Ghiveci de legume de iarnă (de post)
Ghiveci de legume de iarnă, rețeta simplă, ieftină, economică, savuroasă, cu legume de sezon. Cum se prepară ghiveci de legume de iarnă, rețeta de post gustoasă și economică. Ghiveciul este o rețetă perfectă vara când avem abundență de legume proaspete la îndemână dar și iarna când din legume de iarnă se poate face o variantă delicioasă a acestei mâncări savuroase.
Acest ghiveci de legume este o mâncare țărănească extrem de versatilă, genul acela de preparat în care folosești ce ai de prisos prin cămară, resturi de legume, totul asezonat și potențat cu ierburi și condimente ce dau o savoare pe cât de simplă pe atât de delicioasă. Bonus pentru această mâncărică este magia ei spornică, o legumă de ici, o legumă de colo și ghiveciul crește mai ceva ca Făt Frumos din poveste, aproape din nimic. Ca să nu vă lăsați duși de valul diversității, țineți cont că o porție de ghiveci pentru o persoană este de circa 200 – 300 gr. servit de sine stătător sau 150 gr. – 200 ca garnitură.
Da data asta, vom prepara un ghiveci de legume numai bun iarna, vom folosi acele legume pe care le găsim mai ușor și la preț mai ieftin: cartofi, conopidă, ciuperci, țelină, morcovi – eu voi enumera mai jos ce am folosit dar vă îndemn să experimentați cu curaj cu ce aveți prin cămară.
Legumele sunt doar o parte a magiei. După părerea mea, fierberea nu este cea mai potrivită modalitate de a găti un ghiveci, mult mai delicios mi se pare a fi cel preparat la cuptor, după ce, în prealabil, am dat un plus de gust sotând ceapa cu ardei și verdețuri, amestecând apoi acest sote cu legumele și dând la final totul la cuptor pentru desăvârșirea gustului și texturii.
Ingrediente Ghiveci de legume de iarnă
- 2 cartofi
- 100 gr. conopidă
- 100 gr. broccoli
- 100 gr. ciuperci champinion
- 1 ardei roșu sau 1 lingură pastă de ardei
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură de patrunjel
- 6 – 7 frunze de busuioc
- 1 ramură de cimbru
- 50 ml. ulei de masline
- 1 ceapă
- 1 linguriță sare
- piper proaspăt măcinat, după gust
- opțional: 1 lingură fulgi de drojdie
Pregătirea legumelor pentru ghiveci de legume iarnă
- Se aprinde și se preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Se curăță și se taie ceapa și usturoiul mărunt.
- Se spală și se curăță ardeiul de cotor și de sâmburi, se taie felii.
- Într-o oală, preferabil de tuci, se încing pe foc mediu 50 ml. ulei, se adaugă ceapa și puțină sare. Se călește ceapa 3 – 4 minute, până începe să se înmoaie.
- Se adaugă ardeiul și usturoiul, se sotează amestecând mereu ca să nu se ardă.
- Când s-au înmuiat ceapa și ardeiul, se stinge focul.
- Se curăță și se taie cartofii cuburi de mărime potrivită.
- Se spală și se rup buchețele conopida și broccoli iar ciupercile se taie în două.
- Într-o formă ceramică, se așează toate legumele distribuite amestecat în toată tava, se sărează și se piperează.
- Deasupra se toarnă soteul de ceapă cu ardei.
- Se adaugă deasupra verdeață tăiată, de preferință proaspătă dar se poate folosi și verdeață uscată. Eu am avut la îndemână doar uscată și deși regretam că nu am o legătură verde, rezultatul s-a dovedit gustos chiar și așa. Am folosit busuioc și cimbru uscat. Se amestecă bine pentru omogenizare.
- Se acoperă tava cu folie de aluminiu în așa fel încât să nu permită aburului să iasă.
- Se introduce la cuptorul preîncălzit pentru 50 – 60 minute.
- O dată timpul scurs, se îndepărtează folia, având grijă să nu ne ardem din cauza aburilor fierbinți, se verifică dacă legumele sunt moi, se stropesc cu ulei și se servesc pe farfurii putând adăuga și puțin pătrunjel sau mărar verde. Eu am adăugat și niște fulgi de drojdie, despre care v-am mai povestit la rețeta de ciuperci umplute la cuptor.
O simfonie de arome acest minunat ghiveci. Merge de minune servit atât cald, cât și rece, cu niște mămăliguță sau cu o garnitură de orez simplu. În afara perioadelor de post, ghiveciul de legume de iarnă este o garnitură delicioasă și ieftină.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns