
Pulpe și aripioare de pui crocante la cuptor – în crustă fără ou






Pulpe și aripioare de pui crocante, gătite la cuptor, cu puțin ulei și mult gust. Pulpe de pui pane, gătite la cuptor, într-o crustp crocantă fără ou și cu foarte puțin ulei, rețetă detaliată.
Vă recomand azi o rețetă ingenioasă, pe care o fac destul de des, pentru familia mea. Sunt niște pulpe de pui imitație de ”pane” (și aripi de pui, de fapt), a căror crustă crocantă nu conține ou, care nu necesită prăjire în baie de ulei. De fapt, sunt gătite la cuptor iar nouă ne plac la nebunie aceste bucățele fragede, cu o carne suculentă și foarte bine friptă, învelite într-o crustă aromată și crocantă. Nu e crusta aia seacă, cum au alte rețete de pui cu pretenția de pane, gătite la cuptor. Cu toate că acestea au foarte puțin ulei, vă garantez că au mult, mult gust.
Ingrediente Pulpe și aripioare de pui crocante la cuptor
- 2 pulpe inferioare de pui
- 2 pulpe superioare de pui
- 2 aripioare de pui
- 1 lingură de paprika dulce (cine preferă mai picant, poate să facă un amestec între paprika dulce și iute)
- 3 linguri cu varf de făină (integrală am folosit eu)
- 2 linguri cu fulgi de cocos
- 3 linguri cu vârf de pesmet cu granulație mare (panko) sau chips de cartofi marunțiți
- ½ de ceapă mică, foarte fin tocată
- 2 căței de usturoi, zdrobiți sau rași pe răzătoarea mică
- 2 linguri cu vârf cu muștar
- 40 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
Mod de preparare pulpe și aripioare de pui crocante la cuptor
1. Ingredientele pentru aceste pulpe de pui și aripi de pui pregătite la cuptor, în crustă crocantă, sunt foarte, foarte simple. Modalitatea de preparare este foarte accesibilă și ea. În primul rând, am scos bucățile de pui – pulpe și aripioare – de la frigider, cu 1 oră înainte de a le găti, permițându-le să revină la temperatura ambientală. Le-am toaletat cu grijă, să nu aibă urme de puf. Am separat pulpele în inferioare și superioare, aripioarelor le-am îndepărtat segmentul al treilea (care e doar piele și os), apoi le-am sărat și piperat.
2. Odată ce bucățile de pui, pulpe și aripioare sau doar pulpe (sau doar aripioare) sunt aduse la temperatura mediului ambiant, treaba va merge chiar repede. Încă de la început am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, cu ventilație sau 210°C static. Până ce s-a încins cuptorul, am pregătit crusta. Într-un castronel, am amestecat muștarul cu uleiul, turnat puțin câte puțin, obținând un sos dens, ca o maioneză.
3. În această bază cremoasă, am adăugat ceapa și usturoiul, cât mai fin tocate. Am omogenizat bine și astfel am obținut amestecul în care am tăvălit bucățile de pui, care le-a dat și gust.
Crusta crocantă
4. Pentru prepararea amestecului pentru crusta acestor pulpe și aripioare de pui, se pot combina diferite ingrediente, conform gusturilor și disponibilității. Sunt permise și chiar recomandate o mulțime de combinații de ierburi uscate și tot felul de condimente. Eu am amestecat făina cu paprika, am adăugat fulgii de cocos și cele 3 linguri de chips de cartofi mărunțiți. Chipsurile de cartofi se pot înlocui cu fulgi de porumb, de exemplu. Fulgii de cocos pot fi înlocuiți cu pesmet sau alte ingrediente, după gust.
Odată ce am amestecat toate ingredientele pentru crustă, am asezonat amestecul cu un praf de sare și piper negru măcinat și am omogenizat din nou.
Pregătirea finală a bucăților de pui
5. Am uns bucățile de pui, deja sărate și piperate, pe toată suprafața cu sosul de muștar, ulei și ceapă. Practic, le-am tăvălit în castronul cu sos și le-am scuturat bine de exces (deasupra castronului).
6. Odată bine unse, am tăvălit bucățile de pui în amestecul uscat pentru crustă, acoperindu-le bine.
7. Pe măsură ce le-am îmbrăcat în crustă, am scuturat fiecare dintre aceste pulpe și aripioare de pui de excesul de ingrediente uscate apoi le-am așezat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Coacerea
8. Cuptorul fiind deja încins la 200°C ventilat, am dat bucățile de pui la copt, la o înălțime medie. Timpul de coacere variază în funcție de mărimea bucăților de pui. După primele 20 de minute de coacere, arătau așa cum le vedeți în poza următoare.
9. În acest moment, le-am întors pe partea opusă, continuând coacerea până la trecerea a 45 de minute, în total. Puiul este gata atunci când are crusta rumenă fară a fi arsă iar înțepându-l adânc cu o scobitoare nu eliberează deloc sânge, doar sucuri clare. Temperatura internă a puiului bine gătit trebuie să fie de 74°C (în cazul în care aveți un termometru cu citire instantanee).
Am scos bucățile de pui din tavă pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de grăsimea topită de la suprafață. Le-am lăsat 10-15 minute să se odihnească. Nu recomand să săriți peste această etapă, carnea continuă să se gătească, în timpul de odihnă. Le-am servim cu garnitura preferată. În poza de mai jos, puteți vedea cât de bine pătrunse sunt pulpele, fără urme de carne crudă sau sânge.
Noi am optat pentru delicioșii cartofi hasselback și o salată verde cu vinegretă simplă (prima fotografie). O altă combinație excelentă este să servim aceste pulpe și aripioare crocante la cuptor alături de o mâncare primăvăratică de mazăre.
Să vă fie de folos! Mai multe idei de rețete cu pui găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Lasă un răspuns