Piept de pui la grătar – rețetă pas cu pas
În acest articol veți afla: cum se face un piept de pui la grătar perfect gătit, rumen și suculent. Câteva informații despre valoarea nutrițională și beneficiile consumului de piept de pui la grătar. Rețeta de piept de pui la grătar, pas cu pas, lista de ingrediente și modul de preparare.
Un piept de pui la grătar pare ceva cât se poate de ușor de făcut. Așa și este, cu singura condiție a respectării câtorva reguli simple. Orice bucată de carne pregătită la grătar, de pui, de vită sau de porc, ar trebui să corespundă unor așteptări: să fie gustoasă, rumenă, cu urmele caracteristice de grătar și nu în ultimul rând, să fie suculentă și fragedă.
Am observat de ceva vreme că rețetele cu piept de pui sunt agreate cititorilor mei, de la deliciosul piept de pui în sos de smântână și muștar la pieptul de pui la tigaie, în sos de ciuperci și chiar șnițelul din piept de pui ”nach Wiener Art”. Așa că am tras concluzia că și această rețetă de piept de pui la grătar va fi bine primită de către cei care doresc să învețe să-l pregătească așa ca la carte.
Conținutul sărac de grăsimi și numărul mic al caloriilor fac din pieptul de pui un ingredient foarte popular.
Doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! Prin comparație, în carnea din pulpele de pui dezosate, fără piele, sunt 9 grame de grăsimi/100 de grame iar cotletul de porc are 14,7 grame de grăsime/100 de grame. O bucată de 100 de grame de piept de pui are 110 calorii și aceeași cantitate de cotlet de porc are 240 de calorii!
Evident, cei preocupați de siluetă – dar ce vorbesc eu? de fapt, de sănătate – vor opta mai adesea pentru un piept de pui decât pentru un cotlet de porc. Deși e bun și acela, dar mai răruț. Așa că, propun să ne întoarcem la rețeta noastră, care vă oferă o manieră simplă și sigură de a obține un piept de pui la grătar rumen, suculent și foarte gustos.
Ingrediente piept de pui la grătar
- 1 kilogram de piept de pui (6 felii a câte aproximativ 175 de grame)
- 1 cățel de usturoi
- coaja galbenă, fin răzuită, de la ½ de lămâie
- zeama de 1 lămâie
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de miere
- 3 rămurele de cimbru
- 2 linguri de TABASCO® sos ardei verde (pentru cei care apreciază o notă picantă în preparatele pe care le consumă)
- sare și piper după gust
Salsa de castravete și avocado
- 350 de grame de castravete proaspăt, tăiat în cubulețe (1 castravete Fabio mărișor)
- 3 avocado bine coapte
- 3 cepe verzi, tocate rondele
- zeama de la 1 limetă
- 1 legătură de mentă proaspătă, tocată (cam 3 linguri de mentă)
- sare și piper după gust
Mod de preparare piept de pui la grătar – marinarea
1. Pe cât posibil, încercați să feliați pieptul de pui în felii de o grosime egală, cam de 2-3 cm în partea cea mai groasă. Eu am folosit piept de pui de la Fragedo, puteți lua și piept de pui gata feliat, doar să nu fie extrem de subțiri feliile.
2. Evident, vom începe cu pregătirea marinadei care va face ca pieptul de pui pregătit la grătar să fie incredibil de delicios și fraged. O marinadă eficientă pentru frăgezirea și aromarea cărnii are câteva principii: să conțină o substanță acidă, care în cazul meu este zeama de lămâie. Aceasta poate fi înlocuită, după preferință, cu suc de portocale sau chiar un pic de vin alb sec. Aciditatea marinadei ajută mult la frăgezirea cărnii, practic, procesul de gătire începe acum. Nu vă temeți, carnea nu va fi acră.
Apoi, marinada trebuie să conțină aromele preferate, bine echilibrate între ele. Eu am optat pentru coajă de lămâie, usturoi și cimbru, la fel de bine se pot folosi rozmarin, muștar, fel de fel de condimente după plac. Pentru o delicioasă notă picantă, eu am adăugat TABASCO® sos ardei verde, care are ca ingredient ardeiul jalapeno verde și este moderat de iute.
3. Se zdrobește usturoiul și se pune într-un castron. Se adaugă coaja de lămâie și frunzulițele de cimbru, zeama de lămâie și mierea de albine și în final, uleiul de măsline. Se bat toate bine cu telul în formă de pară. Feliile de piept de pui, bine tamponate cu șervete de hârtie absorbantă, se pun în marinadă. Se învârt feliile de piept de pui, așa încât să se îmbrace cu marinadă peste tot. Se acoperă castronul și se dă la frigider pentru minimum 30 de minute. Timpul maxim de marinare pe care-l recomand este de 2 ore.
Cum și cât timp gătim un piept de pui la grătar
4. Cea mai frecventă greșeală pe care o putem face atunci când pregătim piept de pui la grătar este aceea de a ucide carnea, uscând-o de ultima picătură de suc și transformând-o într-o bucată de iască greu de mestecat. Așadar, de asta ne vom feri!
După marinare, feliile de piept de pui se scot din marinadă și se tamponează atent cu șervete de hârtie absorbantă. Orice urmă de marinadă de la suprafața cărnii se poate arde, afectând negativ gustul final. Marinada se aruncă, și-a îndeplinit menirea. Se lasă feliile de piept de pui cam 15 minute, acoperite cu o folie, pe o tavă, la temperatura bucătăriei, ca să se aclimatizeze.
Între timp, se încinge grătarul sau o tigaie cu grill pe foc mediu-iute. E important să fie bine încinsă suprafața pe care se va găti/grill-ul. Se asezonează cu sare și piper proaspăt măcinat feliile de piept de pui marinate și se pun pe grill-ul încins. Ar trebui să sfârâie puternic în momentul în care carnea atinge suprafața încinsă.
5. Feliile de piept de pui – tăiate la grosimea precizată la punctul 1 și aclimatizate – se gătesc timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Nu e nevoie de niciun minut mai mult. Nu vom muta carnea de ici-colo pe grătar și nici nu o vom întoarce mai mult de o singură dată de pe o parte pe cealaltă. Doar așa vom obține urme de grill frumoase. În timpul gătirii, carnea va forma o crustă frumoasă și se va pătrunde perfect. Atenție, procesul gătirii cărnii nu se încheie în momentul în care e luată de pe grătar! Carnea se va așeza pe un platou, se va acoperi lejer cu folie și se va lăsa să se odihnească timp de 10 minute, timp în care va continua să se pătrundă.
Salsa de avocado cu castravete – un acompaniament extrem de plăcut lângă un piept de pui la grătar
6. Cât timp pieptul de pui la grătar se odihnește, castraveții tăiați cubulețe se sărează și se pun într-o sită. Se așează sita deasupra unui castron și se lasă să se scurgă de apa pe care sarea o va extrage din castraveți.
7. Între timp, se taie avocado longitudinal și se îndepărtează sâmburele. Procedeul este descris în detaliu la rețeta de guacamole. Odată îndepărtat sâmburele, se scobește pulpa de avocado din coajă. Se pune toată pulpa cremoasă într-un castron și imediat se adaugă zeama de limetă, amestecându-se, pentru a preveni oxidarea. Se adaugă ceapa verde rondele, menta tocată și, în final, castraveții scurși se apă. Se asezonează cu sare și piper după gust și se amestecă. Pentru o delicioasă notă comună între preparatul principal și această garnitură plină de prospețime, eu am adăugat în salsa și câteva picături de TABASCO® sos ardei verde.
Garnituri care se potrivesc
Pieptul de pui la grătar, după ce s-a odihnit, este extrem de fraged și suculent și arată perfect. Se potrivește cu fel de fel de garnituri, eu am optat pentru cartofi dulci la cuptor, picanți și gustoși și, bineînțeles, salsa plină de prospețime de avocado și castraveți. Ar merge perfect alături de cartofii noi cu unt și mărar.
Dacă mă gândesc un pic, ar fi perfect și cu niște delicioși și rumeni cartofi noi cu usturoi și rozmarin, făcuți la cuptor. Acest piept de pui la grătar se potrivește perfect cu un sos tzatziki. La fel de bine merge cu un mujdei de usturoi simplu, cu roșii sau cu muștar. Rămâne doar să alegeți ceea ce se potrivește perfect gustului vostru.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns