Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți

Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără conservanți sau coloranți

Cu această rețetă de dulceață și sirop de căpșuni aș zice că sezonul căpșunilor din acest an se încheie. Cu regrete din partea mea, ca în fiecare an, parcă niciodată nu am reușit să mă satur de căpșuni. Ador aroma acestor fructe parfumate și de aceea caut mereu noi modalități de a o conserva.

În continuare, cred că varianta cea mai potrivită este congelarea. Congelând căpșunile aroma lor se modifică cel mai puțin față de cele proaspete. E destul de complicat, însă, să le congelăm acasă la noi, în condițiile tehnice pe care le oferă un congelator obișnuit, așa încât să nu își piardă textura și culoarea atunci când le decongelăm.

Mi s-a întâmplat astă iarnă să cumpăr o pungă de căpșuni congelate și abia atunci am observat că decongelându-le sunt ca și proaspăt culese, ceea ce nu pot spune despre căpșunile pe care le-am congelat eu însămi, chiar dacă le pun una câte una pe tăvi acoperite cu hârtie de copt și abia după congelarea completă le pun în pungi bine închise. Diferența o face tehnologia congelării rapide la care acasă nu avem acces, însă chiar și așa, dacă în miezul iernii avem poftă de o spumă de căpșuni sau un coulis de căpșuni, proviziile noastre din congelator ne pot fi de mare ajutor.

Revenind la rețeta de azi, e ultima mea descoperire în materie de conservat căpșuni, cu atât mai plăcută cu cât mi-au rezultat două produse deodată, siropul și dulceața. Dulceața de căpșuni nu e exagerat de dulce, lucru care pentru mine înseamnă destul de mult, în schimb e foarte aromată și are o culoare superbă.

dulceata de capsuni cu apa rece retetecalamamaro

Nu-i așa că e minunată? Bucăți mari de fructe perfect confiate plutesc într-un sirop sau mai degrabă un jeleu bine închegat, cu o culoare de rubin pur.

Pentru această utimă rețetă de dulceață de căpșuni (pe blog veți mai găsi atât rețete de dulceață cât și de gem de căpșuni, sau chiar un gem de căpșuni fără zahăr) am încercat să aplic sfaturile prietenului meu Nicu Tomescu, executive-chef la Cramele Recaș, alături propriile mele observații, așa încât să obțin un produs cât mai aproape de perfecțiune.

Am observat că dulceața de căpșuni iese maronie, deloc aspectuoasă dacă o fierb mult timp? Am încercat să reduc la minimum posibil timpul de fierbere. Să nu dați crezare celor care afirmă că trebuie fiartă ceasuri la rând ca să se păstreze bine peste iarnă, sunt pure baliverne. Ca să reziste perfect peste iarnă, nu trebuie decât să sterilizați cu grijă borcanele în care veți îmbutelia dulceața (de căpșuni sau oridecare ar fi) și să vă asigurați că nu veți folosi capace deformate/ruginite etc, așa încât borcanul cu dulceață să fie perfect etanș.

Am observat că prin metoda mea rapidă, în care fierbeam căpșunele crude la foc iute înainte de a adăuga zahărul, obțineam un minunat gem de mâncat cu pâine, dar nu acea dulceață cu fructe ușor gumate pe care mi-o doream? Am încercat să aplic o altă abordare și de data asta am reușit.

Vă avertizez, procedeul în sine durează două zile, dar în timp nu veți avea, practic, nimic de făcut, decât să așteptați ca zahărul să își facă treaba de unul singur.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 500 ml sirop + 1,220 litri dulceață
Grad de dificultate: redusă

Ingrediente Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți:

pt. 500 ml. sirop, 2 borcane de 370 de ml și două borcane de 240 ml.

  • 1,5 kg de căpșuni proaspete, cântărite gata curățate
  • 1,5 kg de zahăr tos
  • 1 plic de 10 grame de sare de lămâie

Preparare Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți:

1. Vineri am făcut asta: am spălat și am curățat căpșunile, le-am tăiat în sferturi sau jumătăți (sau le-am lăsat întregi, după mărime). Am amestecat zahărul cu sarea de lămâie și apoi cu căpșunile. Am pus totul într-o oală cu capac și am așezat-o la răcoare (în cămară).  În câteva ceasuri, zahărul a început să extragă apa din căpșuni.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Sâmbătă am mai scuturat oala/amestecat ușor de câteva ori iar duminică, după 48 de ore de repaus, fructele pluteau în sirop, așa cum se vede în imaginea din dreapta.

