Pilaf de orez cu pui și mazăre – rețetă simplă
Pilaf de orez cu pui și mazăre – rețetă simplă de pui în stil indian, prezentată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare cu poze. Ce condimente se folosesc în preparatele indiene și ce conțin ele?
Demult, ajunsă prima dată la Londra, nările mele au fost insistent gâdilate de niște arome care m-au făcut să lăcrimez de poftă. Aveam obiective dinainte stabilite, un plan minuțios de locuri de văzut și de restaurante în care să mâncăm. Pe fiecare stradă, însă, mirosurile delicioase mă tentau să mă abat. A fost primul meu contact cu bucătăria indiană și a rămas o dragoste pe viață. Mă străduiesc de-atunci să-l fac și pe bărbatu-meu să iubească aromele indiene la fel de mult dar nu-mi prea iese. Totuși, mai gătesc câte ceva, una dintre rețete fiind puiul marinat în iaurt, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Încă mai visez la o călătorie în India! Îmi imaginez că voi sta măcar o lună, să am timp să gust tot felul de minunății, de la nord la sud. Nu cred că voi pleca în călătoria asta de una singură, așa că încă lucrez la ”convertirea” jumătății mele. Rețeta de pilaf de orez cu pui și mazăre pe care o veți descoperi mai jos nu este cine știe ce picantă. De fapt, nu e picantă aproape deloc! Aromele specifice sunt adăugate cu destulă parcimonie, așa încât până și atât de europeanul meu soț să le accepte și chiar să le aprecieze.
Rețeta e inspirată de preparatul indian biryani, o mâncare cu orez a cărei origine se presupune a fi în Hiderabat Deccan. Rețeta a dezvoltat mii de variante, în India și Asia de sud.
Ingrediente pilaf de orez cu pui și mazăre
- 30 mililitri de ulei sau, preferabil, 30 de grame de ghee (unt clarifiat)
- 200 de grame de ceapă (1 ceapă mare)
- 1,2 – 1,5 kg pulpe superioare de pui, cu os și piele (6 bucăți)
- 1 lingură de pudră de curry
- 1 lingură de garam masala
- 1 vârf de cuțit de fulgi de chili (dacă nu vă place prea picant, lăsați-i deoparte)
- 1 cățel mare de usturoi (sau 2 mai mici)
- 750 mililitri de supă de pui
- 300 de grame de orez basmati
- 150 de grame de mazăre congelată
- opțional: 1 frunză de dafin proaspăt
- sare după gust
- piper negru proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare pilaf de orez cu pui și mazăre – rețetă simplă
1. Pentru început, precizez că acest pilaf de orez cu pui și mazăre se poate găti doar pe plită sau pe plită și cuptor. Voi alegeți cum credeți că vi se potrivește mai bine.
Eu am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus. Am încins pe foc mediu-iute o cratiță cu volumul de 3 litri. Când s-a încins, am adăugat untul ghee (care poate fi înlocuit cu ulei) și l-am lăsat să se topească. Am adăugat pulpele de pui în grăsimea încinsă, cu pielea în jos.
2. Între timp, am curățat ceapa, am spălat-o și zvântat-o apoi am tăiat-o julienne. Asta ca să nu spun peștișori, căci, funny fact, o duduie m-a certat tare că spun c-am tăiat ceapa ”peștișori”, cică s-ar zice ”solzișori”. Deci, solzișori, peștișori, julienne, cum vreți voi dar s-arate ca în poza de mai jos.
3. Când pulpele de pui s-au rumenit bine pe partea cu pielea (la un foc moderat spre iute ar trebui să dureze 7-8 minute), le-am întors imediat pe partea opusă.
4. Imediat după ce am întors pulpele de pui, am adăugat în cratiță ceapa, completând spațiile goale de pe lângă carne. Am presărat totul cu sare și am redus focul la mic. Am mai gătit timp de 10 minute, scuturând cratița/amestecând în cratiță din când în când.
5. După ce ceapa s-a înmuiat (a început să devină ușor translucidă) am presărat în cratiță condimentele, care, în cazul meu, au fost pudra de curry – am folosit acest sortiment -, 1 lingură de garam masala și niște fulgi de chili. Am amestecat rapid, așa încât condimentele să se combine cu grăsimea încinsă din cratiță.
Despre condimentele folosite.
Pudra de curry pe care am folosit-o este un amestec de condimente, conținând turmeric, coriandru, scorțișoară și chimen. Garam masala este un condiment încă și mai complex. Există multe variante, dar cele mai multe conțin coriandru, piper negru, turmeric, ienibahar, fenicul, cardamom, nucşoară, ghimbir, chili, cuişoare, scorţişoară, foi de dafin, chimion, pudră de usturoi și oregano.
6. Am adăugat în cratiță orezul basmati și am amestecat rapid, așa încât să se impregneze cu grăsimea de la bază, aceasta fiind încărcată de arome.
7. Am lăsat orezul să se sfârâie în grăsime timp de 1 minut, fără să scap cratița din ochi. Imediat, am turnat în cratiță supa de pui, fierbinte, acoperind totul cu lichid.
8. Am crescut focul la mediu și am adus lichidul din cratiță la fierbere. Imediat după ce a dat supa în clocot, am gustat-o și am asezonat-o copios cu sare și piper, pentru că acest pilaf de orez cu pui își va trage gustul exclusiv din această supă.
9. După asezonarea cu sare și piper, se mai poate adăuga în acest pilaf de orez cu pui și un cățel de usturoi zdrobit și/sau 1 foaie proaspătă de dafin (verde). Asta e la alegerea fiecăruia. Mai departe, sunt posibile 2 abordări:
A. Se oprește focul, se acoperă cratița cu capacul și se transferă în cuptorul preîncins la 190°C, așezându-se la o înălțime medie. Se coace în cuptor timp de 20 de minute.
B. Se reduce focul la minimum posibil, se acoperă cu capacul și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, pe plită, timp de 12-15 minute.
În ambele situații, la final orezul ar trebui să fie umflat dar încă să își păstreze textura iar lichidul complet absorbit.
10. La final, am adăugat mazărea congelată (pe care am scos-o din congelator când m-am apucat de gătit, deci se cam decongelase). Am amestecat cu multă delicatețe, mai degrabă afânând orezul decât să-l amestec circular. Am acoperit cu capacul, am stins cuptorul și am băgat din nou cratița în acesta, pentru 5 minute. În acest timp, mazărea s-a pătruns suficient, de la căldura orezului.
Servirea
Am servit imediat mâncarea, fierbinte. Alături, ar fi mers bine niște felii de limetă dar n-am avut, așa că am oferit la masă lămâie. A mers și asta, că nu s-a plâns nimeni și-ar mai fi mers și niște coriandru proaspăt, dar nici din ăsta n-am avut. Acest pilaf de orez cu pui și mazăre s-a dovedit a fi gustos și sățios, suficient de aromat ca să-mi placă mie dar nu atât de aromat încât să nu îi placă lui Vukomir. Una peste alta, toată lumea a fost mulțumită.
MAI MULTE REȚETE ÎN STIL INDIAN GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns