Omletă cu ciuperci
Omletă cu ciuperci, rețeta simplă, hrănitoare și accesibilă, se prepară simplu și este ideală pentru un mic dejun consistent și hrănitor. Cum se prepară omleta cu ciuperci.
Omleta este unul din cele mai cunoscute și apreciate preparate din ouă. Nici nu este de mirare acest lucru, ținând cont de faptul că se prepară rapid, este o mâncare consistentă si foarte versatilă, practic poate fi combinată cu o gamă largă de ingrediente de la legume la șuncă.
Totuși, deși pare un preparat ușor, omleta este considerată o piatră de încercare pentru orice bucătar. Ouăle sunt niște ingrediente delicate care trebuie gătite numai atât cât este nevoie. Fără a fi cleioase dar nici răscoapte, cu textură fadă și cauciucată. O omletă reușită este una ușoară, pufoasă și nu o putem obține altfel decât acordându-i întreaga atenție în timpul gătirii, controlând temperatura și, odată ce compoziția este închegată, luând-o rapid de pe foc deoarece omleta încă se mai gătește în timpul cât e fierbinte, chiar și pusă în farfuria de servire.
Să gătim așadar omletă cu ciuperci, o rețetă simplă, sățioasă, gata într-un sfert de oră.
Ingrediente Omletă cu ciuperci
pentru omleta
- 6 ouă
- 1 lingură unt clarifiat
- sare grunjoasă
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură verdeață: pătrunjel, mărar, busuioc
pentru umplutură
- 100 gr. ciuperci
- 1 ceapă – mărime mijlocie
- 1 lingură ulei
- sare după gust
- piper după gust
Mod de preparare Omletă cu ciuperci
- Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
- Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa cu puțină sare și se călește la foc mic circa un minut.
- Ciupercile se taie în felii subțiri.
- Se adaugă peste ceapa călită și se sotează, amestecând ocazional, până devin aurii și moi, circa 7 minute. Nu le scăpați din ochi deoarece se pot arde foarte repede.
- Se potrivesc la gust cu sare și piper, se transferă într-o farfurie și se păstrează calde, acoperite, pe un vas cu apă fierbinte.
Prepararea omletei
Fiecare porție de omletă o vom găti separat, dacă avem mai multe tigăi, eventual de același diametru și mai bine, le vom putea face în același timp.
- Se pune o tigaie pe foc mediu-mare până se încinge, se adaugă untul clarifiat și se lasă să se încălzească fără însă a ajunge să fumege. Tigaia mea e una cu diametrul de 20 cm. E important diametrul tigăii pentru că trebuie să avem grijă ca omleta să nu iasă prea groasă căci se va rupe când când adăuga umplutura și o vom îndoi.
- Cât timp se încinge tigaia, se pregătește un bol și se sparg 2-3 ouă, în funcție de cât de mare dorim să fie porția pregătită.
- Se bat foarte bine cu un tel sau cu o furculiță, se asezonează cu sare și piper. E important să fie bătute ouăle foarte bine deoarece astfel vor încorpora aer și va rezulta o omletă pufoasă și aerată. Din același motiv, nu se bat ouăle prea devreme deoarece se vor lăsa până se pun la gătit.
- Se toarnă ouăle bătute în tigaia fierbinte și se reduce imediat focul la mediu.
- Se agită viguros tigaia înainte și înapoi deasupra focului timp de un minut, timp în care cu o spatulă termorezistentă se amestecă ouăle continuu. Scopul este încorporarea părților fluide în cele mai prăjite.
- Cu ajutorul spatulei, se ridică părțile de omletă închegate, de jur împrejur, pentru a lăsa ouăle nefăcute să se scurgă pe dedesubt.
- Când nu mai există zone lichide, se trece spatula de jur împrejurul omletei pentru a o desprinde de tigaie.
- Pe jumătate din omletă, se pune jumătate din cantitatea deja preparată de ciuperci călite. Deasupra am presărat pătrunjel tocat, atât peste umplutură dar ulterior și peste întreaga omletă.
- Se folosește spatula pentru a ridica marginea opusă a omletei și a o împături peste umplutură.
- Ținând tigaia deasupra farfuriei, se lasă ușor omleta să alunece în farfurie.
- Se presară cu verdeață și se servește imediat.
Poftă mare și să vă fie de folos!
Lasă un răspuns