Friptură înăbușită de porc – cu ceapă și muștar
Friptură înăbușită de porc – cu ceapă și muștar, rețetă ilustrată cu poze. Cum se pregătește o friptură înăbușită gustoasă? Care este timpul de gătire pentru o friptură înăbușită de porc, fragedă și gustoasă? Rețetă de friptură înăbușită de porc cu sos de muștar și ceapă.
Atunci când nu îți pui în cap să saturi un întreg cartier de Crăciun, ci gătești cu ceva mai multă cumpătare, nu-ți rămân bucate pe care să le tot bagi și scoți din frigider săptămâni în șir. Așa a fost și la mine. Cu ocazia Crăciunului am pregătit un delicios piept de rață cu mere caramelizate, care s-a consumat în întregime la masa festivă. Așa că, imediat a doua zi, am gătit această delicioasă friptură înăbușită de porc, cu ceapă și muștar. Am gătit doar două porții, pentru singurii doi meseni rămași acasă, dar sentimentul de sărbătoare nu a dispărut. Mâncarea a fost așa de gustoasă, că am șters cu pâine ultima picătură de sos din farfurie!
De altfel, cu mai puțin de o săptămână în urmă se sacrificaseră porcii, la socrii mei acasă, așa că aveam o carne proaspătă și nemaipomenit de gustoasă. De fiecare dată când gătesc cu aceste ingrediente curate, produse cu grijă și cu gândul ca nouă să ne fie bine și să mâncăm hrană de calitate, nu pot să nu mă simt foarte recunoscătoare că-i avem pe părinții lui Vukomir și că sunt sănătoși și în putere!
Găsești aici mai multe rețete de friptură de porc – click pe oricare poză
Revenind la friptura asta delicioasă, lucrurile au stat cam așa: am băgat mâna în congelator și am ales, pe pipăite, un pachet mic. M-a interesat în primul rând cantitatea, pentru că eram doar noi doi acasă. S-a întâmplat să fie o bucată de 500 de grame de pulpă, mai precis din acea bucată denumită nucă de porc. Ei bine, friptura asta se poate pregăti exact în același mod descris mai jos și din ceafă, caz în care timpul de gătire e posibil să fie mai scurt.
Ingrediente Friptură înăbușită de porc – cu ceapă și muștar
- 500 de grame (2 felii mari) de carne de porc degresată (pulpă sau ceafă)
- 1 ceapă mărișoară (cam 120 de grame), tocată fin
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 linguri de ulei sau 1 lingură de untură de porc
- 4 lingurițe de muștar (de care vă place, eu am folosit unul de dijon, mai picant)
- sare și piper și, opțional, un strop de chimen măcinat
- 250-300 ml. supă de pui sau apă fierbinte
- opțional, pentru sos: 100 ml. smântână pentru gătit (eu am folosit cu 12% grăsime)
Mod de preparare friptură înăbușită de porc – cu ceapă și muștar
1. Tăiați carnea în felii de 200-250 de grame fiecare. Pare mult pentru o porție, dar preparată astfel, carnea va scădea semnificativ. Încercați să formați felii frumoase, aplatizați-le ușor, presând cu latul lamei cuțitului, apoi condimentați-le din belșug cu sare și piper și, dacă doriți, și cu niște chimen măcinat. Eu doresc întotdeauna, aroma asta tipic ardelenească mi se pare că merge mănușă cu carnea de porc.
Într-o cratiță sau tigaie potrivită, încingeți uleiul sau untura de porc. Rumeniți rapid carnea pe ambele părți.
2. Odată rumenite, scoateți feliile de carne de porc pe o farfurie și imediat adăugați în grăsimea rămasă în cratiță ceapa și usturoiul. Adăugați un praf de sare și reduceți focul la mic. Lăsați să se călească ceapa îndelung, măcar 15 minute. În acest timp, amestecați frecvent și adăugați din când în când câte 1-2 linguri de apă fierbinte, să se înmoaie bine ceapa, aproape să se topească.
3. Când ceapa e foarte moale, ungeți feliile de carne rumenite, pe partea expusă, cu câte 1 linguriță de muștar.
4. Adăugați peste ceapa călită feliile carne, cu partea cu muștar în jos. Scurgeți în cratiță, de pe farfuria în care s-a odihnit carnea, ultima picătură de suc. Ungeți feliile de carne și pe cealaltă parte (cea expusă) cu muștar.
5. Adăugați supa sau apa fierbinte, nu cât să acopere carnea, doar cât să ajungă până la limita superioară. Acoperiți cu capacul și gătiți la foc mic, cam o oră. Stați prin preajmă în acest timp. Dacă auziți din cratiță un sfârâit puternic, e semn că lichidul s-a evaporat și trebuie să mai adăugați câte puțină apă fierbinte. Cam după 45 de minute, verificați carnea. Dacă furculița intră cu ușurință în ea și o simțim foarte fragedă, e semn că e gata. Ceafa va fi gata cam după 45 de minute. Pentru bucățile din pulpă poate să fie nevoie chiar de mai mult de o oră. Opțional, putem rumeni carnea puțin, la cuptor. Pentru asta, am dat cratița, fără capac, sub grillul cuptorului, încins la 230°C, pentru 4-5 minute. Am lăsat carnea să se odihnească 10 minute.
Prepararea sosului (opțional)
În jurul fripturii se va forma un sos foarte gustos, cu ceapă și muștar. Dacă dorim să-l servim frumos, din sosieră, putem să-l ”ajutăm” un pic. Pentru asta, scoatem feliile de carne pe o farfurie și le păstrăm la cald, acoperite lejer. Degresăm pe cât posibil sosul de grăsimea de la suprafață. Cu blenderul de mână sau într-un blender static, mărunțim foarte bine bucățile de ceapă. Dăm sosul printr-o sită, colectându-l într-o crăticioară. Adăugăm smântâna pentru gătit, dăm într-un clocot și asezonăm cu sare și piper după gust.
Servirea
Friptura înăbușită de porc, cu ceapă și muștar, se servește caldă, alături de sosul din cratiță sau sosul degresat, cu smântână, descris mai sus. Friptura înăbușită de porc poate fi însoțită de garnitura preferată. Noi am ales un piure de cartofi cu unt, la fel de bine se poate oferi un piure de păstârnac, orez simplu sau cu ciuperci sau găluște de pesmet etc.
Această friptură înăbușită de porc e o mâncare de modă veche. Zic asta, pentru că-mi amintesc că și Buna mea făcea așa ceva. Cert este că, la fel de gustoasă cum mi se părea în copilărie, mi s-a părut și acum.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns