Enchiladas de pui cu porumb și fasole – rețetă detaliată
Enchiladas de pui cu porumb și fasole – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare explicat pas cu pas, cu imagini ilustrative. Rețetă de mâncare din bucătăria mexicană – enchiladas de pui.
De fiecare dată când am gătit câte un preparat din bucătăria mexicană, am precizat dintru început că nu am nici cele mai mici pretenții că aș oferi o ”rețetă originală”. Sinceră să fiu, nici măcar nu mă preocupă foarte tare cât de originală e rețeta mea de enchiladas de pui, pentru că sunt foarte sigură de un lucru: e o rețetă bună!
Cei care urmăresc blogul meu de aproape 15 ani și care, în acest timp, au dezvoltat un anumit grad de încredere în gusturile mele, sunt sigură că vor avea încredere în rețeta asta, doar pe baza acestei recomandări personale. A fost bună. Am mâncat bine și, să ne ierte tradiționaliștii, am simțit că enchiladas de pui ne-a adus un grad de satisfacție mai mare decât sarmalele pe care le-am consumat la cele două crăciunuri, sărbătorite eroic în ultimele două săptămâni.
Într-o bună măsură, rețeta pe care am consemnat-o mai jos își are originea în cartea lui Chuck Williams, care a propus cititorilor o enchilada de pui cu salsa roja. M-a pierdut, însă, când mi-a indicat să folosesc nu mai puțin de 10 ardei iuți ancho, despre care am aflat că sunt ardei poblano, uscați. Mai întâi, nu aveam de unde să-i procur apoi am acasă pe unul pe care abia îl păcălesc cu un biet ardeiaș iute, curățat bine-bine de semințe!
Am hotărât să fac rețeta în felul meu, fără a uita că enchilado înseamnă, totuși, condimentat cu ardei. Așa că am folosit trei tipuri de ardei, pe care i-am inclus atât în sos cât și în umplutură. Pentru un gust mai autentic, mi-ar fi plăcut să folosesc coriandru verde, pe care nu l-am găsit. Știu că asta nu va fi cine știe ce pierdere pentru cei mai mulți cititori, cărora nu le place deloc coriandrul. Mie, însă, chiar îmi place, dacă e la locul lui. Descoperiți mai jos rețeta!
Ingrediente Enchiladas de Pui cu Porumb și Fasole – Rețetă Detaliată
- 450-500 de grame de carne de pui (eu am folosit pulpe dezosate, cele mai multe rețete indică pieptul)
- 2 cepe de mărime medie, tocate mărunt (130 de grame au avut, împreună)
- 1 ardei iute verde, curățat de semințe și nervuri și tocat fin
- 1 ardei gras roșu, mare, tăiat cubulețe (170 de grame)
- 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe (90 de grame)
- 4 căței de usturoi, zdrobiți
- 3 linguri de ulei de măsline (40 ml)
- 240 de grame de fasole roșie (adică cantitatea netă dintr-o conservă de 400 de grame, după scurgere)
- 100 de grame de porumb, din conservă
- 1 linguriță rasă de chili (sau chiar deloc, dacă nu vă place prea iute)
- 2 lingurițe rase de pudră de chimion
- 2 lingurițe de oregano uscat
- 1 foaie de dafin – opțional
- 500 de mililitri de passata de tomate (sau roșii în suc propriu)
- 1 lingură (20 de grame) de zahăr brun – opțional
- 350 de mililitri de supă de pui
- 1 legătură mare de coriandru verde sau, dacă nu vă place sau nu găsiți, pătrunjel verde tocat
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 6 foi de tortilla (ale mele au fost din făină integrală, ideale sunt cele de porumb)
- 300 de grame de brânză Cheddar rasă
Mod de Preparare Enchiladas de Pui cu Porumb și Fasole – Rețetă Detaliată
Sosul pentru enchiladas
1. Într-o cratiță largă, am încins, pe foc mediu, 1 lingură de ulei de măsline. Am adăugat ½ din ceapa tocată, am amestecat și am redus focul la minimum. Am presărat 1 praf de sare și am călit ceapa 4-5 minute. Am adăugat ardeiul iute verde, tocat în cubulețe fine, și am mai cășlit 3-4 minute, amestecând frecvent. Nu e de dorit ca ceapa să se ardă, doar trebuie să se înmoaie, să devină ușor translucidă.
2. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat ½ din usturoiul zdrobit și ½ din ardeiul gras roșu. Am călit totul încă 4 minute, amestecând frecvent.
3. Am presărat în cratiță 1 linguriță rasă de chimion măcinat și 1 linguriță de pudră de chili. Dacă nu doriți ca sosul să fie picant, puteți renunța la chili sau îl puteți înlocui cu o paprika dulce, bine aromată, sau cu paprika afumată, pentru un gust subtil de fum.
4. Am ridicat focul la mediu și am amestecat rapid, pentru ca mirodeniile să își dezvolte bine aroma. După 1 minut, am stins totul cu 500 de mililitri de passata de roșii și 250 de mililitri de supă de pui, fierbinte. Am adăugat 1 linguriță de sare, 1 linguriță de oregano și 1 frunză proaspătă de dafin. Am lăsat sosul pentru enchiladas să fiarbă, la foc mic, timp de 20 de minute, amestecând din când în când.
Între timp…
5. Într-o altă cratiță, cu fundul gros, am pus restul de ulei și l-am încins pe foc mediu-iute. Am adăugat pulpele de pui dezosate, asezonate cu sare și piper. Așa cum am precizat, se poate folosi și piept de pui. Am rumenit rapid în ulei pulpele de pui, pe ambele părți. În această fază, nu am insistat să se gătească în profunzime, doar să prindă culoare.
Observație: pentru rețeta de enchiladas de pui se poate folosi pui gata fiert sau fript (un rest de friptură rece). În acest caz, se călesc în uleiul de măsline toate legumele, se adaugă fasolea și la final cuburile de pui, gata gătite.
6. Am rumenit pulpele de pui cam 4 minute pe fiecare parte. Am adăugat în tigaie restul de ceapă tocată, jumătatea de ardei roșu, în cubulețe, ardeiul galben tocat și restul de usturoi zdrobit. Am amestecat totul rapid, am adăugat restul de supă de pui, fierbinte (100 de mililitri) și am acoperit cu capacul. Am gătit în continuare timp de 12 minute, apoi am scos pulpele deoparte.
7. În cratiță, am adăugat fasolea, bine scursă de lichidul din conservă. Tot acum am pus și chimionul (1 linguriță rasă). Am amestecat totul timp de 4-5 minute, cât să scadă bine lichidul. Am transferat, apoi, conținutul cratiței într-un castron.
8. După ce pulpele de pui înăbușite s-au răcorit, cât să le pot atinge, le-am tăiat cubulețe mici. Le-am adăugat în castronul cu fasolea și legumele. Tot aici am adăugat și porumbul, bine scurs de lichidul din conservă.
Am condimentat ingredientele din castron cu 1 linguriță de oregano uscat, sare și piper după gust. Neavând coriandru verde, am adăugat 1 legătură de pătrunjel tocat. Am omogenizat totul și am gustat din nou, să mă asigur că amestecul e bine asezonat.
Finalizarea sosului
9. Când au trecut cele 20 de minute de fierbere, indicate pentru sos, l-am răsturnat în blender. L-am prelucrat cu blenderul până a devenit foarte fin. L-am gustat, rețetele de enchiladas de pui pe care le-am consultat indicau să adaug zahăr brun, pentru corectarea acidității. În cazul meu, nu a fost necesar. În schimb, am adăugat sare și un pic de piper negru, proaspăt măcinat. În imaginea de mai jos puteți vedea umplutura și sosul, deja pregătite.
Asamblare Enchiladas de Pui
10. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, cu ventilație (190°C fără ventilație). Înainte de a mă apuca efectiv de asamblare, mi-am mai pregătit la îndemână o formă termorezistentă, cu dimensiunile de 31 x 18 cm și am ras brânza cheddar, pe răzătoarea mare. Am folosit cheddar și îl recomand ca o substituire logică. Tipurile de brânză mexicană specifice – Oaxaca sau Adobero para fundir – e foarte puțin probabil să le găsească cineva
11. Din câte am văzut, există diferite tipuri și dimensiuni de tortilla. Cele pe care le-am folosit eu sunt din făină integrală și au diametrul de 28 cm. Evident, dacă găsiți unele de 18-21 cm diametru, veți avea nevoie de 12 bucăți. De altfel, în pachetul pe care l-am cumpărat (de la Lidl) erau 6 bucăți, din cele mari, așa cum am precizat.
Ca să evit ca lipiile – tortilla să absoarbă tot sosul pe care l-am preparat, eu le-am prăjit cam 30 de secunde într-o tigaie bine încinsă, cu doar 2 picături de ulei. Acest pas e opțional dar mie mi-a plăcut mult cum au ieșit.
Practic, le-am înfierbântat pe o parte, le-am întors și, când a început mijlocul să se umfle, așa cum se vede în poza de mai sus, le-am scos imediat, le-am pus pe tocător și le-am umplut.
12. Am distribuit pe fiecare lipie câte 1⁄⁄6 din cantitatea de umplutură și am adăugat cam 2 linguri de brânză cheddar rasă.
13. Rapid, am pliat două margini opuse ale fiecărei bucăți de tortilla spre interior, cam ca la sarmale, apoi le-am rulat. Plierea a avut rolul de a nu le permite să fie mai lungi decât lățimea formei mele. Am pus în formă 2 linguri din sosul pregătit, pe care l-am întins pe tot fundul formei, apoi am aranjat enchiladas umplute cu pui, cu partea cu îmbinarea în jos.
14. Am turnat pe deasupra tot sosul rămas, asigurându-mă că fiecare dintre enchiladas e bine acoperită.
15. Am presărat pe deasupra toată brânza rasă rămasă (se poate pune chiar mai multă). Imediat, am dat forma la cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație, la o înălțime medie.
Timpul de gătire recomandat e de 30 de minute.
Totuși, în funcție de cuptorul fiecăruia, e posibil să fie nevoie de ceva mai mult timp sau mai puțin. Interiorul enchiladelor trebuie să fie fierbinte iar brânza de deasupra să se topească și să înceapă să facă bulbuci, fără să se rumenească foarte tare. Dacă preparatul pare să devină prea rumen, recomand să îl acoperiți lejer cu o coală de hârtie de copt, umezită și bine stoarsă, și să continuați coacerea cele 30 de minute necesare.
Odată scoasă forma din cuptor, enchiladas de pui se lasă să se odihnească vreo 10 minute. Așa am făcut și eu, apoi am presărat-o cu puțină verdeață și am servit-o imediat, încă fierbinte.
În momentul servirii, am pus alături de enchiladas felii de avocado stropite cu lămâie și amestecate cu ceapă verde și câteva picături de tabasco. Enchiladas de pui se servește frecvent cu smântână, dacă preferați această variantă, iar în Mexic preparatul e acompaniat și de orez fiert (ceea ce pentru mine e mult prea mult).
Una peste alta, e o mâncare gustoasă și sățioasă, potrivită în anotimpul rece. În plus, e și economică, pentru că se poate folosi cu succes un rest de friptură. Cu toate că lista de ingrediente poate arăta descurajator de lungă, la o primă vedere, sunt doar ingrediente comune iar cât de picant să fie preparatul decide fiecare pentru sine, în bucătăria proprie.
MAI MULTE REȚETE CU AROME MEXICANE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns