
Rata pe varza la cuptor





Nu stiu ce să zic: o fi o rețetă bună pentru când aveți musafiri? Că e o rețetă aspectuoasa și nemaipomenit de gustoasă e sigur, dar mai că-mi vine să zic că această rață pe varză e genul de mâncare care te transformă într-un mic egoist și nu-ți mai vine s-o împarți cu nimeni :)). Carnea de rață are o savoare specială și combinația cu varză este una clasică. Am făcut în stilul meu rețeta clasică de rață pe varză și a ieșit, fără falsă modestie, o minunație! Chiar dacă e ceva mai mult de lucru cu rețeta asta, credeți-mă, merită fiecare minut în plus.
Ingrediente Rata Pe Varza La Cuptor:
- 1 rata mare sau 2 mai mici (ale mele au fost doua ratuste de curte, micute)
- 1 varza potrivita
- 3-4 rosii din bulion
- 2 linguri de mustar
- 1 lingura de miere
- 1 ceapa
- 2 linguri de coniac
- piper si boabe de mustar proaspat macinate
- 1 pahar de vin alb sec
- sare, piper
- pentru marinada: apa rece, 1 pahar de vin alb sec, 1 ceapa taiata pestisori, 2-3 frunze de dafin, sare, boabe de piper si de mustar
Preparare rata pe varza la cuptor
Marinarea nu e neaparat obligatorie. Ratustele mele fiind de la tara si cunoscut fiind ca pasarile de curte se dovedesc mai indaratnice la preparare, le-am pus intr-o oala si le-am acoperit cu apa rece in care am amestecat 1 lingura rasa de sare si restul ingredientelor pentru marinare. Le-am lasat la frigider peste noapte in acest lichid al carui rost a fost sa le imblanzeasca nitelus indaratnicia. Din aceasta marinare peste noapte a rezultat si timpul lung de preparare mentionat la indicatiile retetei. Oricum, chiar daca marinati rata, e un timp in care nu faceti nimic.
A doua zi dis de dimineata am scurs bine ratustele de marinada (care se arunca) si le-am zvantat cu un servet de bucatarie.
Varza se toaca marunt si se lasa deoparte.
In continuare, am dezosat ratustele, dupa procedeul descris la reteta Rata dezosata umpluta. Indicatii amanuntite despre procedeul de dezosare al unei pasari pueti vedea in prezentarea video de la reteta Rulada de pui dezosat. Am pornit procedeul dezosarii dinspre spate inspre piept, dar e la fel de corect sa se inceapa si invers.
Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate. In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin. Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara. Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta. Se desprinde pielea in dreptul aripilor si al pulpelor si se dezoseaza si acestea. Carnea se desface complet, pana se obtine un dreptunghi. Se taie bucati din dreptul pieptului si se distribuie pe toata suprafata, ca sa se obtina o bucata de carne cu o grosime cat mai uniforma.
Se amesteca mierea cu mustarul. Carnea se se unge cu miere și muștar, apoi se sărează și se piperează bine. Se ruleaza strans, se prind capetele cu scobitori si se leaga cu sfoara de bucatarie.
Ruladele astfel pregatite se frig rapid pe toate partile, fara a adauga grasime, intr-o cratita larga, cu peretii grosi. Carnea de rata va lasa suficienta grasime ca sa se rumeneasca frumos.
Odata rumenite, se trage cratita de pe foc si cele doua ratuste se transfera intr-un vas termorezistent. Se toarna vinul alb, se acopera vasul cu grija si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius.
In grasimea ramasa in cratita de la prajireal ratelor, se adauga oasele ramase in urma dezosarii si se rumenesc bine pe toate partile (1). Se scot deoparte si se adauga ceapa tocata. Se caleste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga coniacul, amestecand rapid ca sa se desprinda bucatelele lipicioase de pe vas.(2) Se adauga imediat varza tocata, se condimenteaza cu sare, piper si boabe de mustar proaspat rasnite. (3) Cand varza isi pierde volumul (scade) fara a fi facuta complet, se transfera intr-un vas termorezistent incapator si se adauga si oasele prajite de rata. (4).
Dupa aproximativ 60 de minute, se scoate vasul cu ruladele de rata din cuptor.
Se transfera ruladele peste varza si tot sosul din vasul in care s-au fript se toarna deasupra. Se acopera vasul cu grija si se da la cuptor in continuare, inca o ora, sau mai precis pana cand carnea este frageda si nu opune nicio rezistenta atunci cand e intepata cu furculita.
Se scot ratele din vas si se pastreaza calde, acoperite cu folie de aluminiu.
In varza se amesteca rosiile din bulion tocate si se reintroduce in cuptor pentru 10 minute, fara a fi acoperita.
Ruladele de rata se desfac cu grija din legaturile de sfoara, se scot scobitorile, apoi se feliaza. Se servesc alaturi de varza din care se aleg, in momentul servirii, oasele de rata, bune pentru a da gust mancarii, dar inestetice.
Ce sa va zic? Mananci si zici ca ai ajuns in rai!
Lasă un răspuns