Tajine de vitel cu smochine
Toamna si-a intrat in drepturi de adevaratelea, soarele e tot mai timid si, pana cand se vor dezmorti caloriferele, nu ne ramane decat sa ne incalzim sufletele cu cate o mancare fierbinte si aromata. Eu m-am gandit ca un tajine e cum nu se poate mai nimerit pentru perioada asta, ascunzand sub clopotul sau de pamant ars o parte din soarele arzator al nordului african, sub forma mirodeniilor picante si aromate. Tot pentru ca e toamna, si-au facut loc sub clopotul tajine-ului si niste smochine coapte si dulci. A iesit o mancarica minunata, acest tajine de vitel cu smochine.
Ingrediente Tajine De Vitel Cu Smochine:
- 1 kg. de carne de vitel
- 8 cartofi de marime medie
- 2 cepe marisoare
- 40 de ml. de ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 2 rosii mari, decojite de pielita
- 1 ardei iute mic, verde
- 1 lamaie
- 1 lingura de pasta de ardei harissa
- 2 tije de apio (tulpina de telina)
- 1 lingurita de coriandru praf
- 1 lingurita de chimen praf
- 1 lingurita de paprika dulce
- 1 lingurita rasa de paprika iute
- 1/2 de lingurita de curcuma
- 3 cm. de radacina de ghimbir proaspat
- 1 legatura de patrunjel proaspat
- 1 legatura de coriandru proaspat
- 1 baton de scortisoara
- 2 frunze de dafin
- 8 smochine proaspete
- 30 de grame de unt
- 1 lingurita de miere de albine
- sare si piper
Preparare Tajine De Vitel Cu Smochine:
1. Ardeiul iute verde se curata de seminte si se toaca in bucati mari, 1 ceapa se curata si se taie in 8, rosiile curatate de pielita se taie in 8, usturoiul se decojeste, tijele apio se taie in bucati de 1-2 cm, se toaca marisor cate 1/2 de legatura de patrunjel si coriandru (daca nu va place coriandrul verde, renuntati la el). Lamaia sa razuieste de partea galbena a cojii, care se pastreaza, apoi se stoarce. Se dau la blender ardeiul iute verde, rosiile, ceapa taiata in 8, usturoiul, telina, 1/2 din zeama de lamaie, ghimbirul si bucatile de telina apio.
2. Carnea de vitel se curata de pielite, se taie in cubulete si se pune intr-un castron. Se toarna deasupra amestecul de legume dat la blender. Se adauga pasta de ardei harissa (se gaseste la magazinele arabesti, daca nu aveti, se poate inlocui cu alta pasta de ardei), coaja de lamaie, coriandrul pudra, chimenul pudra, paprika dulce si cea iute, curcuma, 1 lingurita buna de sare si piper macinat dupa gust.
3. Carnea de vitel se maseaza bine cu toate ingredientele adaugate, se acopera si se lasa sa se marineze 1 ora la temperatura bucatariei sau peste noapte la frigider. Se incinge in vasul tajine-ului (pe care il puteti inlocui cu o cratita mai larga) uleiul, apoi se adauga carnea pe cat posibil scursa de marinata. Se gateste carnea in tajine, amestecand de cateva ori, pana cand se deschide la culoare pe toate partile.
4. Ceapa ramasa se curata, se taie pestisori si se adauga peste carne. Se amesteca si se gateste pana cand ceapa incepe sa se inmoaie. Intre timp, cartofii si curata, se spala bine, se taie in sferturi si se amesteca cu marinata ramasa. Se aranjeaza cartofii deasupra carnii si se completeaza cu apa fierbinte doar cat sa acopere carnea cam de 1 cm. (cartofii nu trebuie sa fie acoperiti complet de lichid). Se adauga 1 baton de scortisoara si 2 frunze de dafin si se acopera vasul cu capacul iar focul se reduce la minimum.
5. Tajine-ul se mai tine pe foc aproximativ 45 de minute, pana cand carnea este frageda si cartofii bine patrunsi. E necesar sa se verifice de cateva ori vasul in timpul de gatire, ca sa nu se prinda carnea de fund si daca e nevoie, sa se mai adauge cate putina apa fierbinte.
Cand carnea e bine gatita, se spala bine smochinele, coditele se indeparteaza si se taie fiecare smochina in sferturi, fara se desprinde complet. In fiecare smochina se pune cate putin unt si se aseaza deasupra mancarii care fierbe. Se stropeste totul cu mierea de albine si se mai gateste 3-4 minute, cat sa se topeasca bine untul si sa se inmoaie putin smochinele. Se gusta mancarea si se potriveste gustul cu sare, piper si zeama de lamaie pastrata (daca e nevoie).
6. Se presara cu patrunjel verde si coriandru proaspat tocat fin si se serveste imediat.
Pofta buna va doresc, iar daca sunteti in cautare de retete toamna, va recomand inca una pe care am scris-o pentru Bonduelle.
Lasă un răspuns