Conopida cu vinete si mazare, vegan
Conopida cu vinete si mazare, un fel de mancare vegan in stil indian
Ador aromele indiene, mancarurile lor pline de culoare, curajoase, cu gust si personalitate. Dupa parerea mea, atunci cand vine vorba de mancare vegana, indienii sunt adevarati experti, pentru ca toate aromele si texturile stratificate in mancarurile lor iti ofera o experienta completa, pur si simplu nu mai lipseste nimic. In reteta vegana de azi, cu conopida, vinete si mazare, m-am lasat inspirata de aceste arome.
Nu am numit reteta mea „indiana”, ci „in stil indian”, pentru ca mi-am luat destule libertati fata de ceea ce inseamna bucataria indiana clasica, dar daca recomandarile mele chiar au o valoare pentru voi, o sa ma credeti cand va spun ca am obtinut un fel de mancare exceptional de gustos, pe care eu l-am mancat ca atare iar sotul meu… cu o friptura de curcan. :)) Important e ca am fost amandoi, in aceeasi masura, uimiti si incantati de gustul preparatului.
Nu as vrea sa trec peste faptul ca reteta de azi e extrem de benefica pentru sanatate, avand pe lista ingredientelor niste alimente care par a fi adevarate panacee universale: exceptionalul turmeric, despre ale carui proprietati va invit sa cititi in articolul de la linkul precedent, ghimbirul (click pe link pentru mai multe informatii), coriandrul, alte condimente si legumele gustoase si sanatoase.
Ingrediente Conopida Cu Vinete Si Mazare:
- 1 conopida micuta (cam 400-500 de grame de buchetele de conopida gata curatate)
- 1 vanata de dimensiune medie
- 1 pahar de 150 ml. cu boabe de mazare (congelata am folosit eu)
- 1 ceapa mare
- 1 catel mare de usturoi
- 1 ardei iute verde
- 1 rosie mare, curatata de pielita si taiata cuburi
- 3-4 cm. radacina de ghimbir proaspat
- 1 lingurita rasa de turmeric
- 1 lingurita de paprika dulce, aromata
- 1 lingurita de coriandru macinat
- 1 lingurita rasa de chimion (cumin)
- 1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
- sare dupa gust
- 50 de ml. de ulei vegetal
- verdeata pentru decor, eu am folosit lujeri tineri de mazare, dar recomand coriandrul verde sau, de ce nu, chiar si patrunjelul
Preparare Conopida Cu Vinete Si Mazare:
Inaintea prepararii propriu zise, as zice sa admiram pret de o clipa frumusetea culorilor condimentelor folosite. Cu asemenea culori, nu ai cum sa obtii un decat un preparat plin de culoare la randul lui.
1. Se dau in clocot 1.5 litri apa, se adauga 1 lingura rasa de sare si se toarna peste buchetelele de conopida asezate intr-un castron termorezistent. Se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute.
2. Vanata se spala, se taie codita si apoi se taie in cuburi cam de 1.5 cm, cu tot cu coaja. Se presara cu sare, se amesteca si se pun cuburile de vanata intr-o strecuratoare, permitandu-le sa se dreneze de lichidul amar.
3. Intre timp: ceapa se taie pestisori, usturoiul se zdrobeste, ardeiul iute si gimbirul se toaca marunt. Intr-un mojar, se pun usturoiul, ardeiul iute si
ghimbirul tocat, impreuna cu un strop de sare si se zdrobesc bine.
4. Cuburile de vanata se caltesc sub jet de apa rece si se zvanta cu servete absorbante. Se incinge o tigaie si se adauga 2 linguri de ulei. Se prajesc vinetele in doua transe, adaugand ulei si la transa a doua, apoi se scot cubulete prajite pe hartie absorbanta.
5. Se incinge pe foc mediu o tigaie incapatoare, se adauga uleiul ramas si apoi pasta de usturoi si ghimbir si toate condimentele.
6. Se amesteca timp de 30 de secunde, cat sa inceapa sa elibereze condimentele arome, si imediat se adauga ceapa taiata pestisori, amestecand bine.
7. Dupa ce ceapa se inmoaie, se adauga buchetele de conopida bine scurse de apa. Se amesteca bine pana cand se imbraca
pe toate partile cu condimente, apoi se adauga rosia taiata cuburi si apa fierbinte pana la nivelul conopidei. Se acopera cu capacul si se gateste pe foc mediu 10-15 minute.
8. In final, se adauga cubuletele de vinete deja prajite, mazarea verde si se fierbe mancarea descoperita pana cand scade pana la consistenta dorita. Daca preferati, in aceasta faza puteti adauga 150 de ml. de lapte de cocos (as fi adaugat si eu, dar nu am avut de aceasta data) sau un pahar de lapte batut.
Se potriveste gustul mancarii cu sare si piper negru proaspat macinat si se adauga verdeata proaspata. Se serveste fierbinte si e o adevarata incantare.
Pofta buna va doresc, iar daca sunteti interesati de preparatele vegane, puteti cerceta alte retete interesante aici: lauralaurentiu.ro/retete-vegane.
Lasă un răspuns