Piept de pui cordon bleu
Cordon bleu de pui – reteta cu poze. Cum se spune, cordon bleu sau gordon bleu? Cordon bleu din piept de pui, reteta cu imagini.
Modalitatea de a prepara snitelul cu umplutura de sunca si cascaval cunoscut sub denumirea „cordon bleu” este atribuita celebrului bucatar francez Auguste Escoffier, fiind ulterior preluata si reinnoita de imaginatia altor maestri bucatari de pretutindeni, folosindu-se ca materie prima carnea de vitel (in varianta de origine), mai apoi si muschiul file de porc sau pieptul de pui (numai carne slaba), diverse combinatii de cascaval si varietati de sunca.
Denumirea de „cordon bleu” este legata de costumatia purtata de bucatarii francezi, care, odata ce atingeau rangul de maestru, purtau un cordon albastru ce ii distingea de personalul inferior al bucatariei (un fel de „centura neagra” in bucatarie).
(Varianta de denumire care circula in paralel, cea de „gordon bleu„, este gresita si nu inseamna nimic – o falsa pretiozitate si un nonsens.)
Ingrediente Piept de pui cordon bleu
pentru 8 persoane
- 2 piepti mari de pui care se vor imparti fiecare in cate 4 bucati
- 8 felii subtiri de sunca (in cazul meu „prosciutto” banatean, de la socru-meu, pt. noi alta sunca nu exista)
- 8 felii de cascaval
- 2 oua
- faina
- pesmet
- sare, piper
- ulei pentru prajit
Preparare piept de pui cordon bleu
Bucatile de piept de pui se bat cu ciocanul de carne pentru a deveni mai maleabile si mai subtiri. Eu fac aceasta operatie printr-o punga de plastic rezistenta (obligatoriul noua) in care pliez pieptul. E o carne foarte frageda care se „imprastie” daca nu e protejata. Pentru a evita baterea pieptului de pui, am descoperit ca, pentru reteta de cordon bleu, se poate taia un buzunar în grosimea bucatii de carne. In acesta putem indesa bine umplutura. Si aceasta varianta este perfecta. Se condimenteaza carnea cu sare si piper. Eam folosit un amestec de piper negru, alb si rosu, proaspat rasnit.
Pe fiecare bucata astfel pregatita se pune o felie subtire de sunca, apoi felia de cascaval (se poate pune si cascaval ras):
Se pliaza bucata in doua, acoperind cascavalul. Se poate fixa cu scobitori, eu insa prefer sa bat marginile usor cu ciocanul de carne, „sigiland” astfel umplutura in interior:
Fiecare bucata se tavaleste prin faina, se scutura bine, apoi se trece prin ouale batute cu putina sare:
Se da prin pesmet, cu grija sa fie foarte bine acoperit. Se preseaza usor pesmetul pe marginile fiecarui cordon bleu, ca sa ne asiguram ca e bine sigilat.
Pachetelele de cordon bleu prajesc in ulei incins din abundenta (sa fie adanc de 3 degete bune stratul de ulei in tigaie). Temperatura optima pentru prajit este de 180 de grade Celsius. Daca nu aveti un termometru cu sonda puteti baga in uleiul incins coada unei linguri de lemn, daca in jurul ei se formeaza imediat bule de aer, uleiul este suficient de incins. Cand ”pachetele” sunt rumene-aurii pe ambele parti, se scot pe hartie absorbanta:
Servirea
Aceste cordon bleu de pui servesc cu o garnitura si/sau salata la alegere. Fiica-mea a insistat pentru langa salata verde si pentru cartofi prajiti. Am zis da, cateodata merge, dar sa nu se intample prea des!
Pofta mare!
Lasă un răspuns