Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rata pe varza la cuptor

Rata pe varza la cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 07.12.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Nu stiu ce să zic: o fi o rețetă bună pentru când aveți musafiri? Că e o rețetă aspectuoasa și nemaipomenit de gustoasă e sigur, dar mai că-mi vine să zic că această rață pe varză e genul de mâncare care te transformă într-un mic egoist și nu-ți mai vine s-o împarți cu nimeni :)). Carnea de rață are o savoare specială și combinația cu varză este una clasică. Am făcut în stilul meu rețeta clasică de rață pe varză și a ieșit, fără falsă modestie, o minunație! Chiar dacă e ceva mai mult de lucru cu rețeta asta, credeți-mă, merită fiecare minut în plus.

rata pe varza

Ingrediente Rata Pe Varza La Cuptor:

  • 1 rata mare sau 2 mai mici (ale mele au fost doua ratuste de curte, micute)
  • 1 varza potrivita
  • 3-4 rosii din bulion
  • 2 linguri de mustar
  • 1 lingura de miere
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de coniac
  • piper si boabe de mustar proaspat macinate
  • 1 pahar de vin alb sec
  • sare, piper
  • pentru marinada: apa rece, 1 pahar de vin alb sec, 1 ceapa taiata pestisori, 2-3 frunze de dafin, sare, boabe de piper si de mustar

Preparare rata pe varza la cuptor

Marinarea nu e neaparat obligatorie. Ratustele mele fiind de la tara si cunoscut fiind ca pasarile de curte se dovedesc mai indaratnice la preparare, le-am pus intr-o oala si le-am acoperit cu apa rece in care am amestecat 1 lingura rasa de sare si restul ingredientelor pentru marinare. Le-am lasat la frigider peste noapte in acest lichid al carui rost a fost sa le imblanzeasca nitelus indaratnicia. Din aceasta marinare peste noapte a rezultat si timpul lung de preparare mentionat la indicatiile retetei. Oricum, chiar daca marinati rata, e un timp in care nu faceti nimic.

rata pe varza 1

A doua zi dis de dimineata am scurs bine ratustele de marinada (care se arunca) si le-am zvantat cu un servet de bucatarie.

rata pe varza 2

Varza se toaca marunt si se lasa deoparte.

In continuare, am dezosat ratustele, dupa procedeul descris la reteta Rata dezosata umpluta. Indicatii amanuntite despre procedeul de dezosare al unei pasari pueti vedea in prezentarea video de la reteta  Rulada de pui dezosat. Am pornit procedeul dezosarii dinspre spate inspre piept, dar e la fel de corect sa se inceapa si invers.

rata pe varza 3

Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate. In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin. Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara. Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta. Se desprinde pielea in dreptul aripilor si al pulpelor si se dezoseaza si acestea. Carnea se desface complet, pana se obtine un dreptunghi. Se taie bucati din dreptul pieptului si se distribuie pe toata suprafata, ca sa se obtina o bucata de carne cu o grosime cat mai uniforma.

rata pe varza 4

Se amesteca mierea cu mustarul. Carnea se se unge cu miere și muștar, apoi se sărează și se piperează bine. Se ruleaza strans, se prind capetele cu scobitori si se leaga cu sfoara de bucatarie.

Ultima rețetă publicată
rata pe varza 5

Ruladele astfel pregatite se frig rapid pe toate partile, fara a adauga grasime, intr-o cratita larga, cu peretii grosi. Carnea de rata va lasa suficienta grasime ca sa se rumeneasca frumos.

rata pe varza 6

Odata rumenite, se trage cratita de pe foc si cele doua ratuste se transfera intr-un vas termorezistent. Se toarna vinul alb, se acopera vasul cu grija si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius.

In grasimea ramasa in cratita de la prajireal ratelor, se adauga oasele ramase in urma dezosarii si se rumenesc bine pe toate partile (1). Se scot deoparte si se adauga ceapa tocata. Se caleste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga coniacul, amestecand rapid ca sa se desprinda bucatelele lipicioase de pe vas.(2) Se adauga imediat varza tocata, se condimenteaza cu sare, piper si boabe de mustar proaspat rasnite. (3) Cand varza isi pierde volumul (scade) fara a fi facuta complet, se transfera intr-un vas termorezistent incapator si se adauga si oasele prajite de rata. (4).

rata pe varza preparare

Dupa aproximativ 60 de minute, se scoate vasul cu ruladele de rata din cuptor.

rata pe varza 7

Se transfera ruladele peste varza si tot sosul din vasul in care s-au fript se toarna deasupra. Se acopera vasul cu grija si se da la cuptor in continuare, inca o ora, sau mai precis pana cand carnea este frageda si nu opune nicio rezistenta atunci cand e intepata cu furculita.

rata pe varza 8

Se scot ratele din vas si se pastreaza calde, acoperite cu folie de aluminiu.

rata pe varza 10

In varza se amesteca rosiile din bulion tocate si se reintroduce in cuptor pentru 10 minute, fara a fi acoperita.

rata pe varza 9

Ruladele de rata se desfac cu grija din legaturile de sfoara, se scot scobitorile, apoi se feliaza. Se servesc alaturi de varza din care se aleg, in momentul servirii, oasele de rata, bune pentru a da gust mancarii, dar inestetice.

rata pe varza 11

Ce sa va zic? Mananci si zici ca ai ajuns in rai!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 comentarii la Rata pe varza la cuptor

  1. Service GSM spune:

    Rata pe varza este o alta reteta clasica pe care o descopar la tine cu o noua fata! foarte buna, bravo!

  2. lauralaurentiu spune:

    Anonim: ma bucur ca ti-a placut, e o mancare foarte savuroasa, asa e! :)

  3. Anonymous spune:

    Delicioasa!!! Nu am cuvinte sa o descriu… Sigur voi mai face :)

  4. Bucataria mea-Paula spune:

    mmmmmm…arata foarte delicios!!!:)

  5. Bianca spune:

    Nu am mancat nicioadata rata dar sigur e buna gatita in acest fel.
    Oricum aveti un stil foarte placut de a prezenta preparatele deci usor de facut pentru orice incepator.
    Multumim si felicitari!!

  6. lauralaurentiu spune:

    Andreea, sigur o sa gasesti o rata, daca perseverezi in a o cauta! :) Ti-am vizitat blogul, am vazut niste prajituri foarte aspectuoase si ingrijit lucrate, felicitari!

  7. lauralaurentiu spune:

    MAYA – ma bucur mult ca ti-am fost de folos si ca ai gasit inspiratie in retetele mele. Multumesc de felicitari si te mai astept cu mult drag!

  8. Andreea spune:

    ce bunatate ati preparat aici,salivez,si eu caut o rata,dar nici gand sa gasesc prin bucuresti
    o seara frumoasa

  9. MAYA spune:

    de cind am descoperit saitul tau nu ma mai satur de citit toate retetele.imi place si mie sa gatesc si m-am inspirat din retetele tale,care sint super.felicitari

  10. lauralaurentiu spune:

    Oana, eu ma scurg de pofta privind pozele si regret ca nu mai este! :)) Te mai astept cu drag :).

  11. Oana spune:

    Delicioasa , tare bine arata, chiar de nu esti mare pofticios la reteta asta n-ai cum sa rezisti!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE