budincă de tăieței cu brânză. Merge bine și cu clătite!
MAI MULTE REȚETE DE SOSURI DULCI ȘI SĂRATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns