Salata de vinete Baba Ghanoush
De cateva zile vorbesc fara incetare despre salata de vinete si inca nu am spus destule. Azi va propun o varianta levantina de salata de vinete, cunoscuta sub numele de baba ghanoush sau baba ghanouj. Aceasta reteta de salata de vinete este foarte populara in Israel, Liban, Egipt, Palestina, Iordania, Siria, intr-un cuvant in tarile arabe din sud-estul bazinului mediteranean, dar apare, in diferite variante, si in Turcia sau Grecia si… cine mai stie pe unde. Aflati aici mai multe despre ea. Marturisesc, dintre toate variantele de salate de vinete pe care vi le-am propus, aceasta este preferata mea. Imi place textura, imi place gustul, si daca se intampla sa mai am si-un pic de lipie proaspata… nebunie!
Ingrediente Salata de vinete Baba Ghanoush
- 2 vinete
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de pasta de susan (tahini)
- 100 de grame de iaurt cu 3,5 % grasime (optional, nu toate variantele retetei il contin, mie, insa, imi place asa)
- sare dupa gust
- zeama de la 1 lamaie
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1/2 lingurita rasa de chimion (cumin) macinat
Preparare Salata de vinete Baba Ghanoush
Coacere si curatare vinete
1. Identic ca la salata de vinete romaneasca sau salata de vinete cu ardei copti, si aceasta salata de vinete baba ghanoush incepe prin coacerea vinetelor. Ideal este ca acestea sa fie coapte de jur imprejur, in contact direct cu o flacara sau o suprafata incinsa. Variante: flacara aragazului, in jar, pe gratar, plita sau disc. Vinetele se coc pana cand coaja se arde iar miezul devine complet moale si pufos. Daca nu aveti posibilitatea sa procedati astfel, vedeti aici trei variante de coacere a vinetelor.
2. Cand vinetele sunt bine coapte (adica miezul este complet moale, pufos), se scot de pe gratar si se scobesc cu lingura de miez. Miezul de vinete copt se pune intr-o sita de plastic, asezata deasupra unui vas de colectare. Se lasa vinetele sa se raceasca complet, timp in care se scurg de lichidul amarui pe care il contin.
Pregătirea salatei
3. Dupa ce se racesc, se toaca bine vinetele, pana la obtinerea unei paste (poza 2). Pentru a prepara salata de vinete baba ghanoush, se pun vinetele tocate intr-un castron si se adauga usturoiul pisat si pasta de susan (poza 3). Se amesteca bine de tot si se adauga, optional, si iaurtul. In final, se condimenteaza cu sare dupa gust si se adauga zeama de la 1 lamaie. Daca nu va place prea acru, adaptati dupa gustul vostru, nu puneti sucul unei lamai intregi. Se omogenizeaza totul si salata este gata (poza 5). Practic, cel mai mult dureaza pregatitul vinetelor, nu prepararea salatei.
Servire
Salata de vinete baba ghanoush are o culoare deschisa, un gust si o textura minunata. Inainte de servire, se raceste bine si se stropeste cu uleiul de masline si cuminul macinat.
Pofta mare!
Lasă un răspuns