Sniţel umplut – reteta sarbeasca
Va propun azi o reteta de șnițel de porc umplut, foarte simpla si foarte gustoasa, care are pe lista ingredientelor caimacul (kajmak), un produs lactat foarte apreciat de sarbi.
De fapt, acest caimac este smantana groasa, nefermentata, de pe laptele fiert, daca aveti lapte integral (de la tarani) il puteti prepara si voi, pur si simplu fierbeti laptele si il lasati la rece de pe o zi pe alta in cratita in care fiert, apoi recoltati caimacul. Daca nu aveti de unde sa il procurati (la sarbi se comercializeaza kajmak in magazinele de produse lactate) inlocuiti-l in aceasta reteta cu o smantana de buna calitate, foarte consistenta sau, si mai bine, cu mascarpone, care are un continut de grasime mai mare, de peste 60%. Dar destul cu preliminariile, sa trecem la treaba:
Ingrediente Șnițel umplut, rețetă sârbească
pentru 4 persoane
- 4 snitele mari din cotlet de porc, de cate 150 – 200 de grame fiecare
- 200 de grame de caimac
- 4 ardei copti, de preferinta rosii (eu am avut doar doi rosii si ceilalti albi, dintre cei copti in toamna si pastrati la congelator)
- sare si piper
- 3-4 catei de usturoi
- 2 linguri de otet alb
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita buna de miere
- 1 lingura de ulei de masline
- 2 oua
- faina (eu am folosit faina integrala)
- pesmet
- ulei din abundenta pentru prajit
- 1 lamaie – pentru servit
Preparare Șnițel umplut, rețetă sârbească:
Pentru inceput, ardeii copti se curata de pielita si de casuta semintelor. Se prepara vinegreta din usturoiul zdrobit, amestecat cu sarea, mierea si otetul. Se adauga uleiul si se toarna deasupra ardeilor, intorcandu-i pe toate partile:
Feliile de cotlet se degreseaza de eventuale urme de grasime de pe margine, se indeparteaza pielitele, se bat bine cu ciocanul pentru carne, pana ce se obtin snitele in grosime de 3-4 mm, care se sareaza si se pipereaza:
Iata si caimacul, se observa cat e de consistent:
Pe fiecare din cele 4 felii de carne se pune cate un sfert din cantitatea de caimac (poza 1) care se aplatizeaza. Deasupra caimacului se aseaza cate un ardei copt, bine scurs de zeama in care s-a marinat (poza 2). Se indoaie una dintre margini spre interior (poza 3), apoi se ruleaza snitelul cu umplutura in interior (poza 4).
Capetele feliilor de carne, ramase libere, se introduc in interiorul rulourilor, ca la sarmale:
Se mai fixeaza si cu cateva scobitori, pentru a evita sa se scurga umplutura in timp ce se gatesc.
Alte rețete de șnițel:
Se bat ouale cu furculita, impreuna cu 1 praf de sare.
Fiecare snitel umplut se da prin faina:
Se scutura de faina in exces, apoi se plonjeaza in ou, tavalindu-l pe toate partile:
Se scurge de ou si se tavaleste din nou in faina:
In fine, se mai scufunda inca o data in ouale batute (de cate doua ori atat in faina cat si in ou) si se tavalesc prin pesmet.
Se prajesc in ulei din abundenta, la foc potrivit, doar atat cat sa primeasca o culoare frumoasa. Cand au atins gradul de rumenire dorit, se scot pe hartie absorbanta:
Snitelele umplute prajite, pe cat posibil drenate de uleiul in exces, se transfera pe o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 10-15 minute:
Dupa trecerea acestui timp sunt gata, se stropesc cu zeama de la 1/2 de lamaie, restul de lamaie se taie felii si se garnisesc snitelele, care se vor servi cu o garnitura si o salata la alegere. Eu am optat pentru cartofi la cuptor si salata de varza rosie. O sectiune cu sosul aromat scurgandu-se din interiorul snitelului umplut:
Lasă un răspuns