preparare dulceata+sirop de capsuni reteta retetecalamamaro

2. Cândva, în acest lung interval de așteptare, se pregătesc sticle/borcane sterilizate: se spală borcanele foarte bine cu apă caldă și detergent de vase, se limpezesc în câteva ape și se așează pe o tavă metalică. Tava cu tot cu borcane se bagă în cuptorul rece, se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade. Se menține  temperatura timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul, lăsând borcanele să se răcească acolo. Borcanele trebuie să aibă capace care închid etanș, care deasemea se spală, se opăresc cu apă clocotită și se lasă să se răcească în apă, apoi se șterg cu un șervet curat. Borcanele sterilizate se închid cu capacele potrivite și se păstrează așa, ca să nu se contamineze cu eventuali spori de mucegaiuri sau alte bacterii care ar putea contamina dulceața.

3. După ce au trecut cele 48 de ore de așteptare, tot siropul și fructele se toarnă într-o cratiță cât mai largă și joasă. Eu am o cratiță cu diametrul de 38 de cm. și înălțimea de doar 10 cm pe care am cumpărat-o de curând, special pentru dulceață, asta după ce am înțeles că nu am cum să obțin aceleași rezultate într-o oală cu pereți înalți: orice se fierbe într-o asemenea oală, apa se condensează pe pereți și o parte din aceasta se prelinge înapoi în vas, ori noi, pentru o dulceață cu o culoare frumoasă, avem nevoie de o evaporare cât mai rapidă. Am pus, așadar, cratița pe foc și am adus totul la fierbere, la foc iute, reținând exact momentul în care dă în clocot (ora și minutul).

preparare dulceata+sirop de capsuni reteta retetecalamamaro - 1

4. Am lăsat să fiarbă 1-2 minute, apoi am scos cu o spumieră toate fructele și le-am pus deoparte, într-un castron. Am lăsat siropul să fiarbă și am adunat cu grijă spuma mai densă de culoare mai deschisă de la suprafață. Atenție, siropul în fierbere oricum face bulbuci, nu confundați cu spuma din reziduuri de zahăr care va avea o culoare mai degrabă plămânie.

preparare dulceata+sirop de capsuni reteta retetecalamamaro - 2

5. Imediat am scos 500 de ml. de sirop pe care l-am pus într-o sticlă sterilizată, prevăzută cu capac etanș, lucrând cât se poate de rapid, pentru că restul siropului e încă pe foc. Evident, atunci când am scos 500 de ml. de sirop am scos destul de mult din zahărul adăugat, pentru că zahărul e dizolvat în acest sirop. Iată de ce dulceața e foarte plăcută și gustul ei nu e tăios de dulce.

sirop+dulceata de capsuni retetecalamamaro

6. Imediat după ce am scos 500 de ml. de sirop am adăugat înapoi în cratiță căpșunile și le-am fiert până la trecerea a 15 de minute din momentul primului clocot, apoi am oprit focul și am turnat dulceața fierbinte în borcane (borcanele trebuie să fie așezate pe o suprafață metalică al cărei rol e să preia șocul termic, să nu plesnească sticla în momentul în care se adaugă dulceața fierbinte). Se pun capacele și borcanele se întorc cu josul în sus, sprijinindu-se pe capac, poziție în care se vor ține câteva minute, apoi se întorc în poziția firească.

preparare dulceata de capsuni + sirop de capsuni reteta retetecalamamaro 3

Observație: nu are niciun rost să fierbeți mai mult timp dulceața, chiar dacă ea va părea încă lichidă, după ce se va răci se va gelifia frumos.

Ultima rețetă publicată

Spor la treabă și conserve reușite!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți

  1. Mihaela spune:

    Voi incerca si eu la anul reteta de sirop atat doar ca voi utiliza zeama de la lamaie, poate nu e acelasi lucru dar nu prea agreez sarea de lamaie.
    Pentru dulceata eu tineam fructele cu zaharul si zeama de la lamaie la frigider timp de 24h si apoi fierbeam. Intr-adevar fierbeam mult dar voi incerca si aceasta varianta.
    Cred ca merge si cu visine, zmeura, nu?

  2. marius spune:

    Am incercat reteta si am bagat la urma capsunele la masina de mixat (a nu se intelege mixer) si a iesit siropul atat de gros. Ideea era sa scot cat mai mult sirop cu putin zahar (automat am pus indulcitor inlocuitor al zaharului) sa fie mai BIO. Va recomand sa incercati.

  3. Madalina spune:

    Wow, arata minunat si cred ca e grozava la gust! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE