Piept de pui în sos de smântână și muștar
Piept de pui în sos de smântână și muștar, rețetă pas cu pas. Cum se face un piept de pui fraged și suculent în sos de smântână și muștar. Cât timp se gătește pieptul de pui ca să fie fraged, nu uscat și ațos, ingrediente și mod de preparare.
Ideea acestui piept de pui în sos de smântână și muștar mi-a venit de la o altă rețetă pe care am publicat-o acum ceva timp pe blog și care a avut un mare succes, cea a chifteluțelor cu sos de muștar și smântână, care pur și simplu a cucerit toată comunitatea blogului. Încercată de sute, poate mii de cititori, toți au avut despre acest preparat simplu și rapid doar cuvinte de laudă. Gătirea într-un sos catifelat de smântână fiind una din modalitățile de pregătire a pieptului de pui la care apelez destul de frecvent, până la varianta de sos pe bază de muștar Dijon și supă de pui concentrată, pe care v-o propun azi, a fost doar un pas.
Preparatul este foarte simplu și mai ales, foarte rapid. Rețeta asta o puteți păstra ca pe un fel de jolly-joker pe care să-l scoateți din mânecă atunci când prânzul sau cina urmează în jumătate de oră și nu ați apucat să pregătiți nimic. Acest piept de pui în sos de smântână și muștar fiind extrem de gustos și chiar elegant, nimeni nu va putea spune că nu v-ați străduit destul.
Singura greșeală care poate fi făcută, în afară de catastrofe gen făcut ceapa scrum, pe care le exclud din start, este să se gătească pieptul de pui prea mult. De multe ori suntem serviți cu un piept de pui tare și ațos. De regretabil de multe ori, încât multă lume îl evită. Dacă se vor urma exact pașii rețetei, pornind de la porționarea bucăților de carne – mă refer la grosimea lor – și până la modul și timpul de gătire, pieptul ăsta de pui va fi fraged de se va topi în gură. De gustos, nu mai povestesc, dar nu vă mai țin la povești, să ne apucăm de treabă!
Alte rețete cu piept de pui publicate pe blog: piept de pui la grătar, cu multe tips&tricks pentru un grătar fraged și suculent, șnițel Wiener Art din piept de pui, piept de pui cu smântână și ciuperci și multe altele, pe care le veți găsi în galeria rețetelor cu piept de pui.
Ingrediente piept de pui în sos de smântână și muștar
- 4 felii de piept de pui cu greutatea de 90-130 grame/bucată
- 1 lingură rasă de făină
- 1 lingură de muștar de Dijon (sau muștarul pe care îl preferați)
- 30 de grame (1 bucată mică) de ceapă fin tocată
- 1 cățel mic de usturoi, fin tocat (zdrobit)
- 1 linguriță de ulei
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime
- 300 ml. de supă de pui concentrată
- 150 de grame de smântână grasă, cu minimum 30 % grăsime sau aceeași cantitate de smântână specială pentru gătit, care poate fi și mai slabă (orice procent între 14-30%)
- opțional, un strop de nucșoară proaspăt răzuită
- sare și piper după gust
- verdeață tocată pentru presărat în final (pătrunjel sau chives)
Preparare piept de pui în sos de smântână și muștar – pregătirea feliilor de piept de pui
1. Pentru această rețetă de piept de pui în sps de smântână, pieptul de pui se pregătește ca pentru șnițel. Se feliază în felii groase cam de 1,5-2 cm, pe cât posibil cu o grosime uniformă. Nu e nevoie să se bată cu ciocanul. Se condimentează feliile de piept de pui cu nucșoară (opțional), cu sare și piper. Se tăvălesc, apoi, feliile (sau se presară) prin făină. Se scutură de făina în exces. O variantă economică, pentru a nu se consuma multă făină, este să fie presărate cu făina trecută printr-o sită fină.
2. Într-o tigaie încinsă pe foc mediu se pune uleiul apoi se adaugă untul. Nu recomand să se renunțe la niciunul din cele două tipuri de grăsimi. Untul va da un gust bun iar uleiul va ridica temperatura de fumegare a acestuia, ca să nu se ardă. După ce untul se topește, se rumenesc feliile de piept de pui 2-3 minute pe ambele părți. Doar cât să devină ușor aurii, apoi se scot deoparte.
Prepararea sosului
3. Imediat, se adaugă în tigaie ceapa și usturoiul fin tocate. Se presară puțină sare și se reduce focul, călindu-se la temperatura joasă până când ceapa devine translucidă. Se adaugă în tigaie muștarul și se amestecă rapid. Imediat se toarnă și supa de pui fierbinte, omogenizând totul bine.
Gătirea pieptului de pui în sos
4. Se readuc în tigaie feliile de piept de pui rumenite. Se întețește puțin focul și se readuce sosul la fierbere. Se reduce focul din nou la mic. Se acoperă tigaia cu capacul și se gătesc feliile de piept de pui sub capac timp de 10-12 minute.
5. Pieptul de pui, în acest stadiu deja suficient de gătit, se scoate din tigaie și se păstrează la cald, acoperit. Nu se gătește pieptul de pui mai mult decât este strict necesar. Prelungind în mod inutil prepararea termică a acestuia nu vom reuși decât să îl uscăm foarte tare. În loc să ne bucurăm de o bucățică fragedă și suculentă, ne vom lupta cu un piept de pui tare și ațos.
Finalizarea preparatului
6. Se ridică focul la mediu. Se fierbe sosul pentru piept de pui cu smântână până se reduce după cât de scăzut îl dorim. În sosul scăzut din tigaie se adaugă smântâna și se omogenizează rapid cu telul. Așa cum am specificat în lista de ingrediente, se poate folosi ori o smântână foarte grasă, care nu se taie atunci când e gătită, ori smântână specială pentru gătit, care nu se va separa atunci când dă în clocot. Se dă în clocot sosul.
7. Pentru o textură foarte fină a sosului pentru acest piept de pui cu smântână, recomand ca acesta să se dea prin sită. Dacă nu vă interesează acest aspect, puteți să îl lăsați mai rustic. Imediat după ce dă în clocot cu smântâna, se asezonează sosul după gust cu sare și piper. Se readaugă feliile de piept de pui în sosul pasat/sau nepasat prin sită. Se înfierbântă bine, întorcându-le în sos pe toate părțile. Preparatul e gata, mai trebuie doar presărat cu verdeață.
Servire piept de pui în sos de smântână și muștar
Presărat cu verdeața preferată, care în cazul meu a fost chives, acest piept de pui în sos de smântână și muștar se servește cald. Garnitura preferată de noi pentru acest fel de mâncare este piureul de cartofi. La fel de bine merge cu un piure de păstârnac, de exemplu, care este mult mai sărac în carbohidrați. Un preparat elegant se poate obține punându-i alături niște tije fragede de sparanghel pregătit la abur. Acest piept de pui fraged merge și cu găluștele semmelknodel sau, dacă preferați, cu orez fiert simplu sau cu legume.
Să vă fie de folos! Mai multe rețete cu piept de pui găsiți cu un click aici.
Lasă un răspuns