Mâncare de roșii – tocăniță de roșii oltenească – rețetă simplă și savuroasă
Mâncare de roșii – tocăniță de roșii oltenească – rețetă simplă și savuroasă prezentată pas cu pas, lista de ingrediente la gram, mod de preparare detaliat, calorii.
Această tocăniță de roșii nu e unul dintre preparatele cu care am crescut. Nici vorbă să-mi fi făcut Buna mea asemenea mâncăruri. E un preparat pe care l-am descoperit de curând și care mi-a plăcut atât de mult, încât l-am gătit de două ori în același zi, pur și simplu nu ne-am putut sătura de el. Nu pot să nu observ că, asemenea multor altor mâncăruri absolut delicioase, și această mâncare de roșii oltenească e extrem, dar extrem de simplă, cu ingrediente foarte puține și de sezon, doar să-ntinzi mâna să le iei din grădină.
Curioși cum a ajuns mâncarea asta în ”cuina” mea bănățeană? Cam așa a fost: de Sfânta Maria am fost la sora mea la masă. Ne-am regăsit acolo cu fratele soțului soră-mii și cu Dana, soția lui. La masa cam prea plină de cărnuri fripte, ne-am apucat să povestim cum unii dintre noi au început să fie tot mai atrași de preparatele vegetariene. Eu am zis de rețeta de İmam bayıldı, pe care pur și simplu o ador. Mi-am amintit și de minunata Peperonata și de Păstăii aiți. Am observat că toate sunt mâncăruri de vară, bazate pe ceea ce are grădina de oferit, și că toate au ingrediente puține și simple. Și-atunci Dana, care, v-ați prins, este olteancă, și-a amintit de mâncarea preferată a bunicului ei.
ALTE REȚETE DELICIOASE CU LEGUME, FĂRĂ CARNE, GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Nici vorbă să fi sărit vreo zi bunica, fără să i-o facă! Mi-a descris-o din amintiri: ”Ceapă multă, călită, roșii coapte, decojite, fierte toate la tigaie și adăugat usturoi la sfârșit. Bunicul o mânca de obicei cu mămăligă, dar e bună și cu pâine.” Atât de poftă mi s-a făcut, încât a doua zi am avut mâncare de roșii oltenească și la micul dejun, și la cină! Și, evident, în scurt timp am reluat preparatul, ocazie cu care i-am pozat modul de preparare pas cu pas. Rețeta e imediat mai jos.
Ingrediente pentru rețeta de mâncare de roșii – tocăniță de roșii oltenească
- 250 de grame de ceapă (2 cepe mărișoare) curățate și tăiate peștișori fini
- 800 de grame – 1 kilogram de roșii dintr-un soi cu pulpa densă, fără multe semințe
- 40 de ml. de ulei
- 3 căței zdraveni de usturoi, zdrobiți (sau după gust)
- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
- opțional: poate 1 ardei gras, ierburile aromatice preferate, ardei iute
Mod de preparare pentru rețeta de mâncare de roșii – tocăniță de roșii oltenească
Opărirea și decojirea roșiilor
1. Puneți pe foc o cratiță cu apă. Pregătiți un castron mare cu apă foarte rece (niște cuburi de gheață nu strică). Spălați roșiile și crestați-le pielița în cruce. Când apa clocotește, dați drumul cu grijă (să nu vă stropiți) roșiilor în cratiță. Opăriți roșiile 30 de secunde și scoateți-le imediat cu o spumieră, punându-le direct în castronul cu apă rece. Scurgeți bine roșiile de apa rece și decojiți-le, apucând pielița din locul în care le-ați crestat.
2. Cam așa trebuie să arate la final. Se observă că am folosit niște roșii cărnoase.
3. Odată decojite, tăiem roșiile cubulețe și le punem într-un castron.
Gătirea mâncării
4. Pentru tocănița de roșii, alegem o tigaie adâncă și largă. Încingem tigaia pe foc mediu, adăugăm uleiul și ceapa tăiată peștișori fini. Dacă folosiți ardei gras cumva, acum este momentul să-l adăugăm și pe el, tăiat fin. Adăugăm imediat un praf de sare, amestecăm și reducem focul la mic. Sarea ajută la extragerea apei pe care ceapa o conține în mod natural, astfel nu se va arde prea ușor. Călim la foc mic, amestecând frecvent.
5. Ceapa se călește până când se înmoaie bine de tot, până începe să se ”topească”, după cum descria Buna mea acest stadiu de gătire. La mine, pentru ca ceapa să ajungă așa cum o vedeți în imaginea de mai jos, a fost nevoie să treacă 16 minute, timp în care am amestecat adesea.
6. Odată ce ceapa s-a înmuiat bine, adăugăm roșiile tăiate cuburi și sucul pe care l-au lăsat în castron.
7. Adăugăm la tocănița de roșii un praf generos de sare (apucat cu trei degete pline). Ridicăm temperatura focului și amestecăm frecvent, cam 2-3 minute, până ce roșiile lasă lichid.
8. Gătim tocănița de roșii încă trei minute, la foc iute, să scadă din lichid, dar roșiile să își păstreze din textură. Adăugăm usturoiul zdrobit și mai dăm într-un clocot. Oprim focul, echilibrăm gustul de sare și piper și e gata. Fiind gătite la limită, nu un timp prea îndelungat, roșiile rămân dulci, nu vor apuca să se acrească, iar gustul mâncării va fi desăvârșit. Desigur, dacă se folosesc roșii bine coapte, de bună calitate. Înainte de servire se presară cu verdețurile dorite, eu am folosit puțin pătrunjel rupt în bucăți.
Servirea
În ceea ce mă privește, am mâncat tocănița asta absolut simplă, cu niște pâine bună. Bărbatu-meu, deși nu are mari probleme să se bucure de o masă fără carne, a dorit totuși puțină brânză, cu această mâncare de roșii. Și i-am făcut-o friptă la tigaie. Dacă merge cu ouă? Perfect! Merge și cu niște pui fript, dacă preferați, așa cum trebuie să fie minunată și cu paste (deși nu am încercat). E la fel de bună caldă și rece și se poate conserva perfect pentru iarnă, în borcan, îmbuteliată în borcane sterilizate, așa cum am arătat la rețeta de sos de roșii pentru paste la borcan.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns